....

NEOΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 4,2 ΒΑΘΜΩΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ - - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού των 5,1 βαθμών που είχε «χτυπήσει» την Αττική στις 19 Ιουλίου. 

 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε στις 19:09 στην Αττική. Δεν εμπνέει ανησυχία στους σεισμολόγους, καθώς εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 5,1 βαθμών που είχε «χτυπήσει» την Αττική την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Ο σεισμός είχε μικρή διάρκεια, αλλά μεγάλη ένταση, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , ο σεισμός είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 5 χλμ. και επίκεντρο 20 χλμ. βορεοδυτικά της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση είχε μέγεθος 4,1 βαθμών, εστιακό βάθος 2 χλμ. και το επίκεντρό της εντοπίζεται 7 χλμ. βόρεια της Μαγούλας και στα 25 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. 

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε αισθητός γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος, ενώ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία των 5,1 βαθμών και είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ενώ πρόσθεσ πως «η αισθητότητα ενός σεισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και δεν είναι ενδεικτική του επιπέδου μεγέθους του. 

«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε και συνδέεται με το ρήγμα της Πάρνηθας», είπε νωρίτερα ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.  Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, καθώς η ενέργεια έχει εκτονωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήταν ένα γεγονός αισθητό σε όλη την Αττική, το μεγεθός του πρέπει να είναι 4,2 Ρίχτερ. Είναι ένας σεισμός τον οποίον τον περιμέναμε και τον είχαμε ουσιαστικά προδιαγράψει από την περασμένη Παρασκευή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και συνέχισε:

«Το επίκεντρο είναι το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που έδωσε τα 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή. Αυτός ο σεισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία. Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε προβλέψει έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments