ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
«Ενώ οι Βούλγαροι και οι Έλληνες τουρίστες καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, από βελόνα και κλωστή στην ιστορική πόλη, συνωστίζονται επίσης στα φαρμακεία για τις ανάγκες φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς ιατρική συνταγή», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.
Οι Βούλγαροι και Έλληνες τουρίστες, έρχονται σε μεγάλα κύματα για να καλύψουν τις πολλές τους ανάγκες λόγω της συναλλαγματικής διαφοράς, γίνεται το ‘αδιαχώρητο’ σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στα εμπορικά κέντρα.
Ο Gürkan Kılıçcıgil, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών της Αδριανούπολης , δήλωσε ότι η έντονη ζήτηση των τουριστών για προληπτικά φάρμακα και συμπληρώματα κατά του κρυολογήματος οφείλεται στην ποιότητα και τη φτήνια της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Τουρκία.
«Το ποιοτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Τουρκίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες»
«Η ζήτηση για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ υψηλή»
Η ζήτηση όχι μόνο για φάρμακα, αλλά και για έναν πολύ σοβαρό αριθμό βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, είναι πολλαπλάσια από τη ζήτηση για φάρμακα. Οι τουρίστες απαιτούν πολλά συμπληρώματα διατροφής, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για απλά κρυολογήματα και διάφορα συμπληρώματα.
Υπενθυμίζοντας ότι κάποιος που έρχεται από τη Βουλγαρία ή την Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα στην Τουρκία με συνταγή που είχε γράψει στη χώρα του.
Ο Kılıçcıgil θα επισημάνει:
Η Βουλγαρία για παράδειγμα είναι μια χώρα με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων. Όταν αξιολογούμε τα αιτήματά τους στην Αδριανούπολη το Σαββατοκύριακο, αυτά δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης μιας ισχυρής χώρας 90 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Τουρκία.
Παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν όχι μόνο στην Αδριανούπολη, αλλά και σε πολλές συνοριακές πύλες και πόλεις κοντά στα σύνορα στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν η ένταση όλων αυτών να διαταράξει τη δυναμική της Τουρκίας.
Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των φαρμάκων υπολογίζονται με βάση την ισοτιμία του ευρώ.
Αυτή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υπολογιζόταν μια φορά το χρόνο τον Φεβρουάριο. Ειδικά σε αυτές τις περιόδους που ο πληθωρισμός είναι ελαφρώς υψηλότερος, το Υπουργείο Υγείας άρχισε να το αξιολογεί δύο φορές το χρόνο. Είδαμε τελευταία ενημέρωση τον Ιούλιο. Είναι πιθανό να συμβεί ξανά τον Δεκέμβριο. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ισχυρή επικοινωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό αυτή τη στιγμή. Το γεγονός είναι ότι φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά σχετίζονται με προβλήματα με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτά είναι κοινά προβλήματα όχι μόνο σε εμάς αλλά σε όλο τον κόσμο.
«Είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των φαρμάκων»
Ο φαρμακοποιός Şükrü Ciravoğlu εξήγησε επίσης ότι οι τουρίστες προτιμούν βιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα στους Τούρκους πολίτες, θα τονίσει ότι οι επισκέπτες των γειτονικών χωρών είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των φαρμάκων, γεγονός που οφείλεται στο ότι το Υπουργείο Υγείας μας διενεργεί πολύ αυστηρούς ελέγχους στον τομέα αυτό. Επομένως, είναι μια αναπτυσσόμενη διαδικασία και ένα ευχάριστο θέμα για τη χώρα μας.
Demirören News Agency (DHA)
—
Σχόλια - Facebook Comments