....

ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ H ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΙΚΩΝ ΧΑΠΙΩΝ - ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ;

Τα χάπια θα δίνονται στο σπίτι,  σε ασθενείς άνω των 18 ετών με προβλήματα υγείας - «Υπάρχουν θάνατοι και από την Omicron» ανακοίνωσε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Bάνα Παπαευαγγέλου - «Είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις άλλες μεταλλάξεις αλλά αυτό δεν σημαίνει  ότι είναι ακίνδυνη» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.
 

 

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια. «Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.

150.000 ενεργά κρούσματα 
 

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.
 

 

Παράλληλα τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, περίπου 5.000.
 

 

Μίλησε και για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Αποκλιμάκωση σε 3-4 εβδομάδες 

Προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς 3 - 4 εβδομάδες», είπε η κα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων  θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Επανέλαβε ακόμα την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη. 
 

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην απόφαση άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Πλεύρης. «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα» διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην θετική εισήγηση της επιτροπής για την άρση των  περιορισμών για την εστίαση και τη διασκέδαση.

Υπάρχουν θάνατοι και από την Omicron

Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε  πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να απαντά -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.

Μπορεί να είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη από την Delta αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη πρόσθεσε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης. 

Στο σημείο αυτό η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που καταλήγουν, οι μισοί είναι άνω των 80 ετών . Οι περισσότεροι είναι σε απλές κλίνες, όχι σε ΜΕΘ. Είναι άνθρωποι ευάλωτοι που ακόμα και με ένα κρυολόγημα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ανέφερε και επανέλαβε την ανάγκη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος με τις τρεις δόσεις του εμβολίου. 

Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τάση αύξησης των κρουσμάτων από την υποπαραλλαγή «Omicron 2».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments