....

ΜΕΙΩΣΗ 25% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

 

 

Τι θα περικοπεί με τον νέο υπολογισμό! Ειδικά μισθολόγια, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ και μηχανικοί οι μεγάλοι χαμένοι

Ξεπαγώνουν» χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, μετά τη χθεσινή ΚΥΑ Χουλιαράκη - Πετρόπουλου, η οποία καθορίζει τις αποδοχές που μετράνε για τον υπολογισμό της εκάστοτε παροχής.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού δείχνει περικοπές στις συντάξεις των πρώην ασφαλισμένων του Δημοσίου που μεσοσταθμικά κινούνται πέριξ του 25%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν έως και στο 40%. Ωστόσο, για όσους συνταξιοδοτηθούν την επόμενη τριετία προβλέπεται ένα «θεωρητικό δίχτυ» προστασίας ώστε οι μειώσεις να μην υπερβούν το 20%. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ένστολοι, τα ειδικά μισθολόγια, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί και οι μηχανικοί. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ, η σύνταξή του θα ανέλθει στα 830 ευρώ καθαρά, όταν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάμβανε σύνταξη 1.344 ευρώ.

Αποδοχές

Αντίστοιχα, στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάβει 1.170 ευρώ. Με τη χθεσινή εγκύκλιο (βλέπε παρακάτω) οριστικοποιούνται με λεπτομέρεια οι αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και μερισμάτων ΜΤΠΥ. Συγκεκριμένα, ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίστηκαν οι κατά περίπτωση προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης, επικουρικής, πρόνοιας και Μετοχικού Ταμείου, καθώς και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Η διαδικασία προβλέπει την αναμόρφωση και την επικαιροποίηση του Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) των δημοσίων υπαλλήλων.

Οπως αναφέρει η ΚΥΑ, η αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί με ενιαίο τρόπο και για τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τον ΕΦΚΑ-ΓΛΚ, το ΕΤΕΑΕΠ και το ΜΤΠΥ. Ταυτόχρονα, στην απόφαση περιγράφεται ότι η όλη διαδικασία πρέπει να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς το καλοκαίρι του 2018 λήγει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (κύριες συντάξεις και εφάπαξ παροχές) με κονδύλια του ESM.

Επομένως, έως τον Ιούνιο θα πρέπει η χώρα μας να έχει απορροφήσει τα κονδύλια που διατίθενται για να εκδώσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αλλιώς θα κληθεί να τα επιστρέψει. «Προκειμένου να διεκπεραιωθούν άμεσα τα εκκρεμή αιτήματα για σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ των ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη αποχωρήσει και για τους οποίους έχουν οριστικοποιηθεί τα ΔΑΥΚ, είναι επιτακτική ανάγκη όπως αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments