....

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

 

Ερώτηση προς τη διοίκηση της Περιφέρειας για τα προβλήματα του τουρισμού,  των εργαζομένων και του παρωχημένου μοντέλου «ήλιος – θάλασσα».

Ερώτηση για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας “Κοιτάμε Μπροστά” σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώνονται στον τομέα του τουρισμού στην Κ. Μακεδονία.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον Ιούλιο του 2022 είχε μειωμένες αφίξεις από το εξωτερικό κατά 12,2% σε σχέση με το 2019. Για τη μείωση αυτή δεν ευθυνόταν μόνον ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά, η αδυναμία προσέλκυσης επισκεπτών από αγορές πέραν των Βαλκανίων, ο κορεσμός του μοντέλου «ήλιος – θάλασσα», τα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα στο κομμάτι των υποδομών. Οι τουριστικές επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να διαχειριστούν μεγάλες ελλείψεις όχι μόνο σε εξειδικευμένο αλλά και σε ανειδίκευτο προσωπικό, ενώ επικρατούν καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα, με ανασφάλιστη εργασία, άθλιες συνθήκες, χαμηλές αμοιβές, τραυματισμούς, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου ανθεί η γκρίζα οικονομία.

Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” ζητά να ενημερωθεί από τη διοίκηση της Περιφέρειας πως σκοπεύει να προσελκύσει επισκέπτες από αγορές και  πέραν των Βαλκανίων, τι σχέδιο έχει για να κατευθύνει τα τουριστικά ρεύματα σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές, πως σκοπεύει να συμβάλει στην κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται σε εξειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό, αν μπορεί να συμβάλει με αυξημένους ελέγχους στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, τι προγράμματα αναβάθμισης εργασιακών δεξιοτήτων έχει χρηματοδοτήσει και πώς σκοπεύει να περιορίσει την εξάπλωση της τσιμεντοποίησης των τουριστικών οικισμών.   

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΠΚΜ, κ. Α. Θάνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτζικώστα

 

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

 

Θέμα: Προβλήματα για τον τουρισμό στην Κ. Μακεδονία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece από το περσινό καλοκαίρι, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον Ιούλιο του 2022 έφτασαν 520.684 επιβάτες από το εξωτερικό, αριθμός μειωμένος κατά 12,2% σε σχέση με αυτόν του 2019. Για τη μείωση αυτή είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν ευθυνόταν μόνον ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά, πέρα των Σποράδων και της Λέσβου, είναι ανύπαρκτη. Όσοι αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα ελληνικό νησί ταξιδεύουν απευθείας για την Αθήνα ώστε να επιβιβαστούν στο πλοίο για τον τελικό προορισμό τους. Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη παραμένει αεροπορικά αποκλεισμένη από τις ΗΠΑ, αλλά και από πολλές άλλες αγορές. Η Χαλκιδική προσελκύει οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια και φαντάζει απωθητική για άλλες αγορές, με κορεσμό στο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» και με σοβαρά διαχρονικά προβλήματα στο κομμάτι των υποδομών. Μετά την πανδημία έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά των τουριστικών ρευμάτων, με ανάδειξη ιδιαίτερα των στελεχών επιχειρήσεων που εργάζονται εξ αποστάσεως, επιλέγοντας να ζήσουν για μεγάλα διαστήματα σε ελκυστικά μέρη (digital nomads) και του εναλλακτικού τουρισμού. Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι Οργανισμοί Τουρισμού ακολουθούν ο καθένας τη δική του ατζέντα.

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε παθογένειες και κακώς κείμενα που συσσωρεύονταν επί σειρά ετών στις τουριστικές επιχειρήσεις, που σήμερα καλούνται να διαχειριστούν μεγάλες ελλείψεις όχι μόνο σε εξειδικευμένο αλλά πλέον και σε ανειδίκευτο προσωπικό με συνέπειες στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Επιπλέον, επικρατούν καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα, με ανασφάλιστη εργασία, περιορισμένο χώρο εργασίας, υψηλές θερμοκρασίες, ένταση, χαμηλές αμοιβές, “στρατιωτική” πειθαρχία μέσα στην κουζίνα, τραυματισμούς, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου ανθεί η γκρίζα οικονομία.

Απαιτείται μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζομένων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, με κοινωνική ασφάλιση, ευελιξία στα ωράρια, αναβάθμιση δεξιοτήτων, πιο δίκαιες αμοιβές, σεβασμό από τους εργοδότες, κίνητρα εξέλιξης, ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Πώς σκοπεύει η διοίκηση της ΠΚΜ να συμβάλει στην υπέρβαση του μοντέλου «ήλιος – θάλασσα», με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στη σύνδεση με τοπικούς παραγωγούς και προϊόντα;
  2. Πώς σκοπεύει να προσελκύσει επισκέπτες και από άλλες αγορές και όχι μόνο από τα Βαλκάνια;
  3. Τι σχέδιο έχει για να προσελκύσει digital nomads και εναλλακτικό τουρισμό, για να κατευθύνει τα τουριστικά ρεύματα και σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές (π.χ. Κιλκίς, Πιερία, λίμνες Κορώνεια και Βόλβη), για να υποστηρίξει απαραίτητες υποδομές όπως τα μέσα συγκοινωνιών και μεταφορών;
  4. Πώς σκοπεύει να συμβάλει στην κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται σε εξειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό; Ποια κίνητρα σχεδιάζει να ενθαρρύνει σε αυτή την κατεύθυνση;
  5. Μπορεί να συμβάλει με αυξημένους ελέγχους στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων;
  6. Τι προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων έχει χρηματοδοτήσει, με ωφελούμενους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα; 
  7. Πώς σκοπεύει να περιορίσει την εξάπλωση της τσιμεντοποίησης των τουριστικών οικισμών και να ενθαρρύνει τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής;
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments