....

ΕΩΣ 83% ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΈΩΣ ΚΑΙ 540 € Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά να είναι αυξημένη σε σχέση με τις υπάρχουσες. Μελετάται η αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Την εισήγηση αυτή έχουν υποβάλλει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα μέλη της ομάδας που έχει αναλάβει την αναδημιουργία του ασφαλιστικού συστήματος και την προσαρμογή του στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασφαλισμένος κατόπιν επιλογής του θα μπορεί να μένει στην χαμηλή ασφαλιστική κλάση και να πληρώνει τις μικρότερες (αλλά αυξημένες) εισφορές, αλλά αυτό θα οδηγεί και στη λήψη χαμηλότερης σύνταξης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις ασφαλιστικές κλίμακες. Στο πλαίσιο αυτό η εισήγηση αναφέρει πως οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, θα πρέπει να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ.

Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επόμενες δύο κλίμακες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη μία κλίμακα. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές για πολλά χρόνια είναι, αντίστοιχα, πάρα πολύ χαμηλές.

Έτσι θα πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 35 – 45 ευρώ τον μήνα ή κατά 420-540 ευρώ τον χρόνο. Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%. Το τελικό ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το εύρος των μειώσεων των εισφορών για τα υψηλότερα κλιμάκια. Με δεδομένο ότι την κατώτατη εισφορά πληρώνει σήμερα το 83% των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, η αύξησή της θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments