....

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης εγκαινιάστηκε στην Κόρινθο

Giorgos Katsadonis

Η επένδυση της Tikun στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και η μονάδα στην Κορινθία αποτελεί ο hub για την Eυρώπη, ενώ ο ισραηλινός όμιλος διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε HΠA, Kαναδά και Aυστραλία

 
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης εγκαινιάστηκε στην Κόρινθο

Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα παγκοσμίως εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 26/1 στην Κόρινθο, αποτελώντας μια επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και βάζει τη χώρα μας στο «χάρτη» αυτής της καινούριας και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αγοράς.

Η επένδυση έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία και χρειάστηκε να ξεπεράσει μια πληθώρα σκοπέλων, όπως το ελλιπές και ανώριμο έως πρότινος νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατικά εμπόδια και μια σειρά άλλων διαδικασιών που κωλυσιεργούσαν με διάφορους τρόπους το project.

Η επένδυση έγινε από την ισραηλινή εταιρεία Tikun Olam - Repair the World, η οποία είναι πρωτοπόρος παγκόσμια έχοντας και σε άλλες χώρες και ηπείρους μονάδες, ενώ τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά το Σεπτέμβριο του 2023.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την περιοχή της Κορίνθου αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα, που φιλοδοξεί – προϊόντος του χρόνου – να γίνει hub παρασκευής τέτοιων προϊόντων και συνδυαστικά με τον τουρισμό ευεξίας να πετύχει «πάντρεμα» υπηρεσιών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe τόνισε ότι η νέα επένδυση αποτελεί σταθμό για τη χώρα μας, καθώς μπαίνει στο επίκεντρο της φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλού επίπεδου τεχνογνωσία. Επισήμανε πως ήδη η μονάδα της Κορίνθου απασχολεί 100 εργαζομένους, γεωπόνους, γεωλόγους, μηχανικούς και ερευνητές, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του εργοστασίου το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, οι εργαζόμενοι θα φτάσουν τους 180 έως 200.

Σημείωσε πως χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληρής προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η σημαντική αυτή επένδυση, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε ασθενείς, όσο και στην τοπική κι εθνική οικονομία. Ιδιαίτερα στάθηκε στα οφέλη που θα δημιουργεί η νέα επένδυση για τον καρκινικό και πόνο των νεφρών, καθώς και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κι άλλες παθήσεις. Επιπλέον, στην παρούσα φάση, διενεργούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των προϊόντων από κάνναβη σε μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως επιληψία αυτισμός, νόσος του Chron κι άλλες.

Επιπλέον, η συνεισφορά στην οικονομία θα έρθει και από τις εξαγωγές, που θα ξεκινήσουν σε δεύτερο χρόνο, κι αφού αρχικά καλυφθεί η εσωτερική αγορά. Σημειώνεται πως η Tikun έχει υπογράψει συμφωνία για την αποκλειστική διανομή όλων των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά με τις εταιρείες Lavipharm και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, στελέχη των οποίων έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Tikun Europe σημείωσε πως ο στόχος είναι για δέκα τόνους συνολική παραγωγή ετησίως, με δώδεκα κωδικούς, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Σε πρώτη φάση η παραγωγή θα περιλαμβάνει ξηρό ανθό, κρέμες, εισπνεόμενα (δηλαδή προϊόντα ατμίσματος) κ.λπ.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε στη χώρα μας το 2018 αποτελεί θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam (κορυφαίο όνομα στο Ισραήλ και εκ των leader παγκοσμίως). Η εταιρεία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης για καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης. Η μονάδα στην Kορινθία αποτελεί το hub για την Eυρώπη, ενώ ο ισραηλινός όμιλος διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε HΠA, Kαναδά και Aυστραλία.

Όπως προαναφέρθηκε η επένδυση της Tikun στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56 στρεμμάτων, με 21.000 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων και 3.000 τ.μ. πρότυπης καλλιέργειας κάνναβης στη θέση Εξαμίλια της Κορίνθου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tikun Europe, η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης.

H Tikun Europe θα εστιάσει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία φιλοδοξούν να αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ποια είναι η Tikun Olam

Η Tikun Olam είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005 με την ίδρυση της Tikun Olam Israel και σήμερα θεωρείται εταιρεία ηγέτης στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ έχει καταστεί από τα πιο δυνατά brands στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως.

Με πάνω από 15 χρόνια κλινικών και εργαστηριακών μελετών και μεγάλη βάση δεδομένων με περισσότερους από 30.000 ασθενείς παγκοσμίως, τα προϊόντα της Tikun χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση και θεραπεία από σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος, πάρκινσον, νόσο του Crohn, αυτισμός κ.α.

Μάλιστα είναι η πρώτη που έχει ιδρύσει και νοσοκομείο στο οποίο παρέχει στους ασθενείς εξατομικευμένη θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν τη φαρμακευτική κάνναβη ως θεραπεία.

Το Ισραήλ θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτομίας στον χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης με πρωτοποριακές μεθόδους άρδευσης, στηριγμένες στη γεωργία ακριβείας, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων και τη μεγαλύτερη απόδοση των φυτών.

Nα σημειωθεί, πως ο συγκεκριμένος κλάδος είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους της χώρας (ισχυρό πλεονέκτημα ο κατάλληλος καιρός) με την γενική γραμματεία Bιομηχανίας να έχει εγκρίνει/χορηγήσει πάνω από 130 αιτήσεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων, μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης με πρωταθλήτρια Περιφέρεια την Στερεά Eλλάδα με πάνω από 30 άδειες.

Πηγήbusinessdaily.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments