....

«ΦΡΕΝΟ» ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ «ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»

Συστάσεις από τον πρωθυπουργό για «μάζεμα» των δηλώσεων ● Συνεδριάζει η επιτροπή για τα επιδημιολογικά δεδομένα, αύριο οι εισηγήσεις για περαιτέρω άνοιγμα ● Τα επικρατέστερα σενάρια για το Πάσχα, εστίαση και τουρισμό.

 

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και εβδομάδες το κυβερνητικό μπάχαλο δηλώσεων  για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας και για την εστίαση.

Υπουργοί και βουλευτές, αφού πρώτα η κυβέρνηση φρόντισε να καταντήσει σχεδόν διακοσμητική την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προβαίνουν σε εκτιμήσεις και «εμπόριο ελπίδας» αποδομώντας περαιτέρω τον ρόλο και ασκώντας αφόρητη πίεση στους λοιμωξιολόγους.

Σήμερα, κατά την ομιλία του προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει «φρένο» στο μπαράζ εκτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που έπαιξαν το συγκεκριμένο παιχνίδι εντυπώσεων με το Πάσχα και το άνοιγμα της εστίασης.

Έτσι, ενώ σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός επέπληξε ευγενικά τους λοιμωξιολόγους ζητώντας να μην βγαίνουν και να λένε τις προσωπικές τους απόψεις, σήμερα έστειλε μήνυμα προς τους βουλευτές του ζητώντας «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται».

«Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι «ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή», ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως «ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». 

«Ανίκανος να ελέγξει ακόμη και την ίδια την κυβέρνησή του»

Καυστικό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος κατηγόρησε τα στελέχη της κυβέρνησης ότι βγαίνουν και λένε «ό,τι τους κατέβει» και τον πρωθυπουργό ότι εκτός από την πανδημία δεν μπορεί να ελέγξει ούτε καν τα στελέχη του.

Συνεδριάζει η επιτροπή, αύριο οι εισηγήσεις

Όλα αυτά μία ημέρα μετά την καταγραφή νέου ρεκόρ διασωληνώσεων, αλλά και ρεκόρ θανάτων για το 2021 κι ενώ η επιτροπή συνεδριάζει για να εξετάσει περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την κυβέρνηση διαρρέεται πως υπάρχει δειλή εικόνα σταθεροποίησης προς υποχώρηση, με τους ειδικούς να ετοιμάζονται για τις εισηγήσεις τους αναφορικά με άνοιγμα νέων τομέων της οικονομίας, όπως πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, οι τελικές εισηγήσεις θα δοθούν αύριο.

Και σε αυτό το κομμάτι, πάντως, υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν προτρέξει να προαναγγείλουν αλλαγές και κατάργηση του click inside από τη Δευτέρα ή από την επόμενη εβδομάδα. 

Τα σενάρια για Πάσχα και εστίαση

Σε κάθε περίπτωση οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή, ενώ, πιθανότατα οι τελικές αποφάσεις που θα αφορούν στο Πάσχα και την εστίαση θα γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σημειώνεται πως αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για άρση της απαγόρευσης διαπεριφερειακών μετακινήσεων, φοβούμενοι ότι η μαζική φυγή από τα αστικά κέντρα θα φέρει διασπορά του ιού στην επαρχία.

Δεν αποκλείεται, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση των επόμενων δύο εβδομάδων, να επιτραπούν διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αρνητικό self test, ή για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Παράλληλα, για την εστίαση το πιο πιθανό σενάριο είναι να ανοίξει την εβδομάδα μετά το Πάσχα, με αυστηρά μέτρα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. 

Ένα επιπλέον ερωτηματικό παραμένει η λειτουργία των εκκλησιών κατά τις ημέρες των εορτών. 

Τι ανακοινώνεται σήμερα

Εκείνο που θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, είναι, όπως όλα δείχνουν, η διεύρυνση της χρήσης των self tests και σε άλλους κλάδους, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ως προαναγγελία περαιτέρω ανοίγματος, αλλά και πρόβα τζενεράλε για την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, με την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει από την ημερομηνία της 14ης Μαΐου.

Η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης αναμένεται να επεκταθεί στο λιανεμπόριο, τους επαγγελματίες οδηγούς, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ μένει να διευκρινιστεί για ποιες ομάδες το τεστ θα είναι υποχρεωτικό.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments