Σε αγροτικό κλοιό βρέθηκε η Αθήνα με δεκάδες τρακτέρ να κατακλύζουν το Σύνταγμα για το αγροτικό συλλαλητήριο,  που ολοκληρώθηκε περίπου στις 20:45.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Αμαλίας παραμένει γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα, ενώ οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αρκετές χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι 6.500 έως 7.000 αγρότες και πάνω από 200 τρακτέρ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες των αγροτών.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μείνουν στο Σύνταγμα. Λόγω του συλλαλητηρίου έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό.

Τελευταία ενημέρωση: μία ώρα πριν

Τα επόμενα βήματα των αγροτών

Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Όπως όλα δείχνουν οι συνδικαλιστές θα εισηγηθούν συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία και αλλού.

Οι διαδηλωτές εξακολουθούν να αποκλείουν δρόμους και πόλεις με τα τρακτέρ και να πραγματοποιούν πορείες. «Οποιος πίστευε ότι ο αγροτικός κόσμος θα σταματήσει να αγωνίζεται στο όνομα κάποιων λίγων παραχωρήσεων, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί», λένε εκπρόσωποι των Ευρωπαίων αγροτών.

Τα αιτήματα, κοινά:αφορούν τις οικονομικές δυσκολίες των αγροτών, το αυξανόμενο κόστος, τον υπερβολικό ανταγωνισμό από άλλες χώρες, την ασφυκτική γραφειοκρατία και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ε.Ε.

Αγρότες που έφτασαν στο Σύνταγμα με πούλμαν και άλλα μέσα σιγά - σιγά αποχωρούν. Ωστόσο τα τρακτέρ θα παραμείνουν έως το πρωί.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την επόμενη εβδομάδα ραντεβού αγροτών της Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό

Για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού των αγροτών της Θεσσαλίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκεί θα συζητηθούν τα ειδικά ζητήματα που αφορούν τον κάμπο, ο οποίος επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

Κ. Χατζηδάκης: «Δεν λέμε ότι έγιναν πάμπλουτοι οι αγρότες και πρέπει να πανηγυρίζουν»

«Δεν λέμε ότι έγιναν πάμπλουτοι οι αγρότες και πρέπει να πανηγυρίζουν. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα αιτήματα τους» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης., τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για παροχές.

«Οι διαμαρτυρίες των αγροτών είναι για εμάς ένα όπλο στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ στις Βρυξέλλες. Είναι βέβαιο όμως ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Πρέπει να κάνουμε εμείς αυτά που μας αναλογούν και οι αγρότες εκείνα που τους αναλογούν για να εκμεταλλευθούν την ευρωπαϊκή πολιτική», είπε επίσης ο υπουργός.

Updated: μία ώρα πριν

Έως το πρωί θα μείνουν στο Σύνταγμα οι αγρότες

Με συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι αγρότες παραμένουν στο Σύνταγμα παρά τη λήξη του συλλαλητηρίου.

Έχουν αποφασίσει να μείνουν όλη τη νύχτα και να αρχίσουν να αποχωρούν σταδιακά αύριο το πρωί.

Τα τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας.

Φωτογραφία: Ναυτεμπορική/ Δανάη Αλεξάκη

Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο - Ο αγώνας των αγροτών συνεχίζεται

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των συνδικαλιστών στο συλλαλητήριο. Σύνθημα όλων: «χωρίς εμάς, δεν τρως».

«Χωρίς καμία νέα πολιτική στήριξης, η επιστροφή του αγροτικού κόσμου στο χωράφι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση και εάν σήμερα η κυβέρνηση «σπείρει» αδιαλλαξία και αδυναμία ελιγμού προς όφελος της αγροτικής οικονομίας, τότε αύριο θα θερίσει εγκατάλειψη» γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική.

Ήδη ο μέσος ρυθμός εγκατάλειψης τόσο σε αριθμό παραγωγών όσο και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις διαμορφώνεται στο 13%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομίας, που μολονότι έχει εστιάσει στην παροχή υπηρεσιών πρέπει να εξασφαλίσει επισιτιστική επάρκεια προσβάσιμη σε όλους.