....

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

<--break->

Ισπανία: Αυξάνει τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη

«Προτείνουμε μια ανακατανομή των βαρών μεταξύ αυτών που έχουν τα περισσότερα, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, που ανήκει στον καθένα».
Newsroom— Associated Press
 
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

via Associated Press

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών σχεδιάζει να επιβάλει προσωρινά υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού της χώρας από το επόμενο έτος, επιπλέον των έκτακτων φόρων της σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες.

«Προτείνουμε μια ανακατανομή των βαρών, μεταξύ εκείνων που έχουν τα περισσότερα, για τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, που ανήκει σε όλους», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του την Παρασκευή.

 

Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο λέει ότι το μέτρο στοχεύει αποκλειστικά τους εκατομμυριούχους. Η αναμενόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των δυσκολιών που προκαλούν οι υψηλότερες τιμές για την ενέργεια και τα τρόφιμα, συμπλήρωσε. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανέβηκε στο 10,5% στην Ισπανία τον περασμένο μήνα.

Η ακριβής αύξηση και το εύρος του φορολογικού μέτρου είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση.

Ο μικρότερος εταίρος του συνασπισμού των Σοσιαλιστών, Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), πιέζει ωστόσο να γίνει μόνιμος ο νέος φόρος.

Ο τρέχων ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος, για όσους κερδίζουν περισσότερα από 300.000 ευρώ ετησίως, είναι 47%. Ο υψηλότερος φόρος υπεραξίας είναι 26%.

 

Ωστόσο, οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν κάποιο περιθώριο ευελιξίας στη φορολόγηση και μερικές από αυτές που ελέγχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας - μειώνουν τους φόρους, λέγοντας ότι αυτό το βήμα θα τονώσει την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments