....

Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι οι αποζημιώσεις είναι σημαντικές για τη συμφιλίωση στην περιοχή.

Των Κρούνο Καρτούς και Μπογιάνα Μιλοβάνοβιτς για τους Southeast European Times στο Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι -- 25/02/14

Η Κροατία και η Σερβία μπορεί να αρχίσουν σύντομα τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για υλικές ζημιές στην Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ 1991 και 1995, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Νομική βάση για τη διαδικασία αυτή αποτελεί η συμφωνία του 1996 για την εξομάλυνση των σχέσεων, η οποία συνήφθη από την Κροατία και την τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, που αποτελείται από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνάψουν μια άλλη συμφωνία σχετικά με την αποζημίωση για τις κατεστραμμένες, φθαρμένες ή χαμένες περιουσίες έξι μήνες μετά την υπογραφή του εγγράφου.

Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία δεν συνήφθη ποτέ.

Το άρθρο 7 ορίζει επίσης ότι τη συμφωνία για την αποζημίωση θα "καθορίζεται από μεθόδους άσκησης του δικαιώματος δίκαιης αποζημίωσης, οι οποίες δεν συνεπάγονται δικαστική διαδικασία".

Δεδομένου ότι η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ το περασμένο έτος και η Σερβία άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κροατίας με επικεφαλής τον Νταβόρ Στιέρ της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαιροποιήσει τη συμφωνία του 1996.

"Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει στην τήρηση των διεθνών συνθηκών, όπως καταφαίνεται στο παράδειγμα του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Γι' αυτό ρωτήσαμε τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, σε ποιο βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε τη σημασία του σεβασμού της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του άρθρου 7", είπε ο Στιέρ στουςSETimes.

Ο κρατικός έλεγχος της Κροατίας για την απογραφή και εκτίμηση των ζημιών του πολέμου αξιολόγησε τις άμεσες ζημίες πολέμου στη χώρα μεταξύ 1990 και 1999 στα 32 δισ. ευρώ.

Ο έλεγχος περιλάμβανε την περίοδο έως το 1999 εξαιτίας των έμμεσων ζημιών που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, των δημόσιων υπηρεσιών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων, των αγαθών των πολιτών, καθώς και των δαπανών του πολέμου, της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, όπως καθώς και των δαπανών μη συντήρησης.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ 1991 και 1995, πάνω από 13.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν, 37.000 τραυματίστηκαν, 550.000 εκτοπίστηκαν εντός της Κροατίας, ενώ 150.000 εξορίστηκαν στο εξωτερικό.

Η σερβική κυβέρνηση είπε ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις μεταξύ της Σερβίας και της Κροατίας θα πρέπει να επιλυθούν με συζητήσεις και με τη σύναψη συμφωνίας.

"Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων θα καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τις αμοιβαίες αγωγές γενοκτονίας από την Κροατία και τη Σερβία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, και η πρώτη ακρόαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου. Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών ή να επιβραδύνει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ", ανέφερε το γραφείο τύπου της σερβικής κυβέρνησης σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στουςSETimes.

Οι αποζημιώσεις είναι επίσης σημαντικές για τη συμφιλίωση στην περιοχή, δήλωσε η Νατάσα Κάντιτς, διευθύντρια του Ταμείου για το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, στο Βελιγράδι.

"Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει, και τότε τα πράγματα θα πρέπει να προχωρήσουν", είπε η Κάντιτς στους SETimes.

Τι μπορεί να κάνει η Σερβία και η Κροατία για να συμβιβάσουν τις αξιώσεις τους επί των υλικών ζημιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ 1991 και 1995; Πείτε τη γνώμη σας στον χώρο των σχολίων.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments