....

ELPEN: ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται άδικα και καταχρηστικά το Ελληνικό Φάρμακο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στις 31 Οκτωβρίου 2018. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πως «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, που να πληρώνουν clawback τα γενόσημα φάρμακα. Κι αυτό, γιατί συμβάλλουν ξεκάθαρα στη δημιουργία εξοικονομήσεων κι όχι υπερβάσεων στην φαρμακευτική δαπάνη.».

Παράλληλα, προσέθεσε, πως «Η άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων φτάνει το 70% του τζίρου τους, κάτι που είναι 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.». Το γεγονός αυτό απειλεί κατά τον κ.Τρύφων τη βιωσιμότητα 600 τουλάχιστον κωδικών παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, που έχουν τιμές χαμηλότερες των 5 ευρώ.

Η θέσπιση μιας ανατιμολόγησης τον χρόνο σχολιάστηκε ως ένα θετικό μέτρο από τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για i. Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, ii. Δικαιότερη κατανομή του clawback, iii. Εξαίρεση των εμβολίων από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, iv. Απλούστευση του τρόπου τιμολόγησης, με σκοπό την ταχεία διείσδυση των γενοσήμων και τη διατήρηση σε κυκλοφορία οικονομικών φαρμάκων μέσω Ανώτατου ορίου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας και v. Τριετή προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας με συνυπολογισμό της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί κάθε φάρμακο/εταιρεία.
 
Στην επόμενη μέρα επενδύει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Tην ιδιαίτερη φύση του φαρμάκου, καθώς επίσης και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που διανοίγονται για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Π.Ε.Φ, κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης.

Ενώπιον ενός ακροατηρίου, αποτελούμενου κυρίως από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ.Τρύφων αναφέρθηκε στη διττή φύση του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού, ως βιομηχανικού προϊόντος, αλλά και ως αναπτυξιακού πυλώνα. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε την ανάγκη για «μια συνολική εθνική φαρμακευτική πολιτική στη βάση δημιουργίας εγχώριας προστιθέμενης αξίας.».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στα γενόσημα φάρμακα, τονίζοντας, πως αντιπροσωπεύουν τον βασικό κορμό της ελληνικής παραγωγής και υπόσχονται οφέλη για τους ασθενείς και τα Ταμεία. Επιπλέον, προσέθεσε, πως «Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξοικονομούνται περί τα 100 δις από τη χρήση γενοσήμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ευρώπη υπάρχουν 350 βιομηχανικές μονάδες γενοσήμων, από τις οποίες οι 27 είναι στην Ελλάδα, κάτι που ασφαλώς έχει τη σημασία του.».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ σχολίασε ακόμη, πως «Περισσότερο από το 50% των φαρμάκων που καταναλώνονται  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι γενόσημα. Στη χώρα μας, ωστόσο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 27%. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως εδώ υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για το σύστημα υγείας, αλλά και μια πρόκληση για τον κλάδο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Τρύφων τόνισε, πως πρωτεύοντα ρόλο για την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων διαδραματίζει η ύπαρξη ενός πλαισίου σταθερότητας στη βάση διασφάλισης των κατάλληλων φορολογικών συνθηκών και θέσπισης των απαραίτητων κινήτρων για έρευνα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
 

Δράσεις του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου
της
ELPEN

 
Live Tissue Course – Διεθνές Σεμινάριο Βαρέως Τραύματος: 29 – 31 Οκτωβρίου 2018
Το Live Tissue Course αποτελεί σεμινάριο - θεσμό στην εκπαιδευτική πορεία του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN, καθώς πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και περισσότερα από έξι (6) χρόνια. Το αντικείμενο του εξειδικεύεται στην παροχή γνώσεων σε επαγγελματίες υγείας για την αντιμετώπιση του βαρέως τραυματία σε περιπτώσεις πολεμικών μαχών, τρομοκρατικών επιθέσεων ή μαζικών καταστροφών.
Η κρίσιμη συμβολή του στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται η τρομοκρατική επίθεση στη Δανία τον Φεβρουάριο του 2015, κατά την οποία αξιολογήθηκε, πως η ολοκληρωμένη εκπαίδευση που έλαβαν οι επαγγελματίες υγείας και τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας της συγκεκριμένης χώρας το 2014 στο Live Tissue Course συνέβαλλε αποφασιστικά στον αποτελεσματικό χειρισμό του συγκεκριμένου έκτακτου γεγονότος.
Στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος συμμετέχοντες από οκτώ (8) χώρες (Δανία, Σουηδία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λευκορωσία, Φινλανδία, Γερμανία).

Ημερίδα «Νευροβιολογία της Μάθησης ΙΙΙ»: 31 Οκτωβρίου 2018: Συνδιοργάνωση ΕΠΚ της ELPEN με το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας.
Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή των δύο πρώτων εκδηλώσεων με θέμα την Νευροβιολογία της Μάθησης το 2014 και το 2016 αντίστοιχα, υλοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση φέτος στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα». Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 900 άτομα παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη ημερίδα, την οποία τίμησαν με τις εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

9o Σεμινάριο "Essential Skills in the management of surgical cases – Τhe Marathon course": 8 – 10 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται για εκπαιδευτική διοργάνωση, που απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές Ιατρικής. Το φετινό σεμινάριο περιελάμβανε σειρά ομιλιών, αλλά και workshops,  καταγράφοντας συμμετοχές από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής του ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος παρέθεσε  ομιλία με θέμα την ανάγκη διεπιστημονικότητας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ογκολογικών  ασθενών.
Παράλληλα με τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, πραγματοποιήθηκε δίωρη εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές του Λυκείου των Αναβρύτων με τη συμμετοχή της καθηγήτριας Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, κας.Β.Παπαευαγγέλου. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καριέρα – πορεία ζωής στον χώρο της ιατρικής επιστήμης.

Λαπαροσκοπικό Σεμινάριο Ενδοουρολογίας: 17 Νοεμβρίου 2018:
Συνεργασία ΕΠΚ της ELPEN με το τμήμα Ενδοουρολογίας, Λαπαροσκοπικής Χ/Ρ Ουρολογίας & Ουρολογικής Τεχνολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Διεθνές Σεμινάριο Επεμβατικής Γαστερντερολογίας: 29 – 30 Νοεμβρίου 2018
Το σεμινάριο αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN με την European Association for Gastroenterology, Endoscopy & Nutrition (E.A.G.E.N.), την European Society of Gastrointestinal Endoscopy (E.S.G.E) και το Εrasmus University (The Netherlands). Οι συμμετοχές φέτος προήλθαν από δώδεκα (12) χώρες (Ολλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Σουηδία, Ιορδανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Φινλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Μαρόκο και Ελλάδα).

• Στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2018 το Ε.Π.Κ της ELPEN φιλοξένησε την πρακτική άσκηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο την ενδοσκοπική χειρουργική του κατώτερου πεπτικού. Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής κ.Γ.Τζοβάρας. 
 
 
Τι ζητάει η φαρμακοβιομηχανία από τους χημικούς σήμερα;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία του, το τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο Χημείας, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2018. Η  ELPEN στήριξε ενεργά την επιστημονική αυτή διοργάνωση, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο επιστημονικό ρόλο των χημικών στον φαρμακευτικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Προϊστάμενος του τμήματος πενικιλινών της ΕLPEN, κ.Κ.Σερέτης, παρέθεσε ομιλία με θέμα «Τι ζητάει η βιομηχανία από τους χημικούς σήμερα». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ανάδειξη του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.

Επιπλέον, τόνισε, πως «Η ELPEN στοχεύει στο μέλλον με μια διαρκώς εξελισσόμενη προοπτική, επενδύοντας στην έρευνα, την ανάπτυξη και τον άμεσο περιορισμό του δραματικού brain drain, που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό της, εμπλουτίζει διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό της με επιστήμονες και ερευνητές υψηλής εξειδίκευσης. Και φυσικά, η ειδικότητα των χημικών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της εταιρείας, καθώς στελεχώνει πολλές από τις δομές της. Ενδεικτικά αναφέρονται τα τμήματα Ποιοτικού Ελέγχου, Διασφάλισης Ποιότητας, Έρευνας & Ανάπτυξης, Παραγωγής και Κανονιστικών Υποθέσεων.»
 

Δίπλα στους Έλληνες φοιτητές Φαρμακευτικής

 

Η ELPEN στηρίζει διαχρονικά δράσεις, που προάγουν τον επιστημονικό ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού και ενισχύουν το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο. Στο πλαίσιο αυτό, στήριξε χορηγικά τη διεξαγωγή του Pharmaceutical Athenian Congress, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 21 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Το PharmACon αποτελεί επιστημονική διοργάνωση, που στοχεύει στη διάδοση των καινοτόμων ιδεών και στην εκπαίδευση των φοιτητών φαρμακευτικής σε διάφορες δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου, εξέχουσες προσωπικότητες της φαρμακευτικής επιστήμης παρουσίασαν τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με το φάρμακο, εμπνέοντας και προβληματίζοντας το κοινό. Η διεξαγωγή του πλαισιώθηκε κι από μια σειρά από workshops, trainings και ζωντανών παρουσιάσεων, που ενθάρρυναν και ενίσχυσαν τη συνεργασία των φοιτητών από τις τρεις Φαρμακευτικές Σχολές της Ελλάδας. Την επόμενη μέρα από την ολοκλήρωση του PharmACon, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ELPEN και ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις της.
 

Το Ελληνικό Φάρμακο ωφελεί τους ασθενείς

«Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται κοντά στους ασθενείς, εξασφαλίζοντας επάρκεια φαρμάκων, προσιτές θεραπευτικές επιλογές, αλλά και σκευάσματα οριακής καινοτομίας που βελτιώνουν τη συμμόρφωση των ασθενών.». Αυτά δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Π.Ε.Φ κ.Θ.Τρύφων κατά τη διάρκεια σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε  στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών "Patients in Power - Η επόμενη μέρα: Προκλήσεις και Τάσεις".

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις θεραπείες για την ηπατίτιδα Β, για τις οποίες θα κυκλοφορήσουν γενόσημα το 2019, δημιουργώντας εξοικονομήσεις της τάξεως του 75% με 80% για τον ΕΟΠΥΥ και απελευθερώνοντας πόρους για την αποζημίωση ακριβών καινοτόμων θεραπειών που προορίζονται για σπάνιες παθήσεις. Επιπλέον, προσέθεσε, πως «Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί η δραστική ουσία κλοπιδογρέλη, για την οποία η συμμετοχή των ασθενών έφτανε τα 14,5 ευρώ το 2009, ενώ το 2017 περιορίστηκε στα 2,38 ευρώ. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αύξησης που εμφάνισε το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων, με συνέπεια τη δημιουργία εξοικονομήσεων για τα Ταμεία και φυσικά τη μείωση στη συμμετοχή των ασθενών.».
Βραβείο πρότυπου επιχειρείν για την ELPEN
  
H ELPEN βραβεύτηκε για τη δυναμική επιχειρηματική της πορεία και την αποφασιστική συμβολή της στην απασχόληση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης επιχειρηματικής αριστείας Salus Index Awards 2018, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πρόκειται για βράβευση που προέκυψε σε συνέχεια έρευνας που διεξήγαγε ο εκδοτικός οργανισμός NEW TIMES PUBLISHING στα στοιχεία 300 και πλέον επιχειρήσεων από τον τομέα της υγείας, του φαρμάκου και της ομορφιάς.
 
Το βραβείο παρέλαβε ο  κ.Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Σύμβουλος Διοίκησης της ELPEN, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε «Σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να συνεχίσουμε την πορεία μας, εστιάζοντας στην αξία που μας 'κράτησε' όλα αυτά τα χρόνια. Να Μένουμε και να Επιμένουμε Ελλάδα, διατηρώντας την παραγωγική μας βάση εδώ και αγωνιζόμενοι για την επόμενη μέρα στη χώρα μας. Αυτήν που θα εδραιώσει την Ανάπτυξη, μετατρέποντας το δραματικό "brain drain" σε  "brain gain". Η ELPEN θα συνεχίσει να επενδύει στους έλληνες επιστήμονες, κινούμενη ενάντια στο ρεύμα των μαζικών απολύσεων και στηρίζοντας το ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Βασίλης Πενταφράγκας, ο οποίος αναφερόμενος στο κλάδο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας επισήμανε, πως «Οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες φαρμάκου επιβιώνουν σήμερα από τα μηνιαία λειτουργικά τους έσοδα κι όχι από χρηματοοικονομικές μοχλεύσεις. Όραμά μας είναι να επιχειρούμε, συμβάλλοντας στην κοινωνική ευημερία και στην ανάπτυξη του κλάδου. Εάν το στοίχημα είναι η εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών για τη χώρα, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Αυτό κάνουμε άλλωστε εδώ και δεκαετίες. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειαζόμαστε το κατάλληλο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, που θα διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.»
 
Μια ακόμη διεθνής διάκριση για το Ε.Π.Κ της ELPEN
 
Δυναμική ήταν η παρουσία του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της ELPEN στο συνέδριο του American College of Surgeons, που πραγματοποιήθηκε φέτος  στη Βοστώνη από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2018.
 
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις με εγγραφές που ξεπερνούν τις 20.000 ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων, ενώ λιγότερο από το 10% των εργασιών που υποβάλλονται, γίνονται δεκτές προς παρουσίαση.
Το ΕΠΚ της ELPEN έδωσε δυναμικό παρόν και σε αυτό το συνέδριο με την παρουσίαση τριών (3) επιστημονικών εργασιών, οι οποίες έτυχαν ιδιαίτερα θετικών σχολίων. Η μια εξ αυτών διακρίθηκε μάλιστα ως η μοναδική από την Ευρώπη, που αφορούσε στην συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, καθώς επίσης κι αυτή με τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευόμενων ως υλικό παρουσίασης. Η συγκεκριμένη αξιολογήθηκε επίσης και ως η πλέον αναγνωρισμένη με πολλά δημοσιευμένα αποτελέσματα σε διεθνή περιοδικά.
Τέλος, το γεγονός, ότι το Ε.Π.Κ σηματοδότησε τον μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας μας σε επίπεδο εργασιών, αποτέλεσε την αφορμή για την αναγνώριση του ως πρότυπο συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο.
 

 

Σχόλια - Facebook Comments