....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 4/9-2-2024

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

Δευτέρα 5 Φεβ 2024

Ξεκίνησε σήμερα στην κοινή συνεδρίαση 3 επιτροπών της Βουλής το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που εισηγείται η κυβέρνηση και πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Φεβρουαρίου.

Ευρεία συναίνεση για το νομοσχέδιο σχετικά με την ισότητα στον γάμο ζήτησε να εκφραστεί στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών που έχουν επιφορτιστεί με την επεξεργασία του. Παράλληλα όμως έστειλε και σαφή μηνύματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Στους 22 θα φθάσουν οι φορείς που θα κληθούν στην Βουλή προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο, όπως αποφάσισαν οι συναρμόδιες επιτροπές μετά τις εισηγήσεις των κομμάτων.

Τρίτη 6 Φεβ 2024

Ολοκληρώνεται σήμερα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ώστε σύντομα να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον αντίκτυπό της στα θεμελιώδη δικαιώματα, αναφέρουμε σήμερα σε επιστολή μας προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, 17 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, ανάμεσά τους και το Vouliwatch.

Έκκληση προς τους αγρότες απηύθυνε σήμερα από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ζητώντας εμμέσως να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου.

Ζητήματα ασφάλειας για τον σιδηρόδρομο υπήρξαν μετά το 2019 εκτίμησε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Τετάρτη 7 Φεβ 2024

Θετικά αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων που κλήθηκαν να μιλήσουν στη Βουλή τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, που περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν έλειψε όμως και η έκφραση της ανάγκης για περισσότερη τόλμη στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά την παρένθετη κύηση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ψήφισμα-καταδίκη που εγκρίθηκε, σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχουμε επισημάνει με κάθε δυνατό τρόπο, για τις απειλές στη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στην Ελλάδα και καλεί την Κομισιόν να αναλάβει δράση, ακόμα και με περικοπές κονδυλίων.

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει την Ευρώπη ένα επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τις εξελίξεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο για τα θέματα του μεταναστευτικού.

Άμεσες οικονομικές ενισχύσεις στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) δηλαδή κατά βάση τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ζητά ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η ερώτηση του βουλευτή του Θεσσαλικού νομού φέρεται να εκφράζει την πίεση που ασκείται στους κυβερνητικούς βουλευτές από τον αγροτικό κόσμο.

Πέμπτη 8 Φεβ 2024

Ομοφοβική επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός, προκειμένου να παρέμβει για την προβολή του ντοκιμαντέρ στην διαδικτυακή πλατφόρμα Netflix όπου ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται να έχει σχέση με άτομο του ίδιου φύλου.

Με την θετική ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Η αντιπολίτευση στο σύνολο της εμφανίστηκε αρνητική παρότι τα περισσότερα κόμματα είχαν δηλώσει «επιφύλαξη» κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.

«Ώρα του πρωθυπουργού» θα έχουμε αύριο, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα απαντήσει στην ερώτηση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με την στεγαστική κρίση.

Παρασκευή 9 Φεβ 2024

Αντιπαράθεση απόψεων για το στεγαστικό πρόβλημα καταγράφηκε σήμερα στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συζήτηση εστιάστηκε κατά κύριο λόγο στο μέτρο Golden Visa, αλλά και στην ραγδαία αύξηση των ενοικίων. 

Επιστολή σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου απέστειλε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αντιτιθέμενη στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Σε μία εμφανή προσπάθεια έκφρασης της αντίθεσής της στο νομοθέτημα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments