ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σήμερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομεία
Επιστρέφει η χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας - Η απόφαση στις Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, η οποία συζήτησε τη μερική επιστροφή της χρήσης μάσκας.
Κορονοϊός, γρίπη και λοιμώξεις αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση, με τα κρούσματα να έχουν μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, λόγω και των συναθροίσεων των Χριστουγέννων. Καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες λόγω covid-19.
Παράλληλα, η γρίπη έχει περάσει σε επιδημική φάση, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι αναμονές στα Επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ γενικά το σύστημα έχει αρχίσει να πιέζεται.
Η Επιτροπή εξέτασε την επιδημιολογική εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως είναι η υγιεινή των χεριών, συχνός αερισμός των κλειστών χώρων κ.α.
Ως προς τις μονάδες υγείας, υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου θα πρέπει να αποφασίζει για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και αν υπάρχει λόγος εξαίρεσης.
Επίσης, προτρέπει για χρήση μασκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για αυτούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων σημειώνει, τέλος, την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιασμού κατά της covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και για τη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων.
Σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ τις συστάσεις αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα λόγω της κυκλοφορίας του κορονοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων σύμφωνα με τον Δημήτρη Παρασκευή, αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζήτησε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική διασπορά στην κοινότητα του κορονοϊού, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.
Οι ειδικοί προτείνουν τα κλασικά «όπλα» που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευθούμε από την covid-19. Αυτά είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19, η έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων, η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.
Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Μαγιορκίνης : Πρόβλημα η χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι πρόκειται για την υψηλότερη κινητικότητα της covid19 για το τελευταίο εξάμηνο, ενώ τόνισε ότι η παραλλαγή JN1 έχει προκαλέσει παρόμοιες εξάρσεις και σε άλλες χώρες.
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι χρειάζεται ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί, ενώ έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση, καθώς, για μία ακόμα φορά «βλέπουμε μεγάλους σε ηλικία να προσέρχονται με συμπτώματα δύσπνοιας».
Για την αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών και την «ασφυξία» στα νοσοκομεία είπε: «Κάθε χρόνο αυτή η περίοδος είναι η περίοδος των αναπνευστικών λοιμώξεων. Υπάρχει και μία αυξημένη φοβία από τους γονείς, καθώς ακούστηκαν κάποια βαριά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες. Να είμαστε ψύχραιμοι αλλά και σε επαγρύπνηση. Η πρώτη επαφή να γίνεται με τον παιδίατρο, να μην πηγαίνουμε κατευθείαν στα νοσοκομεία, καθώς δημιουργείται μία κατάσταση αφόρητη. Εάν δούμε ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται τότε να πάει στο νοσοκομείο».
Σχόλια - Facebook Comments