....

ΔΗΛΩΣΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ ΗΓΕΤΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Αναλυτές και ακτιβιστές προειδοποιούν θρησκευτικούς ηγέτες να είναι προσεκτικοί με τις δηλώσεις τους για τα κοινωνικά δίκτυα και άλλα ζητήματα.

Του Μίκι Τραϊκόφσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια -- 10/03/14

Αξιωματούχοι και η κοινωνία των πολιτών αποδοκίμασαν δημοσίευμα στο Facebook από τον επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας (IVZ) στην πΓΔΜ, υπέρ των θανάτων όσων πυρπόλησαν το τέμενος Πρίλεπ το 2001 και προέβλεπε παρόμοια μοίρα για το Δήμαρχο Πρίλεπ, Μάριαν Ριστέσκι.

Ο επικεφαλής της IVZ Σουλεϊμάν Ρετζέπι δημοσίευσε στον τοίχο του στο Facebook φωτογραφία του τεμένους Κάρσι στο Πρίλεπ, σημειώνοντας πως ο Θεός τιμωρεί με θάνατο όσους το πυρπόλησαν κατά τη σύγκρουση το 2001 στην πΓΔΜ.

Ομάδα κατοίκων του Πρίλεπ πυρπόλησαν το τέμενος ως αντίποινα στη δολοφονία δυνάμεων ασφαλείας της πΓΔΜ από τον Εθνικό Απελευθερωτικό στρατό.

"Σεβαστοί Μουσουλμάνοι αδελφοί, αυτό είναι το τέμενος Κάρσι στο Πρίλεπ που πυρπολήθηκε το 2001 από ομάδα 30 ατόμων και όλοι τους καταδικάστηκαν σε θάνατο από τον Αλλάχ. ...Ο τελευταίος που έχει μείνει είναι ο Μάριαν Ριστέσκι ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη τιμωρία του Αλλάχ", δήλωσε ο Ρετζέπι στη δημοσίευσή του στο Facebook.

Ο Ριστέσκι, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ούτε και έχει ομολογήσει την πυρπόληση οποιουδήποτε οικοδομήματος, χαρακτήρισε τη δήλωση σκανδαλώδη, αναφέροντας πως ο Ρετζέπι προσπαθεί να τον φωτογραφήσει ως ριζοσπαστικό κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Ριστέσκι ανέφερε επίσης ότι δεν πρεσβεύει την πίστη του Ισλάμ, ωστόσο ζητάει από το Θεό να δώσει στον Ρετζέπι τη δύναμη να παραμείνει συνεπής προς τις αρχές του Ισλάμ, οι οποίες καλούν για ανοχή και κατανόηση, αντί να λέει και κάνει πράγματα τα οποία είναι ανάρμοστα για θρησκευτικό ηγέτη.

"Ως Χριστιανός, τον έχω συγχωρέσει για την ατυχή και όχι καλά μελετημένη δήλωσή του. Απευθύνω έκκληση σε όλους να απέχουν από οποιεσδήποτε αντιδράσεις, καθώς στόχος των δηλώσεων αυτών είναι να δημιουργηθούν προβλήματα και αντιδράσεις. Αντί δυσάρεστων και ποταπών προκλήσεων, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας δούμε πέρα από όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα", ανέφερε ο Ριστέσκι

Η IVZ δεν πρόκειται και δεν μπορεί να επωφεληθεί από το θάνατο κανενός, ούτε και ο Ρετζέπι ανέφερε οτιδήποτε ενάντιο στο Κοράνι, ανέφερε ο Αμπάζ Ισλάμι, εκπρόσωπος Τύπου της ΙVZ.

"Τόσο ο ίδιος όσο και οι εργαζόμενοι της IVZ συμβουλεύουν συνεχώς τους πιστούς και όλο τον κόσμο να είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά σε θρησκευτικούς ιερούς τόπους, καθώς αν οι νόμοι ανέχονται όσους καταστρέφουν θρησκευτικούς ιερούς τόπους, τότε η τιμωρία θα έρθει από το Θεό", δήλωσε ο Ισλάμι στους SETimes.

Ο Ρετζέπι απευθύνεται στους ζωντανούς, ώστε να μπορούν να βρουν το θάρρος για να δώσουν ζωή στο τζαμί Κάρσι, πρόσθεσε.

Άλλοι, ωστόσο, αποδοκίμασαν τη δήλωση του Ρετζέπι και κάλεσαν όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να είναι προσεκτικοί όταν προβαίνουν σε δηλώσεις σε κοινωνικά δίκτυα και αλλού.

"Τέτοιου είδους δηλώσεις βλάπτουν μόνο την αποκατάσταση του τζαμιού Κάρσι, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς πρώτου βαθμού, για το οποίο υπάρχει συμφωνία μεταξύ όλων των κυβερνητικών και μη κυβερνητικών θεσμών και διεθνής στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκία", δήλωσε ο Ραμαντάν Ραμαντάνι, διευθυντής προγράμματος του Ινστιτούτου Ελεύθερης Σκέψης NISMA στα Σκόπια, στους SETimes.

Ο Ραμαντάνι ανέφερε ότι παρόμοιες προσπάθειες οδήγησαν σε αποκατάσταση της Μονής Λεσόκ κοντά στο Τέτοβο. Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός κατέστρεψε το μοναστήρι το 2001.

Οι πολίτες και ειδικά οι θρησκευτικοί ηγέτες θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετη προσπάθεια για να ενισχύσουν τη θρησκευτική και εθνική ανοχή, δήλωσε η Βαλεντίνα Μποζινόβσκα, πρόεδρος της Επιτροπής Σχέσεων με Θρησκευτικές Κοινότητες.

"Παραβλέπω όλες τις δηλώσεις για το αντίθετο, ανεξαρτήτως από που προέρχονται, καθώς όχι μόνο πλήττουν τις σχέσεις εγχώρια, αλλά επίσης δημιουργούν κακή εικόνα για την πΓΔΜ στο εξωτερικό. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποτελέσουν γεννήτορες για τη διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής συνύπαρξης, δήλωσε η Μποζινόβσκα στουςSETimes.

Η Μποζινόβσκα ανέφερε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να συναντιούνται πιο συχνά καθώς τα προβλήματα επιλύονται πάντα μέσω διαλόγου.

"Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Η ύπαρξη διαλόγου και ήρεμης συμπεριφοράς έχουν πάντα φέρει το σωστό αποτέλεσμα. Για κάθε ζήτημα υπάρχει συγκεκριμένη λύση, ωστόσο τέτοιου είδους [εμπρηστικές] δηλώσεις δεν είναι απαραίτητες στην πΓΔΜ", δήλωσε η Μποζινόβσκα.

Η IVZ ανέφερε πως συμφώνησε σε συνεδρίαση με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της πΓΔΜ.

Όλα τα συστήματα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της διαθρησκευτικής επικοινωνίας, ανέφερε η Ρουμπίν Ζέμον, ειδικός σε θέματα μειονοτήτων στο EvroBalkan Institute στα Σκόπια.

"Ήρθε η ώρα να αντιδράσουν οι κρατικοί θεσμοί στις ρητορικές μίσους, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς δεν έχει τιμωρηθεί κανείς μέχρι στιγμής", δήλωσε η Ζέμον στους SETimes.

Τι πρέπει να κάνει η πΓΔΜ για να ενθαρρύνει την ανοχή μεταξύ θρησκευτικών ηγετών; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments