....

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΕΤΣΟΣ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΘΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει κατηγορούμενους και κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούστηκε με μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος της κοινωνίας - «Όλα στήθηκαν, προκειμένου να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επειδή για πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στο δημόσιο ταμείο από την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας λόγο κυβερνητικές συκοφαντίες

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τόσο τους κατηγορούμενους, όσο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρούστηκε με μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα προς όφελος της κοινωνίας. Είναι από την άποψη αυτή μια νίκη της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Λευτέρη Κρέτσου, Γιάννης Μαντζουράνης.

«Η δίωξη του Λευτέρη Κρέτσου και των μελών της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αποτέλεσε μια προσπάθεια:

Πρώτον, καθεστωτικής αντεκδίκησης εναντίον όσων τόλμησαν να βάλουν μετά από δεκαετίες και με όρους διαφάνειας τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και να υποχρεώσουν τους ολιγάρχες της ενημέρωσης να πληρώσουν για τη χρήση δημόσιων συχνοτήτων.

Και δεύτερον, προειδοποίησης ότι όποιος αγγίζει τους ανέγγιχτους θα υποστεί τα επίχειρα», επισημαίνει στη δήλωσή του.

Να σημειωθεί ότι την αθώωση Κρέτσου και των πέντε μελών της Επιτροπή είχε προτείνει στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της έδρας.

Ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της Επιτροπής, κατηγορούνταν ότι προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη», για να λάβει τηλεοπτική άδεια.

Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία είχαν καταθέσει το 2016 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου τρεις βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ αυτών ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν και το 2016 η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, αιφνιδίως ανασύρθηκε το 2019.

Το σκεπτικό και η εισαγγελική αγόρευση

Το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ομόφωνα αθώους τον πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και τα πέντε μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης καθώς και τον επιχειρηματία Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας που δικάστηκε για ηθική αυτουργία στην πράξη των υπολοίπων.

Το δικαστήριο αποδεχόμενο την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους για τους οποίους η εισαγγελική κρίση ήταν ότι «δεν βεβαίωσαν κανένα ψευδές περιστατικό» και ότι δεν λειτούργησαν με δόλο στην υπόθεση των εγγυήσεων που προσκόμισε ο επιχειρηματίας στο πλαίσιο του επίμαχου διαγωνισμού.

«Η Επιτροπή έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεσή της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από την Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση, θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε», είπε η εισαγγελική λειτουργός η οποία τόνισε πως «δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών. Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι».

Νωρίτερα τόσο ο κ. Κρέτσος όσο και οι ακαδημαϊκοί που απάρτιζαν την Επιτροπή είπαν στις απολογίες τους ότι οι όροι του διαγωνισμού είχαν πρόνοιες για δικλείδες ασφαλείας και ότι η όλη διαδικασία κινήθηκε όπως προέβλεπε η προκύρηξη.

«Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριό σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί» ανέφερε απολογούμενος ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο κ. Κρέτσος είπε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2010 παράνομο τον τρόπο χορήγησης του φάσματος σε τηλεοπτικούς σταθμούς. «Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα, καθώς δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχαν δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα κατηγορούμενα μέλη της Επιτροπής ο κ. Κρέτσος είπε: «Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση. Να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση. Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή την οποία εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με την Grant Thornton. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δεν μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες ο κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως».

Πρόεδρος: Γνωρίζετε γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα;

Κρέτσος: Όχι και δεν με ενδιέφερε... Εγώ ήθελα να τηρηθεί η διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο Δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν στο δικαστήριο πως ο διαγωνισμός προέβλεπε πολλά στάδια ως δικλείδες ασφαλείας πριν από την απόφαση και επεσήμαναν πως λειτούργησαν υπό την πίεση ΜΜΕ, χωρίς αμοιβή.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας επέλεξε να μην απολογηθεί στο δικαστήριο εκπροσωπούμενος από τους συνηγόρους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αθώωση του Λευτέρη Κρέτσου

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε από το βήμα της Βουλής για «στημένο διαγωνισμό» σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο Λευτέρης Κρέτσος αθωώθηκε ομόφωνα, όπως και πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή σε πανηγυρικό κλίμα η Κουμουνδούρου.

«Ούτε «βοσκοτόπια» λοιπόν ούτε «εύνοια» προς τον κ. Καλογρίτσα με την βούλα της Δικαιοσύνης. Όλα ψέματα!»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βάζει στο «κάδρο» τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «το μόνο που έμεινε πια στον κ. Μητσοτάκη είναι η συμμαχία με τον άλλοτε συνεργάτη του κ. Θεοδωρικάκου και τον δικηγόρο του κ. Λοβέρδο, να κατασκευάζουν συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ως φθηνό αντιπερισπασμό από την εκτροπή των υποκλοπών».

«Αποδεικνύεται πλέον ότι όλα στήθηκαν, προκειμένου να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επειδή για πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στο δημόσιο ταμείο από την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων», συνεχίζει η ανακοίνωση και ολοκληρώνει λέγοντας: «Το ερώτημα είναι ένα: Θα βρει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη για τις συκοφαντίες που εξαπολύει εδώ και εφτά χρόνια και επανέλαβε ακόμη και σήμερα από το βήμα της Βουλής

Πηγή: Αυγή - ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments