15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ..

Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Πώς η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη: Νέες μονοεδρικές – ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι απογραφείς, εφόσον επιβεβαιωθούν και με την καταγραφή των δημοτών τον Δεκέμβριο, φέρνει αυξομειώσεις στους βουλευτές που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Τι αναμένεται να συμβεί στην Αττική Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 10:09 facebook twitter email Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές έχει ξεκινήσει —απέχουμε το πολύ 10 μήνες— και εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, αλλά, δρώντας θεσμικά, να εξαντλήσει την τετραετία, αναδεικνύεται ένα νέο θέμα: οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, λόγω της ενσωμάτωσης των στοιχείων της απογραφής του πληθυσμού που έγινε το περασμένο φθινόπωρο. Αυτό το ζήτημα αναδεικνύουν σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», καθώς τα (προσωρινά) στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στις 19 Ιουλίου, η ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργούν νέα δεδομένα. Ερευνα της GPO: Αλλαξε ο χάρτης της Κρήτης – πρώτη η ΝΔ σε τρεις νομούς – άνοδος του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ Πατήστε εδώ Βέβαια, όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Καρολίνα Παπακώστα, πολύ πριν η Στατιστική Αρχή δώσει στη δημοσιότητα τους αριθμούς της απογραφής, ο νόμος που εξασφάλισε δικαίωμα ψήφου στους απόδημους είχε προκαλέσει την πρώτη μεταβολή εδρών: εκείνες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξήθηκαν σε 15 από 12 με συνέπεια να χάσουν τρεις κάποιες περιφέρειες. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία πάντως δεν είναι αναλυτικά – αυτά θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος -, αυτήν την απώλεια είναι πιο πιθανό να μην την υποστούν τελικά και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η Α’ Αθηνών και η Αχαΐα. Γράφουν «Τα Νέα» χαρακτηριστικά: Οποιοι διαβάζουν με προσοχή τις αυξομειώσεις του πληθυσμού, βλέπουν ως ενδεχόμενη μια αύξηση των εδρών της Ανατολικής Αττικής από 10 σε 12, ενώ δεν αποκλείουν η Α’ Αθηνών να μη χάσει μια ακόμη έδρα και η Αχαΐα να διατηρήσει την παρουσία της στο βουλευτήριο με εννέα εκπροσώπους. Επίσης αναφέρεται ότι είναι πιθανόν οι τρεις εκλογικές περιφέρειες της πρώην Β’ Αθηνών να κερδίσουν από μια έδρα παραπάνω σε σχέση με το 2019. Έτσι ο Βόρειος Τομέας θα εκλέγει 16 (από 15), ο Δυτικός Τομέας 12 (από 11), ενώ ο Νότιος Τομέας Αθηνών θα είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας καθώς θα εκπροσωπείται από 19 βουλευτές! Κερδισμένες αναμένεται να είναι και οι δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης: η Α’ Θεσσαλονίκης θα έχει πλέον 17 βουλευτές και η Β’ Θεσσαλονίκης 10. Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες να χάσουν από μια έδρα εμφανίζονται να έχουν οι Α’ Πειραιά, Αρτα, Μαγνησία, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Λακωνία. Το ίδιο και οι Χίος, Καστοριά και Θεσπρωτία, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη λίστα των μονοεδρικών – αφού προς το παρόν εκλέγουν δύο βουλευτές. Πηγή: Protagon.gr

Πώς η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη: Νέες μονοεδρικές – ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες

Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 10:09

Πώς η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη: Νέες μονοεδρικές – ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες

 

Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι απογραφείς, εφόσον επιβεβαιωθούν και με την καταγραφή των δημοτών τον Δεκέμβριο, φέρνει αυξομειώσεις στους βουλευτές που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Τι αναμένεται να συμβεί στην Αττική

 

Πώς η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη: Νέες μονοεδρικές – ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες

 

Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι απογραφείς, εφόσον επιβεβαιωθούν και με την καταγραφή των δημοτών τον Δεκέμβριο, φέρνει αυξομειώσεις στους βουλευτές που εκλέγει κάθε περιφέρεια. Τι αναμένεται να συμβεί στην Αττική

 

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές έχει ξεκινήσει —απέχουμε το πολύ 10 μήνες— και εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, αλλά, δρώντας θεσμικά, να εξαντλήσει την τετραετία, αναδεικνύεται ένα νέο θέμα: οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, λόγω της ενσωμάτωσης των στοιχείων της απογραφής του πληθυσμού που έγινε το περασμένο φθινόπωρο.

Αυτό το ζήτημα αναδεικνύουν σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», καθώς τα (προσωρινά) στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στις 19 Ιουλίου, η ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργούν νέα δεδομένα.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Καρολίνα Παπακώστα, πολύ πριν η Στατιστική Αρχή δώσει στη δημοσιότητα τους αριθμούς της απογραφής, ο νόμος που εξασφάλισε δικαίωμα ψήφου στους απόδημους είχε προκαλέσει την πρώτη μεταβολή εδρών: εκείνες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξήθηκαν σε 15 από 12 με συνέπεια να χάσουν τρεις κάποιες περιφέρειες.

Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία πάντως δεν είναι αναλυτικά – αυτά θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος -, αυτήν την απώλεια είναι πιο πιθανό να μην την υποστούν τελικά και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η Α’ Αθηνών και η Αχαΐα.

Γράφουν «Τα Νέα» χαρακτηριστικά: Οποιοι διαβάζουν με προσοχή τις αυξομειώσεις του πληθυσμού, βλέπουν ως ενδεχόμενη μια αύξηση των εδρών της Ανατολικής Αττικής από 10 σε 12, ενώ δεν αποκλείουν η Α’ Αθηνών να μη χάσει μια ακόμη έδρα και η Αχαΐα να διατηρήσει την παρουσία της στο βουλευτήριο με εννέα εκπροσώπους.

Επίσης αναφέρεται ότι είναι πιθανόν οι τρεις εκλογικές περιφέρειες της πρώην Β’ Αθηνών να κερδίσουν από μια έδρα παραπάνω σε σχέση με το 2019. Έτσι ο Βόρειος Τομέας θα εκλέγει 16 (από 15), ο Δυτικός Τομέας 12 (από 11), ενώ ο Νότιος Τομέας Αθηνών θα είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας καθώς θα εκπροσωπείται από 19 βουλευτές!

Κερδισμένες αναμένεται να είναι και οι δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης: η Α’ Θεσσαλονίκης θα έχει πλέον 17 βουλευτές και η Β’ Θεσσαλονίκης 10.

Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες να χάσουν από μια έδρα εμφανίζονται να έχουν οι Α’ Πειραιά, Αρτα, Μαγνησία, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Λακωνία.

Το ίδιο και οι Χίος, Καστοριά και Θεσπρωτία, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη λίστα των μονοεδρικών – αφού προς το παρόν εκλέγουν δύο βουλευτές.

Πώς η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη: Νέες μονοεδρικές – ποιες περιφέρειες κερδίζουν έδρες


 

Σημαντικές ανακατατάξεις αποτυπώνονται στην αρχική φάση επεξεργασίας των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ

Κοσµογονικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας αποτυπώνουν τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας της απογραφής του ελληνικού πληθυσµού που ολοκληρώθηκε πριν από µερικούς µήνες.


Με δεδοµένο ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, τότε αυτοµάτως ενεργοποιείται το σενάριο της διεξαγωγής των δύο διαδοχικών εκλογικών αναµετρήσεων (αρχικά µε απλή αναλογική και στη συνέχεια µε τον νόµο Θεοδωρικάκου) µε τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι µε αυτά του 2011, όπως θα συνέβαινε, π.χ., αν η προσφυγή στη λαϊκή ετυµηγορία προκηρυσσόταν για το προσεχές φθινόπωρο.

Η παράµετρος αυτή υπαγορεύεται από τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγµατος, σύµφωνα µε το οποίο η κυβέρνηση υποχρεούται να ενσωµατώσει τη νέα πραγµατικότητα που προκύπτει από την απογραφή στο κοµµάτι του υπολογισµού των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια µέσα σ’ έναν χρόνο µετά την τελευταία απογραφική πράξη.

Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως, αν δεν υπάρξει κάποιο σηµαντικό θεσµικό απρόοπτο ή παράθυρο, οι έδρες θα κατανεµηθούν µε βάση τα αριθµητικά στοιχεία της τελευταίας καταµέτρησης του ελληνικού πληθυσµού. Τα «Π» σας παρουσιάζουν, λοιπόν, σήµερα τον αριθµό των βουλευτών που προβλέπεται να έχει κάθε εκλογική περιφέρεια στη Βουλή, καθώς και τις διαφορές σε σχέση µε την προηγούµενη κατάσταση.

Ενα σηµείο, ωστόσο, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι το γεγονός ότι η εικόνα αυτή δεν θα είναι η οριστική, καθώς µέχρι τον ∆εκέµβριο, οπότε και, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλύσεις από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενδέχεται να προκύψουν µικρότερες ή µεγαλύτερες ανακατατάξεις. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι ότι η παρούσα εξίσωση των κοινοβουλευτικών εδρών της κάθε περιφέρειας διαµορφώνεται µε βάση την αύξηση ή τη µείωση του πληθυσµού της.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όµως, η επεξεργασία θα περάσει από το στάδιο του υπολογισµού των µόνιµων κατοίκων σε εκείνο των εγγεγραµµένων ψηφοφόρων στην εκάστοτε εκλογική περιφέρεια, ο τελικός αριθµός των οποίων θα κρίνει και τον αντίστοιχο των βουλευτών που θα εκλεγούν από αυτή. Οπως και να ’χει, είναι ξεκάθαρο ότι τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να ενισχύονται, σε αντίθεση µε την επαρχία, που αποδυναµώνεται εµφανώς, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για το κοινωνικό ανάγλυφο που διαµορφώνεται στη χώρα εν µέσω αυτής της ρευστής συγκυρίας.

ΛΕΚΑΝΟΠΕ∆ΙΟ ΚΑΙ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:  Οπως φαίνεται και στο σχετικό γράφηµα, κατακόρυφη αύξηση στον αριθµό των εδρών τους στο Κοινοβούλιο καταγράφουν οι περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής, µε τον Βόρειο και τον Νότιο Τοµέα της Αθήνας, αλλά και την Ανατολική Αττική να κερδίζουν σ’ αυτή την αρχική φάση της επεξεργασίας των δεδοµένων της απογραφής από 4 έδρες η καθεµιά. Ετσι, ο Βορράς ανεβαίνει στις 19 έδρες από τις 15, ο Νότος στις 22 από 18 και η Ανατολική Αττική στις 14 από τις 10. Η Α’ Αθήνας κερδίζει 3 έδρες (και πηγαίνει στις 17 από τις 14, αν και αναµένεται να απολέσει σίγουρα µία εξ αυτών λόγω της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας µε την εκπροσώπηση του απόδηµου ελληνισµού), ο ∆υτικός Τοµέας 2 (από 11 στις 13) και η ∆υτική Αττική 1 (από τις 4 στις 5). Στο µεγάλο λιµάνι, η Α’ Πειραιά χάνει έναν βουλευτή (από τους 6 βρίσκεται πλέον στους 5), τον οποίο στον αντίποδα κερδίζει η Β’ Πειραιά, που από τους 8 πάει στους 9. Σηµαντική άνοδος παρατηρείται και στην Α’ Θεσσαλονίκης, που από τις 16 έδρες έχει ανέβει στις 20, µε τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της συµπρωτεύουσας να παραµένει στις 9.

ΜΟΝΟΕ∆ΡΙΚΕΣ: Στα αξιοσηµείωτα του νέου χάρτη συµπεριλαµβάνεται η αύξηση των µονοεδρικών περιφερειών, αφού στις ήδη υπάρχουσες (Φωκίδα, Γρεβενά, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάµος, Ζάκυνθος, Ευρυτανία) προστίθενται οι µέχρι σήµερα διεδρικές περιφέρειες της Καστοριάς, της Θεσπρωτίας, της Χίου και της Φλώρινας.

ΟΙ... ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ∆Ω∆ΕΚΑΝΗΣΑ: Την ίδια στιγµή, απώλεια 2 εδρών φαίνεται να υφίστανται η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες, που κρατούν τα σκήπτρα σε αυτή την κατηγορία, ενώ από µία χάνουν η Αχαΐα (στην εν λόγω περιφέρεια, εκτός των άλλων, αναµένεται να παίξει ρόλο στην τελική εξίσωση και η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας), η Αρκαδία, η Αρτα, η ∆ράµα, η Ηλεία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα, η Πιερία, τα Τρίκαλα και η Φθιώτιδα. Αντιθέτως, στους κερδισµένους νοµούς της απογραφής συµπεριλαµβάνονται και τα ∆ωδεκάνησα, που κερδίζουν 1 έδρα σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, γεγονός που την καθιστά τη µοναδική εκλογική περιφέρεια που φιγουράρει σε αυτή τη λίστα πέραν του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Α’ Θεσσαλονίκης.

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ: Αµετάβλητη, τέλος, παραµένει η κατάσταση στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στον Εβρο, στην Εύβοια, στην Ηµαθία, στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στην Κέρκυρα, στο Λασίθι, στη Λέσβο, στην Ξάνθη, στην Πρέβεζα, στο Ρέθυµνο, στη Ροδόπη, στη Χαλκιδική και στα Χανιά.

 


 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments