....

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΤΟΝ ΟΓΑ

Με εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διαδικασιών είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών

κάνει γνωστές τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις κατασχέσεις πάσης φύσεως αποδοχών, οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων. Ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του 2014 το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) θα πρέπει να έχει εισπράξει 350.000.000 ευρώ πράγμα πολύ δύσκολο εάν κρίνουμε την… ροή των οφειλετών που έχουν σπεύσει να κάνουν ρύθμιση οφειλών. Για παράδειγμα μόνο 40.000 περίπου οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στο ΟΓΑ από τους 350.000 οφειλέτες στο σύνολο.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών θα παρακρατούν, κατά παρέκκλιση του ακατάσχετου, τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ) εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός θα αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ηλεκτρονικά αρχεία οφειλετών (φυσικών προσώπων) ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το Δημόσιο, οι φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., και Α.Ε. του δημόσιου τομέα που καταβάλλουν πόσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν δέκα (10) ημέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικό αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικό Ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσό προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, αποστέλλει στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ τα ποσό των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα οποία παρακρατήθηκαν τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών.» Όπως αναφέρει η εγκύκλιος η ανωτέρω διάταξη βρίσκει εφαρμογή σε πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημόσιου τομέα από τις οποίες θα πραγματοποιείται παρακράτηση των οφειλομένων ποσών. Σε εκτέλεση της διάταξης αυτής οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για τις περιπτώσεις που οι αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων έχουν μεταφερθεί σε αυτό, υποχρεούνται εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μηνός να διαβιβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων, μη ρυθμισμένων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων τους, σύμφωνα με τις βεβαιώσεις οφειλής ή τις ειδικές διοικητικές πράξεις καταγραφής οφειλών που έχουν εκδοθεί. Σημειώνεται ότι ως ληξιπρόθεσμες οφειλές νοούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο όπως δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια

http://www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments