....

ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Μεγάλες παραγωγικές περιοχές όπως η Πέλλα, η Νάουσα και η Βέροια μετρούν απώλειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, ενώ χάθηκε σχεδόν όλη η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών.

Στάση αναμονής για την εξέλιξη της παραγωγής πυρηνόκαρπων τηρούν οι αγρότες των παραγωγικών περιοχών της χώρας, οι οποίοι μετά τις σοβαρές καταστροφές από τους ανοιξιάτικους παγετούς μέχρι και τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στις επόμενες ποσότητες των μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών.

Μεγάλες παραγωγικές περιοχές όπως η Πέλλα, η Νάουσα και η Βέροια μετρούν απώλειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, ενώ χάθηκε σχεδόν όλη η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Έτσι, η μέχρι τώρα παραγωγή πρώιμων ποικιλιών, που έχει συγκομιστεί είναι μικρή καθώς ο ανοιξιάτικος παγετός, οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και το χαλάζι έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα, που θα κατευθυνθούν στο εμπόριο.

Ήδη, οι παραγωγοί κερασιών των πρώιμων ποικιλιών μετρούν μόνο ζημιές και απώλειες, αφού οι ποσότητες που κατάφεραν να συγκομίσουν ήταν ελάχιστες. Οι ελπίδες τους έχουν στραφεί προς τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες ποικιλίες, τις οποίες και θα συγκομίσουν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ημαθία, που πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχε παραλάβει σχεδόν 250 τόνους κεράσια φέτος δεν παρέλαβε ούτε ένα κιλό.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι παραγωγοί δεν μπαίνουν καν στους οπωρώνες για συλλογή, καθώς η μικρή σοδειά, που ίσως καταφέρουν να συγκομίσουν δεν θα καλύψει ούτε το κόστος των εργατών γης, οι οποίοι και φέτος είναι λιγοστοί.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments