
ΈΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ. ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Για ξεπούλημα, αφανισμό και ταφόπλακα της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας
κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα μετά την συμφωνία με την τρόικα για το γάλα. Μιλώντας με σκληρά λόγια για τις αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει θέση προχωρώντας ακόμα και σε παραιτήσεις. «Ο πραγματικός λόγος αυτής της απόφασης είναι να μπορεί να έρχεται γάλα από τη Βαλτική χωρίς να ξέρει ο καταναλωτής την προέλευσή του», μας αναφέρει ο Γιώργος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος του ΣΕΚ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι: «χθες βράδυ κάποιοι εισαγωγείς και άνθρωποι των αλυσίδων διανομής άνοιγαν σαμπάνιες», ενώ ο κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας σημειώνει ότι «μένει ακόμα αδιευκρίνιστο με τι διαδικασίες παστερίωσης θα γίνεται το γάλα δύο ημερών και με τι διαδικασίες το γάλα 11 ημερών».
Σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης η συμφωνία για το γάλα προβλέπει τα εξής:
- Καταργείται η καθοριζόμενη από το κράτος διάρκεια ζωής του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης (το λεγόμενο «φρέσκο») που σήμερα ήταν πέντε ημέρες. Στις συσκευασίες θα αναγράφεται απλώς η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης, που θα καθορίζεται πλέον ελεύθερα από τον παραγωγό βάσει της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν ένα γάλα χαμηλής παστερίωσης θα μπορεί να διαρκεί έως 11 ημέρες.
- Παραμένει ως έχει το γάλα υψηλής παστερίωσης (έχει διάρκεια ζωής περίπου 35 μέρες).
- Θεσμοθετείται ειδική κατηγορία γάλακτος ημέρας, σημείο στο οποίο αρχικά αντιδρούσε η τρόικα. Το γάλα αυτό θα παστεριώνεται εντός 24 ωρών από την άρμεξη και θα διατίθεται εντός 48 ωρών από την παστερίωση στην κατανάλωση. Δεν θα απαιτείται να φέρει κάποια ειδική σήμανση.
- Δεν θα απαγορεύεται η χρήση για εμπορικούς λόγους του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες του γάλακτος.
Δηλώσεις Τσαυτάρη
Επιφυλακτικός ως προς τη συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος, εμφανίστηκε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Τόνισε, δε, το γεγονός ότι ο ίδιος ούτε συμμετείχε στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτε του ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ειδικά για τη συμφωνία με την τρόικα για το γάλα, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης είπε: «Επειδή δεν το έχουμε δει ακόμη καθαρογραμμένο, περιμένω να δω πώς ακριβώς είναι αυτό που αποφασίστηκε». Ωστόσο σημείωσε πως «προστίθεται τώρα μία νέα κατηγορία γάλακτος, το γάλα ημέρας, που κάνουν μία μέρα να το μαζέψουν, μία να το παστεριώσουν και μία να το διαθέσουν».
Σχολιάζοντας τη δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε: «Αν μπορέσουν να το κάνουν αυτό τοπικά, ας το κάνουν. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος π.χ. από τις Σέρρες να το κάνει αυτό στην Αθήνα. Αρα λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον σε τοπικό επίπεδο να το κάνει».
Και έπειτα σημείωσε: «Σημασία έχει για μένα ότι δεν καταργείται το γάλα των πέντε ημερών, της χαμηλής παστερίωσης, και δίνει τη δυνατότητα εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά -αλλά στην ουσία κανείς δεν θα το απαρνηθεί αυτό- να το βαφτίσει φρέσκο».
Ένωση Φυλής Χολστάϊν
Ειδικότερα σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον κ. Αθανάσιο Βασιλέκα, Πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας μας τόνισε: «Μετά από αυτή την καταστροφική απόφαση, μένει ακόμα αδιευκρίνιστο με τι διαδικασίες παστερίωσης θα γίνεται το γάλα δύο ημερών και με τι διαδικασίες το γάλα 11 ημερών. Εμείς υποθέτουμε ότι θα είναι οι ίδιες, γεγονός που θα αποτελέσει τραγέλαφο. Αφαιρέσαμε και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης. Από εκεί και πέρα ο Έλληνας θα πίνει ένα γάλα που δεν θα ξέρει από πού προέρχεται».
Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Ο στόχος είναι να γίνεται ανεξέλεγκτη εισαγωγή γάλακτος και να αφανιστεί η ελληνική παραγωγή. Είναι πασιφανές. Είμαστε μια χώρα που καλύπτει μετά βίας το 40% των αναγκών της. Επιπλέον είμαστε σε οικονομική κρίση. Τι μέτρα θα έπαιρνε ένας νορμάλ άνθρωπος; Αυτό που θα έλεγε πρώτα από όλα είναι να αυξηθεί η παραγωγή. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν στόχο να εξαφανίσουν την ελληνική παραγωγή με τις αποφάσεις τους».
Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδας
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργο Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας αναφέρει στον ΑγροΤυπο: «Το θέμα το πήγαν στην Τρόικα αυτοί που τους ενδιέφερε. Εδώ εξυπηρετούνται συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Να μπορεί να έρχεται γάλα από τη Βαλτική χωρίς να ξέρει ο καταναλωτής την προέλευσή του. Αυτό θέλουν να γίνει προκειμένου να χειραγωγήσουν την αγορά. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα πέσουν οι τιμές; Αυτή την στιγμή στην χώρα μας έρχεται γάλα από όλη την Ευρώπη και δεν είναι φθηνότερο. Θα εισάγουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξένο γάλα απευθείας και θα εκτοπίσουν την ελληνική γαλακτοβιομηχανία σε ένα χρόνο μέσα. Αν το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία έγκειται στο να είναι το γάλα 2 λεπτά φθηνότερο στο καταναλωτή ας κλείσουμε αλλά δεν είναι έτσι. Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά οι τίτλοι τέλους για την ελληνική γαλακτοκομική κτηνοτροφία. Εμείς στο βαθμό που μπορούμε θα συνεχίσουμε να πιέζουμε αλλά από ότι φαίνεται ο Χατζηδάκης εξυπηρέτησε σκοπιμότητες και το πούλησε το θέμα».
Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο κ. Τάκης Πεβερέτος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή απόφαση. «Στην ουσία με την απόφαση αυτή “πουλήθηκε” η αγελαδοτροφία της χώρας. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις ώστε να μην ψηφιστεί αυτή η απόφαση».
Και προσθέτει: «Αν σκεφθεί κανείς ότι χθες βράδυ κάποιοι εισαγωγείς και άνθρωποι των αλυσίδων διανομής άνοιγαν σαμπάνιες, τότε καταλαβαίνουμε ποιους εξυπηρετεί αυτή η απόφαση. Πλέον όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο. Φρέσκο γάλα 11 ημερών δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Δεν τους έφθαναν ούτε οι 9 ή οι 10 ημέρες που έλεγαν στην αρχή. Το πήγαν στις 11 ημέρες έτσι ώστε να προλαβαίνουν να εισάγουν εμφιαλωμένο γάλα πουλώντας το ως… μαϊμού φρέσκο. Δεν μπορεί να είναι φρέσκο στις συνθήκες της χώρας γάλα 11 ημερών, παστεριωμένο στους 71,5 βαθμούς».
Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Καμπούρη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στον ΑγροΤύπο: «Αυτή τους η απόφαση έχει την αντίδραση όλων των κτηνοτρόφων. Όσους συνηγορήσουν και υπογράψουν μια τέτοια καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία απόφαση θα τους καταδικάσουμε, στην συνείδηση κάθε λογικού ανθρώπου, κάθε Έλληνα πατριώτη. Είναι μια πράξη προδοσίας. Ξεπουλούν όχι μόνο την αγελαδοτροφία αλλά την κτηνοτροφία στο σύνολό της. Αποσαθρώνουν έναν παραγωγικό ιστό της χώρας πάνω στον οποίο στηρίζεται μέρος της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ. Για εμάς είναι αιτία πολέμου».
Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας
Για ταφόπλακα της ελληνικής αγελαδοτροφίας κάνει λόγο ο κ. Νίκος Παλάσκας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Ειδικότερα δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «Αυτό που πρέπει να γίνει από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Αν μείνουν σημαίνει ότι είναι και αυτοί εμπλεκόμενοι σε αυτό το παιχνίδι».
Κτηνοτρόφοι Καβάλας
Τέλος, για παιχνίδια που αφορούν συμφέροντα χωρών της Ευρώπης με μεγάλη παραγωγή γάλακτος κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, και ο κ. Νίκος Δημόπουλος, Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Καβάλας: «Αν υπήρχε κάποιο οικονομικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή από αυτή την απόφαση ίσως μπορούσαμε να το κατανοήσουμε. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο πραγματικός λόγος είναι να απορροφηθεί όλη αυτή η υπερπαραγωγή γάλακτος από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
Ανακοίνωση ΣΕΚ: Αποφάσισαν να καταστρέψουν την ελληνική αγελαδοτροφία. Η ευθύνη τώρα είναι στους βουλευτές
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ αναφέρει: «Τελικά φαίνεται, από τις διαρροές στον τύπο, ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε στην πίεση των ισχυρών συμφερόντων (εισαγωγέων - πολυεθνικών) στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος. Χωρίς καν να είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα συμφώνησε να αυξήσει τις ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 11 ημέρες από τις 5 που είναι σήμερα. Ξεπέρασαν δηλαδή κάθε προσδοκία ακόμη και αυτών που πίεζαν για διάρκεια 7 ή 10 ημερών.
Οι συνέπειες της αύξησης ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις έντεκα ημέρες θα είναι τραγικές:
- Θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας γάλακτος, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο σήμερα με 2 δις € ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
- Θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα όχι μόνο για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αλλά και για την γαλακτοβιομηχανία παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.
- Οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται να καταναλώσουν, έστω με μικρή μείωση της τιμής που αμφισβητείται και αυτό, γάλα υποβαθμισμένο, εισαγόμενο, αγνώστου προέλευσης, αφού πρόσφατα έχει αφαιρεθεί η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης.
- Οι 100.000 περίπου απασχολούμενοι άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα της αγελαδοτροφίας (παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση γάλακτος) θα έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο το φάσμα της ανεργίας και την απαξίωση τεράστιων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.
- Όσον αφορά το φρέσκο γάλα μιας ημέρας μόνο τοπικές κοινωνίες μπορούν να τροφοδοτηθούν και όχι μεγάλα αστικά κέντρα. Εξάλλου και σήμερα αυτό μπορούσε να γίνει αφού, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 113/1999, καθορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης του φρέσκου γάλακτος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ημέρες.
Η ευθύνη τώρα είναι στους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Τους καλούμε να μην συμφωνήσουν στην καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Τους καλούμε να προστατέψουν τον Έλληνα καταναλωτή».
Σχόλια - Facebook Comments