....

ΕΣΣΕ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Κ. ΑΛΕΚΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ

«Προστασία της πρώτης κατοικίας και για τον επιχειρηματία»

Πραγματοποιήθηκε, χθες στις 9/1/2019, συνάντηση αντιπροσωπείας του Προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη. Στη συνάντηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας, τέθηκε το φλέγον θέμα που απασχολεί τον εμπορικό κόσμο της χώρας, η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας και όσων επιχειρηματιών δεν καλύπτονται από το νόμο Κατσέλη. Το πλαίσιο της συζήτησης ήταν το ακόλουθο:
Αναγκαιότητα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των επιχειρηματιών, όχι μόνο των απλών ιδιοκτητών.
Όλοι οι πολίτες, ασχέτως ιδιότητας, έχουν δικαίωμα στην προστασία της πρώτης κατοικίας τους.
Οι θεσμικοί παράγοντες και οι φορείς εκπροσώπησης της κοινωνίας πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας, ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι, άμεσο επακόλουθο της συμμετοχής του επιχειρηματία-δανειολήπτη στο σχετικό πλαίσιο, θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη και η εξαίρεσή του από οποιαδήποτε αναγκαστικά μέτρα, εφόσον είναι συνεπής στην συμφωνημένη αποπληρωμή των δόσεων, σύμφωνα πάντοτε με τις δυνατότητές του.
Μία άλλη παράμετρος που τέθηκε από την ΕΣΕΕ είναι η δομική αναπροσαρμογή του ίδιου του κεφαλαίου για τον συνεπή επιχειρηματία, φυσικά με έναν τρόπο που δεν θα προκαλεί προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας. Επίσης, η Συνομοσπονδία ζήτησε την θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ώστε αυτές να μπορούν να εκπληρώσουν τις λειτουργικές τους υποχρεώσεις, θέμα στο οποίο ο κ. Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας τόνισε πως η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροί επιχειρηματίες, αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων αποκλειστικό αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης - χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων - και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός προστατευτικού μηχανισμού γι’ αυτούς, ο οποίος αυτήν την στιγμή δεν υφίσταται.  
Με το πέρας της συνάντησης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ όσο και ο κ. Υπουργός κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και χώρο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.  Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να δοθούν οριστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που την ταλανίζουν και στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι στο εξής θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και στενή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΕΣΕΕ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments