....

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ - 10 ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

Κορονοϊός 2020: Άμεση αντίδραση από το υπουργείο Παιδείας το οποίο αναστέλλει τις εκδρομές ελληνικών σχολείων στην Ιταλία. Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Υγείας.

Κορονοϊός 2020: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ιταλία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε εντολή να ανασταλούν μέχρι νεωτέρας όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται από ελληνικά σχολεία προς τη γειτονική χώρα. Η κυρία Κεραμέως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας». Σχετικές εγκύκλιοι θα σταλούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι μαθητές δέκα ελληνικών σχολείων κάνουν αυτές τις ημέρες εκδρομή στη Ιταλία. Ειδικότερα, δύο ελληνικά σχολεία βρίσκονται στο Μιλάνο και μαθητές από 8 σχολεία στην κεντρική και νότια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Μετά από έκτακτη τρίωρη σύσκεψη των υγειονομικών φορέων της χώρας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ και υπό την προεδρία του Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε οι μαθητές των 10 σχολείων που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα ή επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία. Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

 



Μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας που διήρκησε περισσότερο από 3,5 ώρες, δεν έγιναν ανακοινώσεις, ενώ αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα ανακοινώσει τυχόν επιπλέον μέτρα για την καλύτερη θωράκιση της χώρας μας. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο η παρουσία του κορονοϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση, όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)». Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς. Αυτό είναι σημαντικό καθώς με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί. Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορονοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Διαβάστε: Κορονοϊός 2020 Ιταλία: Ακυρώθηκε το Καρναβάλι της Βενετίας - 132 επιβεβαιωμένα κρούσματα [vids]


Κορονοϊός 2020 Ιταλία: Τους τρεις έφτασαν οι νεκροί 

Υπενθυμίζεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία και έφθασε τους τρεις. Οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν εκ νέου νέου σε συναγερμό στη γείτονα χώρα μετά και τον τρίτο θάνατο. Πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας. Πέραν των τριών νεκρών, τα κρούσματα έφθασαν τα 150 στην Ιταλία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας. Ο  δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ’ όλη την επόμενη εβδομάδα. Το χαρακτήρισε ως «ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού». Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Κατόπιν όλων αυτών, 12 πόλεις στα βόρεια της χώρας μπήκαν σε καραντίνα και μοιάζουν με πόλεις φαντάσματα. Οι δευτερογενείς μολύνσεις ώθησαν τις τοπικές αρχές στις πόλεις της Λομβαρδίας και του Βένετο να κλείσουν τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια και να ακυρώσουν τις αθλητικές εκδηλώσεις. Επίσης, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν τους εορτασμούς για το καρναβάλι στην κωμόπολη Καστιλιόνε Ντ΄'Αντα όπου ζούσαν τρεις Ιταλοί που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Τα σχολεία και τα καφέ μπαρ της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι αύριο Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ενώ ακυρώθηκε και το καρναβάλι της Βενετίας. 



Κλείνει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου - Εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού

Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι για προληπτικούς λόγους πρόκειται να κλείσει ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου, Ντουόμο. Παράλληλα, από τη Δευτέρα σταματούν και οι λειτουργίες στις καθολικές εκκλησίες της πόλης. Σύμφωνα, δε, με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται και η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των μουσείων του Βατικανού, από τα μεγαλύτερα μουσειακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, δε, ετοιμάζεται να υπογράψει απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι διαγωνισμοί που είχαν προγραμματιστεί στην ιταλική πρωτεύουσα για πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, με τη συμμετοχή χιλιάδων υποψηφίων. Στο Μιλάνο, τέλος, θα μείνουν προσωρινά κλειστές ντίσκο και μαγαζιά στα οποία οι νέοι συνηθίζουν να συναντώνται για να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Καστιλιόνε Ντ' Αντα και του διπλανού χωριού Κοντόνιο, στη Λομβαρδία, ζήτησαν από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αυστηρά και μόνο στις απολύτως απαραίτητες. Επιπλέον, απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους, σε περίπτωση που παρουσιάσουν δύσπνοια ή πυρετό να μην μεταβούν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αλλά να καλέσουν την δωρεάν ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση. Οι Ιταλοί επιστήμονες τόνισαν ότι πρόκειται για μια νέα φάση, «από την στιγμή που έξι νέοι ασθενείς δεν είχαν επισκεφθεί την Κίνα αλλά όπως όλα δείχνουν μολύνθηκαν από τον ιό στην Ιταλία». Να σημειωθεί ότι οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Κορονοϊός 2020: Η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο τρένου από την Ιταλία

Η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία κατόπιν υποψιών ότι δύο επιβάτες έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19, σύμφωνα με την εφημερίδα Oe24, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Το τρένο βρίσκεται στο Μπρένερ Πας (Brenner Pass) , στο ιταλικό έδαφος. Δύο άτομα με πυρετό επιβαίνουν του τρένου, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταμπλόιντ εφημερίδας. Δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία με την αυστριακή αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών και την εταιρεία των σιδηροδρόμων OBB.



Τεράστια οικονομική ζημιά

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε, είπε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι την Δευτέρα αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό. «Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments