....

ΦΕΤΑ – ΜΑΙΜΟΥ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΑΖΕΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ

Ένα νέο σκάνδαλο απάτης με πρωταγωνιστή φέτα μαϊμού που εξήχθη από την Ελλάδα σε Γερμανία και Σουηδία ήρθε στο φως μετά από καταγγελία ανταγωνιστή. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Όμηρος όπου υπήρχε μίξη αιγοπρόβειου με αγελαδινού γάλακτος στην νέα περίπτωση τα εργαστηριακά δείγματα έδειξαν ότι η «φέτα» είχε παραχθεί από αγελαδινό γάλα χωρίς ίχνος από αιγοπρόβειο γάλα. Υπενθυμίζεται ότι η Φέτα ΠΟΠ παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα και έως 30% γίδινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr η ελληνική παραγωγική εταιρεία είναι υπό έλεγχο εδώ και καιρό από τις αρμόδιες αρχές και γνωστή στο κλάδο για τις πρακτικές της οπότε η νέα περίπτωση απλά έρχεται να προστεθεί στο βεβαρημένο παρελθόν της. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, της οποίας είναι μέλος η εν λόγω εταιρεία, ο κ. Βιτάλης ανέφερε ότι θα αναμένουν το πόρισμα του ΕΛΓΟ για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποίησε και στο γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε καταγγελία από συγκεκριμένη, ιταλικής προελεύσεως εταιρεία, με την επωνυμία «Di Luca & Di Luca ΑΒ» η οποία, μεταξύ των άλλων, εισάγει φέτα από την Ελλάδα και την διακινεί στις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας με την επωνυμία ZETA.

H ιταλική εταιρεία έστειλε δείγμα σε εργαστήριο στην Σουηδία «φέτας» ανταγωνιστικής εταιρείας με το όνομα «BABA FARM» όπου από τις έρευνες προέκυψε ότι το προϊόν είχε αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 50% – 100% και ούτε ίχνος από αιγοπρόβειο. Στο έγγραφο της η πρεσβεία σημειώνει ότι «στην αγορά της Γερμανίας έχουν καταγγελθεί τρεις ή τέσσερις ανιχνεύσεις “ψεύτικης” φέτας, η οποία παρήχθη από την ίδια ελληνική επιχείρηση και προωθήθηκε, στην εδώ αγορά, από τις ίδιες εταιρείες μεσάζοντες”.

Η νέα υπόθεση έρχεται λίγο μετά από αυτή την Όμηρος και σε μία περίοδο όπου η φέτα και τα ελληνικά τυριά παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών ανήλθαν σε 805 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση 14,2% από το 2019 και σχεδόν 300% πάνω σε μία 10ετία ενώ οι εξαγωγές φέτας έφτασαν τα 420 εκατ. ευρώ.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments