....

ΤΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΞΥΨΩΝΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ

 

 

Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας

Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς. Σημαίνει να μην έχουμε ανασφάλεια, να πατάμε καλά στα «πόδια» μας και να έχουμε την αυτοπεποίθηση μας υψηλή ακόμα και αν μας απορρίψουν.

 

Πως όμως φτάνουμε σε αυτό το αποτέλεσμα; Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν από πλευράς μας; Πώς θα αποκτήσουμε την υψηλή αυτοπεποίθηση; Πώς θα εξυψώσουμε το ηθικό μας;

Καταρχήν, όπως είπαμε και στην αρχή το πιο βασικό και σημαντικό βήμα είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Να πιστέψουμε στην άποψη μας , στα θέλω μας και τα πιστεύω μας. Αυτό δεν σημαίνει πως η γνώμη κάποιου που είναι αντίθετη από τη δικιά μας είναι απαραίτητα λανθασμένη, είναι σίγουρα όμως από άλλη οπτική πλευρά. Και οι δυο έχουμε την άποψη μας και την στηρίζουμε. Για παράδειγμα στον έναν αρέσουν τα αλμυρά φαγητά, στον άλλον αρέσουν τα γλυκά… δεν υπάρχει κάποιο λάθος… υπάρχουν απόψεις, γνώμες, γούστα.

 

Δεύτερον, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με τα όποια ελαττώματα του. Δεν εννοούμε απαραίτητα εξωτερικά γνωρίσματα (πχ κοντός, ψηλός, κοκκινομάλλης, αδύνατος), όσο τα εσωτερικά (πχ εσωστρεφής, κοινωνικός, μαλθακός, γελαστός). Όλοι είμαστε μοναδικές και ανεπανάληπτες προσωπικότητες, οι οποίες μας κάνουν ξεχωριστούς για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

 

Τρίτον, δεν σημαίνει πως όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, σταματάμε να έχουμε επαφές μαζί του ή αρχίζουμε να τον αντιπαθούμε. Είναι ωραίο σε μία συζήτηση να ακούς διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ίδιο ζήτημα, σου διευρύνει την σκέψη και σου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου, να ακουστείς και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση σου.  Για φανταστείτε να συμφωνούσαμε πάντα με τους άλλους, θα επρόκειτο για μια συζήτηση ανούσια και βαρετή που δεν θα είχαμε κάποια εξέλιξη ως προσωπικότητες.

 

Τέλος, η έκφραση να «ζούμε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία» θα πρέπει να είναι το μότο της ζωής μας. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως δεν θα ζούμε αιώνια, για αυτό πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας πράματα που μας ευχαριστούν και να μην φοβόμαστε μην μας απορρίψουν οι άλλοι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση μας!

 

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος. τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments