....

ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ Η EXXONMOBIL ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΙ «ΣΚΑΝΑΡΕΙ» ΤΟ «SANCO SWIFT»

Το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» ξεκίνησε ήδη το σκανάρισμα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ­ Το 2025 η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση από την κοινοπραξία ­ Στις αρχές καλοκαιριού του 2023 «τρυπάνε» στα Ιωάννινα και το 2024 στο Ιόνιο

Τα ελπιδοφόρα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στην Κρήτη ξεκίνησε να σκανάρει… από χθες το σεισμογραφικό σκάφος «Sanco Swift» μετά την έκδοση της σχετικής NAVTEX από το Πολεμικό Ναυτικό η οποία και σηματοδοτεί τη νέα φάση των ερευνών της χώρας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου των υδρογονανθράκων.

Το «Sanco Swift» ανήκει στη νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών PGS και σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ) θα επιχειρήσει την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα blocks «δυτικά της Κρήτης» και «νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραχωρησιούχοι θα αποκτήσουν τα σεισμικά δεδομένα από την PGS έναντι αμοιβής καθώς η εντολή για τις έρευνες φέρεται να δόθηκε από το ελληνικό Δημόσιο. Μετά τη λήψη των δισδιάστατων δεδομένων προς το τέλος του 2023 θα υπάρχει η πρώτη «απεικόνιση» των γεωλογικών δεδομένων των δύο blocks και το 2024 θα πραγματοποιηθούν και τρισδιάστατες έρευνες προκειμένου πια να ακτινογραφηθούν… οι πιθανοί στόχοι γεώτρησης με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το 2025 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση από την κοινοπραξία.

Στο Ιόνιο Πέλαγος

Νωρίτερα από τα blocks της Κρήτης έχουν ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες στην «παραχώρηση 2» στο Ιόνιο Πέλαγος στα όρια της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία. Το block έχουν μισθώσει οι εταιρείες της κοινοπραξίας Energean – Helleniq Energy. Εκεί έχει πιάσει δουλειά το σκάφος της PGS «Ramform Hyperion». Οι μισθωτές προχώρησαν απευθείας σε τρισδιάστατες έρευνες (2.000 χλμ.) καθώς έχουν επιλεχθεί οι στόχοι. Ετσι η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση αναμένεται το 2024.

Το καλοκαίρι του 2023

Νωρίτερα, όμως, από αυτές τις γεωτρήσεις θα έρθει εκείνη της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η παραχωρησιούχος Energean, ετοιμάζεται για τις αρχές του καλοκαιριού του 2023 να ρίξει γεωτρύπανο προκειμένου να διαπιστώσει αν οι σεισμικές των προηγούμενων ετών για τον πιθανό στόχο στη Ζίτσα επαληθευτούν. Με αυτήν τη δοκιμαστική γεώτρηση η Ελλάδα θα έχει την πρώτη εικόνα σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο υπέδαφός της. Και συγκεκριμένα θα έχει την πρώτη αποτίμηση του μεγέθους των αποθεμάτων στη δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται πως στις αρχές της χρονιάς είχαν προηγηθεί σεισμικές έρευνες και στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Helleniq Energy, «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Ιόνιο». Τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων αναμένονται στο τέλος της χρονιάς.

Αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας

Με χθεσινές δηλώσεις τους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αρης Στεφάτος και ο εκτελεστικός πρόεδρος Ρίκαρντ Σκούφιας σημείωσαν την πρόοδο των ερευνών, τη βαρύτητα που είχε στην εξέλιξή τους η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Απρίλιο για την εκκίνηση όλου του project, ενώ περιέγραψαν και όλα τα αυστηρά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που ελήφθησαν για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών. Ανάμεσα σε αυτά είναι:

– Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν απ’ την έναρξή τους.

– Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

– Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

– Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν απ’ την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

– Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

– Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές Natura καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

– Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

– Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments