......

"ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ" ΠΟΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΜΕ ΕΛΑΒΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ;

(Δεν) «Μένουμε Σπίτι»: Απάντηση του Vouliwatch στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας που δηλώνει...αναρμόδια για την προσφυγή μας

Το Vouliwatch διαφωνεί, απαντά αιτιολογημένα και ξαναζητά την εξέταση της προσφυγής μας.

 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απάντησε στην προσφυγή που καταθέσαμε κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματός μας από τον κ. Στ. Πέτσα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και δήλωσε...αναρμόδια.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της επιτυχημένης εκστρατείας του Vouliwatch για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι», λάβαμε απάντηση με τη λίστα των ποσών από το Υπ. Οικονομικών αλλά ΔΕΝ λάβαμε καμία απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κο Στέλιο Πέτσα.

Δυστυχώς, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μερική, καθώς δεν καλύπτει όλα τα ερωτήματα που περιλάμβανε η αίτησή μας, και -κυρίως- το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ για τα ποσά που έλαβε το καθένα για την καμπάνια ενημέρωσης καθώς και τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης με την ανάδοχο εταιρία Initiative Media.

Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής από πλευράς Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κου Στέλιου Πέτσα, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και, στις 29 Ιουλίου 2020, καταθέσαμε Διοικητική Προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (που απορρόφησε τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης).

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μας απάντησε μέσω γραπτής επιστολής η οποία απεστάλη ταχυδρομικά στα γραφεία μας (μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ), απαντώντας μας ότι ΔΕΝ είναι αρμόδια να εξετάσει την προσφυγή μας. Διαφωνούμε.

Θυμίζουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απορρόφησε με τον περίφημο νόμο για το Επιτελικό Κράτος τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μια αρχή που καταργήθηκε με τον παραπάνω νόμο.

Ο ΓΕΔΔ ήταν αρμόδιος να εξετάζει προσφυγές πολιτών κατά της Διοίκησης στο πλαίσιο του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, το οποίο και ασκήσαμε ζητώντας τα παραπάνω στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, λοιπόν, δηλώνει αναρμόδια βάσει νομικών ισχυρισμών τους οποίους αποκρούουμε παρακάτω.

Και ρωτάμε: αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; Ή ξαφνικά εξαναγκάζονται οι πολίτες να προσφεύγουν για τόσο απλά ζητήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση δικαστικών εξόδων;

Διαβάστε παρακάτω τη νομική μας απάντηση που αμφισβητεί τη δηλούμενη αναρμοδιότητα της ΕΑΔ και την οποία αποστείλαμε σήμερα γραπτώς στα αρμόδια πρόσωπα της Αρχής: 

https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=https://vouliwatch.gr/resources/file/2020/9/21/d8c771e8-9f0f-4b3d-9b11-d99424ee3d4c.pdf


 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  •  
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments