....

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ : ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ 4 ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ |
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ |
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΚΟ |
 

 

  
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
(επιστημονική επιμέλεια)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το συλλογικό αυτό έργο των αποτυπώνει τον θαυμαστό νέο κόσμο της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη και τους ανοικτούς ορίζοντες, αφού εφορμώντας από το ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα και ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργεί καινούργιες εφαρμογές και ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πληρέστερη διαχείριση και προβολή του πολιτισμού. Κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν τα συστήματα G.I.S., η τηλεπισκόπηση, οι αποτυπώσεις αντικειμένων και χώρων, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και οι εφαρμογές διαδικτύου, με την συνδρομή της μουσειολογίας και εντός του θεωρητικού και εφαρμοσμένου πλαισίου της πολιτιστικής διαχείρισης. Τον συντονισμό και επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Καθ. Ν. Ζαχαριάς, συνδράμοντας στην συγγραφή των περιεχομένων, μαζί με την Επίκ. Καθ. Μ. Κουρή, τον Δρ. Γ. Μαλαπέρδα και την Δρ. Β. Παναγιωτίδη. Το σύνολο της συγγραφικής ομάδας προέρχεται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου η Πολιτισμική Διαχείριση και οι Νέες Τεχνολογίες, μέσω του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, αποτελούν καίρια συστατικά στοιχεία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κατευθύνσεων και της έρευνας του Τμήματος.
ISBN: 978-960-02-3937-9, Σχήμα 17x24, Σελίδες: 302, Τιμή: €25,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 604gr, Έκδοση Αθήνα 2022
 
Οι συγγραφείς του τόμου
Ν. Ζαχαριάς, Γ. Μαλαπέρδας, Β. Παναγιωτίδη, Μ. Κουρή
 
O επιμελητής
Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στο Αιτωλικό. Σπούδασε στο Ε.Μ.Π. στη Σχολή των Χημικών Μηχανικών και εργάστηκε στο Παν/μιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος. Από το 2009 υπηρετεί ως Καθηγητής Αρχαιομετρίας, Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Παν/μιο Πελοποννήσου, είναι διευθυντής του οικείου Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και διευθύνει το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό CultTech. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην μελέτη, προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμικού Περιβάλλοντος.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ |
ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ |
ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ |
 

 ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ιδεολογικές αναζητήσεις και πολιτικοί (ανα)στοχασμοί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κείμενα που συμπυκνώνουν θεωρητικές αναζητήσεις και ιδεολογικοπολιτικούς (ανα)στοχασμούς της τελευταίας εικοσαετίας. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα κείμενα αυτά είναι γενικού προβληματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αφ’ενός μεν να αποσαφηνισθούν επιτέλους, σε όλα τα επίπεδα, η έννοια της προοδευτικής πολιτικής και η ταυτότητα του ελληνικού προοδευτικού χώρου αφ’ετέρου δε να διερευνηθούν συνθετικά, χωρίς δογματισμούς, υστεροβουλίες και προκαταλήψεις, οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την ενότητα και την προοπτική αυτού του χώρου. Περιέχονται, όμως, και πολλά κείμενα ειδικότερου προβληματισμού (και αναστοχασμού), που αποτυπώνουν όχι μόνον το ενδιαφέρον του συγγραφέα για την τρέχουσα πολιτική αλλά και την βιωματική σχέση του, για πολλά χρόνια, με τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Συγκεκριμένα, τα κείμενα αυτά αφορούν εν πρώτοις το ΠΑΣΟΚ, με θέσεις, και προτάσεις –αλλά και με έντονα κριτικές παρεμβάσεις για την προϊούσα συντηρητική μετάλλαξή του– τόσο κατά την περίοδο των πρώτων κλυδωνισμών του, στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, όσο και κατά την περίοδο της κρίσης και των μετέπειτα εναγώνιων αναζητήσεων για την υπέρβασή της. Κατά δεύτερον, δε, αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις και η πολιτική πρακτική του οποίου αντιμετωπίζονται με έντονα κριτική διάθεση αλλά και με μια ισορροπημένη και νηφάλια πολιτική αξιολόγηση όχι μόνον της εκρηκτικής και πολλαπλά αμφιλεγόμενης πορείας του αλλά και του ρόλου που καλείται, υπό προϋποθέσεις, να διαδραματίσει στα πολιτικά δρώμενα της σύγχρονης (κεντρο)αριστεράς.
ISBN: 978-960-02-4009-2, Σχήμα 17x24, Σελίδες: 322, Τιμή: €19,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), βάρος: 566gr, Έκδοση Αθήνα 2023
 
O συγγραφέας
Ο Γιώργος Χ. Σωτηρέλης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και το διδακτικό του έργο καλύπτουν όλο το φάσμα του Συνταγματικού Δικαίου (οργάνωση του κράτους, θεμελιώδη δικαιώματα, συνταγματική ιστορία). Είναι επίσης δικηγόρος, προϊστάμενος στο Τμήμα Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών της Βουλής και πρόεδρος του Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης». Έχει δημοσιεύσει οκτώ (8) μονογραφίες και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων και συμβολών σε συλλογικούς τόμους.
 
Άλλα έργα του συγγραφέα από τις εκδόσεις Παπαζήση:
Σύνταγμα και Δημοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (με επίμετρο: Από την παγκοσμιοποίηση στην κρίση και στην πανδημία), 2η έκδοση εμπλουτισμένη με επιλεγμένα επίκαιρα κείμενα, Αθήνα, 2022.
Η εκ των υστέρων αλλοίωση της αντιπροσώπευσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, Αθήνα 2021 (μαζί με τον Θ. Ξηρό).
Η τέταρτη αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975 (2014-2019), Αθήνα 2020 (μαζί με τον Θ. Ξηρό).
Η πρόκληση μιας νέας ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου. Ο άμεσος έλεγχος του κράτους και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πριν και μετά τον ν. 4339/2015, Αθήνα 2019 (μαζί με τους Ακρ. Καϊδατζή, Αλ. Οικονόμου, Π. Δημητρόπουλο).
Η μεταρρύθμιση του κράτους στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, Αθήνα 2011 (μαζί με τους Μ. Πικραμένο, Θ. Ξηρό).
Από τη νομαρχιακή στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, Αθήνα 2010 (επιμέλεια μαζί με τον Θ. Ξηρό).
Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, Αθήνα 2006.

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ |
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΤΖΗΣ | 
Η ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80
ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΝΘΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ |

 


 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Η εθνική ιδέα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80
και η επανάκαμψη της «εθνικοφροσύνης»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Παρατηρώντας κανείς μακροϊστορικά τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του νεοελληνικού κράτους διαπιστώνει έλλειψη μακροπρόθεσμων ρυθμιστικών κανόνων που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Αν εξαιρέσουμε τις περιόδους (1882, 1909, 1952, 1996) στις οποίες υλοποιήθηκαν μεταρρυθμιστικές πολιτικές, ο πολιτικός λόγος που χρησιμοποιήθηκε από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και έγινε συχνά αποδεκτός από την ελληνική κοινωνία χαρακτηρίστηκε από μία διττή προσπάθεια που έθετε ως στόχο αφενός να τονώσει την κοινωνική συνοχή ικανοποιώντας πάντοτε το εθνικό συναίσθημα αφετέρου να μην θέσει σε αμφισβήτηση τις παραδοσιακές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας για την πολιτική, την ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοση. Αυτός ο διττός πολιτικός λόγος που συντήρησε επί δεκαετίες πολιτικές παθογένειες (πελατειακό σύστημα, ατελής κοινοβουλευτική δημοκρατία κ.λπ.) μετά τον Εμφύλιο απέκοψε από τον όρο «έθνος» ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που, είτε στο πλαίσιο της οικογενειακής παράδοσης (βενιζελισμός, δημοκρατική, αντιβασιλική στάση) είτε της προσωπικής εμπειρίας (ΕΑΜ, πολιτικές διώξεις), θεωρήθηκε ότι έχει αριστερά πολιτικά φρονήματα. Η αντιπαράθεση γύρω από τα ζητήματα της εθνικοφροσύνης συνεχίστηκε από τη μεριά των αριστερών, οι οποίοι, όπως θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στη συνέχεια, υπερασπίστηκαν από θέση εξουσίας τον εθνικό τους χαρακτήρα μετά το 1981 και την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης θα εξετάσουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής «αφήγησης» από την Κεντροαριστερά τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα. Στόχος της έρευνας είναι να μελετήσει με ποιο τρόπο νοηματοδοτήθηκε ο όρος «έθνος» διά μέσου του πολιτικού λόγου (discourse) από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Συνολικότερα να εξετάσει πώς μετακινείται το εθνικό συναίσθημα της ελληνικής κοινωνίας την περίοδο εκείνη και πώς αυτός ο λόγος εμποδίζει μέχρι σήμερα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την ανάγκη για μεταρρύθμιση του κράτους. Βασική θέση της μελέτης είναι ότι ο παπανδρεϊκός λόγος της δεκαετίας του 1980 έδωσε μία νέου τύπου νοηματοδότηση στην έννοια «έθνος», που μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική σκηνή επέστρεψε στους παραδοσιακούς εκφραστές του εθνοκεντρικού λόγου (συντηρητική λαϊκή Δεξιά, Εκκλησία, ανεξάρτητη «εθνικοπατριω­τική Αριστερά» κ.λπ.).
ISBN: 978-960-02-3963-8, Σχήμα 14x21, Σελίδες: 440, Τιμή: €17,50 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 577gr, Έκδοση Αθήνα 2023
 
O συγγραφέας
Ο Γιώργος Φραντζής γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα όπου σπούδασε Επικοινωνία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργασθεί ως υπεύθυνος εμπορικής επικοινωνίας, υπεύθυνος Τύπου και δημοσιογράφος, ενώ στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως υποψήφιος διδάκτορας εργάσθηκε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Το ανά χείρας βιβλίο είναι η διδακτορική του διατριβή, η οποία αποτελεί μία πρωτότυπη και επίκαιρη ανάλυση της εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία ενδελεχή μελέτη που περιγράφει τη γενεαλογία του ελληνικού εθνικισμού και ειδικότερα τη νοηματοδότηση του όρου «έθνος» στην Ελλάδα μέσα στο μεταπολιτευτικό τοπίο της δεκαετίας του 1980 αλλά και κατά τις επόμενες δεκαετίες στις οποίες γίνεται μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο που θέτει η παγκοσμιοποίηση και η διαχείρισή της μεταξύ δύο κυρίαρχων πόλων εξουσίας, του «εκσυχγρονιστικού» και του «εθνικολαϊκιστικού». Η ανάλυση στο παρόν βιβλίο εκπονήθηκε βάσει ενός σύνθετου θεωρητικού και ιστορικού πλαισίου, καθώς εξετάζει διεξοδικά τους όρους γέννησης του ελληνικού κράτους από τον 19ο αιώνα έως τη νοηματοδότηση του όρου «έθνος» κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης –διά μέσου του κυρίαρχου ανδρεοπαπανδρεϊκού λόγου– και τον εθνοκεντρικό λόγο που παράγεται μέχρι την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην εθνική αντιπροσωπεία.
 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ
ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΑ |
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ |
 

 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
(επιστημονική επιμέλεια)

ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΑ
Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το συλλογικό αυτό έργο των 15 κεφαλαίων καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα στη βιβλιογραφία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδιαίτερα στη θεματική της Αρχαιομετρίας, δηλαδή των εφαρμογών των θετικών επιστημών στη μελέτη των υλικών καταλοίπων της ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας. Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόλυτης χρονολόγησης και οι τεχνικές για την μελέτη της τεχνολογίας, σύστασης και προέλευσης όλου του φάσματος των υλικών και τέχνεργων, όπως κεραμικά, ιζήματα, γυαλιά, μέταλλα, λιθοτεχνίες, λίθοι, κονιάματα, οργανικά υλικά και χρωστικές. Συγγραφείς των κεφαλαίων είναι αναγνωρισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, με πολυετή εργαστηριακή εμπειρία, μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και συμμετοχή σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν αρχαιολογικά και πολιτισμικά υλικά. Τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Καθ. Ν. Ζαχαριάς συγγράφοντας και μέρος των κεφαλαίων, με την συμμετοχή των Καθ. Γ. Φακορέλλη, Επίκ. Καθ. Ν. Λάσκαρη, Δρ Α. Οικονόμου, Δρ Ν. Νεράντζη, Δρ Κ. Θεοδωρακοπούλου, Δρ Μ. Παπαγεωργίου, Δρ Ε. Παλαμάρα και Δρ Γ. Μαστροθεόδωρου.
ISBN: 978-960-02-3936-2, Σχήμα 17x24, Σελίδες: 626, Τιμή: €60,00 (δεν συμπερ. 6%  ΦΠΑ), Βάρος: 1202gr, Έκδοση Αθήνα 2022
 
Οι συγγραφείς του τόμου
Ν. Ζαχαριάς, Γ. Φακορέλλης, Ν. Λάσκαρης, Α. Οικονόμου, Ε. Παλαμάρα, Ν. Νεραντζής,
Κ. Θεοδωρακοπούλου, Μ. Παπαγεωργίου, Γ. Μαστροθεόδωρος
 
O επιμελητής
Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στο Αιτωλικό. Σπούδασε στο Ε.Μ.Π. στη Σχολή των Χημικών Μηχανικών και εργάστηκε στο Παν/μιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος. Από το 2009 υπηρετεί ως Καθηγητής Αρχαιομετρίας, Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Παν/μιο Πελοποννήσου, είναι διευθυντής του οικείου Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και διευθύνει το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό CultTech. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην μελέτη, προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμικού Περιβάλλοντος.
 

 

Σχόλια - Facebook Comments