15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

ΕΔΕΣΣΑ 606 : ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ [ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ]

 

 

Ανησυχεί η κοινωνία της Έδεσσας για το πόσο προστατευμένος είναι αυτός ο πνεύμονας της πόλης. Από το ρεπορτάζ που ξεκίνησα να κάνω από την προηγούμενη Δευτέρα έφθασε όμως  στα αυτιά του Αντιπεριφερειάρχη και έτσι βγήκε η απόφαση από την ΠΕ Πέλλας να απαγορευθεί η κυκλοφορία στο βουνό για πρόληψη πυρκαγιάς.

 

Το καθεστώς της περιοχής  ορίζεται ως εξής  το 70% ανήκει στο του δημόσιο το υπόλοιπο είναι του Δήμου Έδεσσας όπου υπάρχουν μέσα και ιδιοκτήτες με κτήματα. Όμως την κύρια διαχείριση την έχει το Δασαρχείο.

 

Το 2021 έγιναν εργασίες καθαρισμού από τα ξερά και άρρωστα πεύκα, και συντήρηση τον δρόμων.

 

Το 2022 παρόλο που έχουν κατατεθεί μελέτες από το Δασαρχείο δεν έχουν εγκριθεί.  Μελέτες  όμως εγκρίθηκαν ποσού 180.000  € για τον Παλιό και Νέο Άγιο Αθανάσιο για προστασία των πεύκων που έχουν, επίσης και 32.000 € για την περιοχή των κατασκηνώσεων στα Γιαννιτσά.

 

Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια 2 δεξαμενές με νερό για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων και για τα ζώα του βουνού που εγώ δεν μπόρεσα να τις βρώ.

Έχει υποσχεθεί ο Δήμος Έδεσσας να τοποθετήσει 5 μπάρες στους δρόμους αλλά……

 

Την ευθύνη για φωτιά την έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έχει στο φυλάκιο 1 άτομο εθελοντή.

 

Η προσπάθεια του Δασαρχείου Έδεσσα Γιαννιτσών είναι σπουδαία με διάφορες παρεμβάσεις μέσα από μελέτες που καταθέτουν στο υπουργείο για χρηματοδότηση, όμως πρέπει οι Βουλευτές του νομού να συνδράμουν για τοις εγκρίσεις για την προστασία των δασών της περιοχής μας. Ο Θεος να βαλει το χερι του.

 

Δείτε το σχετικό μου βίντεορεπορτάζ

Σήμερα μάλιστα η ΠΕ Πέλλας εξέδωσε ακόμη μια άλλη ανακοίνωση για απαγόρευση:

Στο πλαίσιο της τρέχουσας Αντιπυρικής Περιόδου που διανύουμε και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Δασοπροστασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εφαρμόζουν καθημερινώς οι Δασικές Υπηρεσίες, καλούμε τους πολίτες της Π.Ε. Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από δάση και δασικές εκτάσεις για το λόγο της πιθανής πρόκλησης φωτιάς από πράξεις ή παραλήψεις τους.Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται ρητώς σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά, η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων εντός των δασών και δασικών εκτάσεων ειδικά κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου.Τα δάση μας, αποτελούν πολύτιμο Κοινωνικό Αγαθό και η προάσπισή τους απαραίτητο συστατικό για ένα καλύτερο μέλλον όλων.

2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments