....

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ρ/Σ ΤΟΥ «REAL» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ

 

Είναι αδιανόητο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να μας ανακοινώνει με αυτή την απάθεια ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κλείσουν τα σύνορά μας

Κ. ΜΑΚΡΗ: Νούμερο ένα ζήτημα βεβαίως το προσφυγικό. Αρχίζει και η Σύνοδος Κορυφής αύριο και μεθαύριο και εκεί φαντάζομαι ότι θα βρούμε πολλά μέτωπα απέναντί μας. Ο κ. Καμμένος δε το θεωρεί δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι αδιανόητο ο Υπουργός της κυβέρνησης και μάλιστα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να μας ανακοινώνει με αυτή την απάθεια ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κλείσουν τα σύνορά μας. Είναι αδιανόητο να το δέχονται αυτό. Είναι απαράδεκτο από τη μεριά των Ευρωπαίων να διεξάγεται μια τέτοια συζήτηση και παράλληλα απαράδεκτο εκ μέρους της κυβέρνησης να το συζητά.

Όσο με αφορά έχω κάνει ενέργειες στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές οι οποίοι είναι στο πλευρό μας, προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα μέτωπο εναντίον των ακραίων δυνάμεων και απόψεων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αλλά είναι κυρίως στο χέρι του Πρωθυπουργού να σταματήσει αυτή τη συζήτηση.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως είδαμε τον Γκάμπριελ, είδαμε τις δηλώσεις του Αντικαγκελάριου οι οποίες ήταν πολύ θετικές για μας και είναι σοσιαλιστής ο Γκάμπριελ. Φαντάζομαι ότι όταν λέτε ότι κάνατε ενέργειες θα επικοινωνήσατε ....Image and video hosting by TinyPic

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γνωρίζετε κυρία Μακρή ότι είμαι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους από πριν το καλοκαίρι όταν ξέσπασε αυτή η κρίση και σε όλη αυτή τη διάρκεια των μηνών έχω στείλει επιστολές σε όλους για το προσφυγικό. Έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους, προσπαθώ να κρατήσω τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στο πλευρό της Ελλάδας και μέχρι αυτή τη στιγμή με δηλώσεις τους και ο κ. Γκάμπριελ και ο Πιτέλα νωρίτερα και ο Στάνισεφ είναι στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά δεν ξέρω εάν φτάνουν όμως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό δεν αρκεί. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα. Έχει τεράστιες ευθύνες για τις καθυστερήσεις, για την ολιγωρία, για τις ιδεοληψίες στο χειρισμό του θέματος του προσφυγικού, αλλά από την άλλη πλευρά και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις αδυναμίες της Ελλάδας. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φορτώσει στην Ελλάδα ένα πρόβλημα διεθνές, ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις αδυναμίες αυτής της κυβέρνησης.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Βλέπω τώρα ότι έχουμε και περίεργες συμμαχίες. Εννοώ ότι η Μέρκελ φαίνεται - προς το παρόν, γιατί δεν ξέρουμε και μετά και τις δικές της εκλογές το Μάρτιο τι θα αποφασίσει να κάνει – αλλά προς το παρόν φαίνεται να είναι σύμμαχός μας. Ο Ολάντ όμως που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχός μας στην οικονομία, αλλάζει. Έχει διαφορετική στάση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και είναι πολύ πιο επιφυλακτικός.

 

Το λογικό θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει πάρει την απόφαση, να έχει περιγράψει την αποστολή και να έχει ζητήσει μια συγκεκριμένη αποστολή από το ΝΑΤΟ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Φαίνεται ότι ο κ. Ολάντ έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ασφάλειας μετά από ό,τι έχει γίνει στη χώρα του. Από την άλλη μεριά νομίζω ότι και εμείς θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί στις επιλογές μας και στις αποφάσεις μας.

Εγώ για παράδειγμα έχω πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας με το ΝΑΤΟ. Περιμένω σήμερα την ενημέρωση να ολοκληρωθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τον κ. Καμμένο. Έθεσα το ζήτημα και ήμουνα η μόνη Πρόεδρος κόμματος που έθεσε το ζήτημα στη συζήτηση της Βουλής, ότι θα πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωσή μας, γιατί ένα από τα ερωτήματα που προκύπτει είναι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθείας δεν έκανε τη συνεννόηση αυτή με το ΝΑΤΟ και προέκυψε μέσα από μεμονωμένες χώρες;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μέσα από τη Μέρκελ. Τώρα μην κρυβόμαστε. Εκείνη πήγε στην Τουρκία και το συμφώνησαν με το Νταβούτογλου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το λογικό θα ήταν κυρία Μακρή η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει πάρει την απόφαση, να έχει περιγράψει την αποστολή και να έχει ζητήσει μια συγκεκριμένη αποστολή από το ΝΑΤΟ. Είναι πάρα πολύ λεπτό το θέμα και προφανώς κανείς δεν θέλει η Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν και θετικά στοιχεία στην εξέλιξη αυτή. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλά ερωτηματικά και κυρίως σε σχέση με την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Επιφυλάσσομαι να ακούσω τις απαντήσεις που έχει δώσει ο αρμόδιος Υπουργός κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στην Επιτροπή της Βουλής.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Το ένα πολύ μεγάλο θέμα είναι βεβαίως το προσφυγικό. Το έτερο είναι η αξιολόγηση. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια φωνή από πλευράς θεσμών. Δηλαδή η Κομισιόν καταλαβαίνουμε ότι είναι πιο διαλλακτική και θέλει να επιστρέψει η τρόικα, αλλά συνολικά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, ενώ θα έπρεπε να έχουν γυρίσει από την περασμένη Δευτέρα.

Θέλω να μου πείτε εκεί τι βλέπετε;

 

Το καραβάνι του κ. Τσίπρα προχωρά, αλλά δυστυχώς φαίνεται να προχωρά μόνο του σε μια έρημο, απομονωμένο

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η αξιολόγηση καρκινοβατεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να ζητάει νέα μέτρα. Και από την άλλη μεριά η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πει ότι όλα θα πάνε καλά και τίποτα δεν συμβαίνει. Το καραβάνι του κ. Τσίπρα προχωρά, αλλά δυστυχώς φαίνεται να προχωρά μόνο του σε μια έρημο, απομονωμένο. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ταυτόχρονα κάθε μέρα που περνάει απομονώνεται η χώρα μας.

Εγώ πραγματικά ανησυχώ. Ανησυχώ και δεν θα περιμένω την πλήρη απομόνωση και την καταστροφή της χώρας.

 

Δεν θα περιμένω να δω τη νεκροψία. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες

 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Όταν λέτε δεν θα περιμένετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν θα περιμένω να δω τη νεκροψία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και τι θα κάνετε; Θα αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα αναλάβω πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα. Αλλά κοιτάξτε, όταν πιάνει φωτιά ένα χωριό, υπάρχουν κάποιοι που τρέχουν μακριά για να γλιτώσουν. Υπάρχουν και κάποιοι που πρέπει να χτυπήσουν την καμπάνα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε οι πολιτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ένας αρχηγός κόμματος δεν είναι αμέτρητες, είναι συγκεκριμένες. Οπότε αυτό θα είναι ή να ζητήσετε από τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει μια σύσκεψη αρχηγών, ή ακόμα πιο προχωρημένο να ζητήσετε τη συγκρότηση μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Ή εκλογές. Δηλαδή είναι άφθονη η βεντάλια που έχετε στη διάθεσή σας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσω σε πρωτοβουλίες πολύ συγκεκριμένες. Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι η λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκα σε αυτό και στη συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα και πρέπει να σας πω ότι έμεινα έκπληκτη όταν άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ή προχωράς μόνος σου, ή πηγαίνουμε σε εκλογές. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι πώς θα υπάρξει μια κινητοποίηση των δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα και πώς η χώρα δεν θα απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Όπως μου το περιγράφετε, χωρίς να θέλω να σας εκμαιεύσω την πρωτοβουλία, μακάρι να μου τη λέγατε δηλαδή, μου μοιάζει με οικουμενικό σχήμα διακυβέρνησης. Ή με ευρύτερο σχήμα διακυβέρνησης.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η άποψή μας είναι σαφής, είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι αυτή την κρίση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανένα κόμμα μόνο του. Τα σχήματα, ένα ισχυρό κόμμα και μια ουρά, έχουν αποτύχει και είναι ολοφάνερο. Η θέση μας ήταν και την έχω εκφράσει και μέσα στη Βουλή, ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα δυο κόμματα μέσα και το ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δυστυχώς βλέπω ότι η συνεννόηση δεν είναι στην ατζέντα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη και όπως τους είπα και μέσα στη Βουλή φαίνεται ότι η Ν.Δ. επιλέγει και πάλι τη λογική του παρακολουθώ τις εξελίξεις, κάθομαι στην όχθη του ποταμού και πετώ πέτρες. Μάλιστα στη Βουλή είπα ότι περιμένουν να δουν τα πτώματα των αντιπάλων τους των πολιτικών να περνούν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κυρία Γεννηματά ρεαλιστικά, με δεδομένες τις θέσεις των κομμάτων, τις διαφορές τους ....

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κίνδυνος κυρία Μακρή, γιατί τα προβλήματα με γεωμετρική πρόοδο δυστυχώς δυσκολεύουν, ο κίνδυνος πια δεν είναι να κάθεται κανείς στην όχθη του ποταμού και να βλέπει τους πολιτικούς του αντιπάλους να περνούν, αλλά να βλέπει κοινωνικές ομάδες ολόκληρες αυτής της χώρας και στο τέλος την ίδια τη χώρα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ρεαλιστικά με δεδομένες τις θέσεις των κομμάτων και τις απόψεις τους, μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θεωρώ ότι αυτή η Βουλή θα έπρεπε να δώσει λύση, θα έπρεπε να υπάρξει ομοψυχία, σχέδιο για το πώς η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί, πώς δεν θα αμφισβητηθούν κυριαρχικά της δικαιώματα, πώς θα πάρει μπροστά η οικονομία η οποία φαίνεται να βυθίζεται διαρκώς, πώς θα κερδίσει αξιοπιστία.

Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια ήταν πρωταγωνιστής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Και σήμερα έχουμε αποφάσεις άλλων χωρών που ζητούν την δική μας απομόνωση και την περιθωριοποίησή μας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Μην επιστρέφουμε στο παρελθόν, γιατί αυτό που λέτε είναι περασμένα μεγαλεία και διηγώντάς τα να κλαις τότε που ήταν η Ελλάδα πολύ ισχυρή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το πετύχαμε όμως.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε τις δυνατότητες να το πράξουμε και πάλι. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες.

Είναι η ώρα να τολμήσουμε, να πάμε μαζί. Με όσες υπερβάσεις σε συλλογικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο είναι αναγκαίες γι' αυτό

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: γιατί χθες ήσασταν στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλίκης Μάντζη, της πολύ καλής συναδέλφου, για το Λεωνίδα Κύρκο και εκεί είπατε και κάποια πράγματα τα οποία έχουν ενδιαφέρον και σε ότι αφορά αυτή την προσπάθεια που κάνετε για την επανένωση ουσιαστικά της κεντροαριστεράς.

Είπατε, εάν δεν κάνω λάθος, ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε. Είναι η ώρα να τολμήσουμε, να πάμε μαζί. Με όσες υπερβάσεις σε συλλογικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο είναι αναγκαίες γι' αυτό. Αυτό είναι σε συνέχεια της δικής σας πρότασης που βάλατε και τον εαυτό σας στο κάδρο. Είπατε πάμε όλοι μαζί και να ψηφίσουμε από τη βάση αρχηγό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ακριβώς.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η κλιμάκωση; Πώς θα το συνεχίσετε αυτό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η κλιμάκωση έχει πάρα πολλές όψεις, έχει πάρα πολλές πλευρές. Κατ' αρχήν δεν ξέρω εάν γνωρίζετε ότι ήδη 200 νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών έχουν συνυπογράψει ένα κείμενο στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας. Θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι η νέα γενιά αυτή την περίοδο παίρνει αποστάσεις πάρα πολλές φορές από κόμματα.

Το γεγονός ότι για μια κεντροαριστερά κατακερματισμένη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 άνθρωποι που βάζουν την υπογραφή τους θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο έγινε ....

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κακά τα ψέματα όμως κυρία Γεννηματά. Αν δεν πάτε με το Ποτάμι μαζί ....

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ένα λεπτό να ολοκληρώσω. Θα σας εξηγήσω.

Το ίδιο έγινε και με ανθρώπους από την ομογένεια και σήμερα από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και κομμάτων και προσωπικοτήτων και κινήσεων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από την κοινωνική βάση αυτού του χώρου.

Θα πρέπει αυτά να γίνονται ταυτόχρονα. Υπάρχουν συνεννοήσεις, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις πολλές όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτά τα πράγματα δημοσιοποιούνται όταν ωριμάζουν. Διαφορετικά καίγονται κυρία Μακρή. Και αυτή τη φορά δεν πρέπει να καούν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα υπάρχουν παρασκηνιακές διαδικασίες. Και με το Ποτάμι ακόμα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχουν και με το Ποτάμι βεβαίως.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τελευταίο ερώτημα. Διάβασα μια συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη την Κυριακή στην Καθημερινή, που άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένος να ήταν και εκείνος υποψήφιος για την ηγεσία αυτού του νέου επανενωμένου κεντροαριστερού κόμματος.

Όλα στην ώρα τους είπε. Και είπε συγκεκριμένα για να το ακούσουν και οι ακροατές μας «έχω υπάρξεις τη ζωή μου πολύ τολμηρός για να με φοβίζει μια πρόταση για εκλογή από τη βάση». Εσείς θα μπορούσατε να είστε συνυποψήφια με το Σταύρο Θεοδωράκη;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Εγώ έχω δηλώσει ότι θα είμαι υποψήφια σε αυτή την διαδικασία. Αυτό βέβαια που προέχει πριν φτάσουμε σε αυτό το βήμα που περιγράφετε το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αυτό που προέχει είναι να υπάρχει συμφωνία επί ενός πολιτικού πλαισίου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

 

Το πρώτο βήμα είναι να πάμε σε αυτή την προγραμματική Συνδιάσκεψη και να συμφωνήσουμε σε μια διακήρυξη αρχών και σε ένα πολιτικό, προγραμματικό πλαίσιο που θα αφορά τη χώρα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments