....

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ (VIDEO PHOTOS)

 

 

Η Σχολή του Αριστοτέλη στην Νάουσα εγκαταλειμμένη

  Έτυχε πριν λίγες μέρες να επισκεφτούμε την περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη που βρίσκεται λίγο έξω από την Νάουσα. Τόπος μεγάλης ιστορικής σημασίας που όμως δεν ανταποκρίνεται στην φήμη του… Το μέρος είναι εγκαταλειμμένο, τα χόρτα έχουν φυτρώσει, δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να ενημερώσει τους επισκέπτες… Οι συγγενείς μου (Ελληνο-Καναδοί) κι αυτοί όπως κι εγώ μείναμε με ανοιχτό το στόμα.

Καθώς προσπαθούσαμε να δούμε τον ιστορικό αυτό χώρο, συναντήσαμε έναν τουρίστα από το Λονδίνο. Μας μίλησε με μάτια να λάμπουν για τον σπουδαίο αυτό χώρο, το δέος που αισθάνεται που περπατάει στα μέρη που περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Όπως μας είπε ο ίδιος, έχει επισκεφτεί πολλά αρχαιολογικά σημεία της χώρας μας και την Πέλλα αλλά και πολλά άλλα, μιας και ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Που να σκεφτεί όμως ότι θα αντίκριζε χορταριασμένη την Σχολή του Αριστοτέλη! Μάλιστα περπάτησε με τα πόδια από την Νάουσα για να επισκεφτεί τον χώρο αυτό.

Όπως διαβάσαμε στο: http://www.sxoliaristotelous.gr

Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι η Σχολή Αριστοτέλους, 2 χλμ. περίπου από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού.

Ο χώρος που καταλαμβάνει το Νυμφαίο, δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα - ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π - συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε τότε (350 π.Χ. και μετά), όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών. Το τοπίο όπου ο Δάσκαλος περιδιάβαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν από τις πηγές και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνεται λίγο πιο πέρα με ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους, και σαφή λατρευτική χρήση.

Αν πατήσετε στο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ θα δείτε:

Το Πρόγραμμα Λειτουργίας της Σχολής

Το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους λειτουργεί ως εξής:

  • Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00

Με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού η διοργάνωση εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η φιλοξενία συνεδρίων, καθώς και η επίσκεψη οργανωμένων εκδρομέων (group) γίνεται μετά από επικοινωνία με τη Διεύθυνση του Πολιτιστικού Κέντρου.

Και αν προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με την Διεύθυνση τότε θα διαβάσετε πως: HTTP/1.1 404 Not Found!!

Ούτε διαδικτυακά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε… πόσο μάλλον αν πάμε από εκεί.

Λοιπόν, ας ανασκουμπωθούν οι υπεύθυνοι να καθαρίσουν τον χώρο ώστε να είναι όμορφος και να μην φαίνεται εγκαταλειμμένος. Μάλιστα θα μπορούσε και ο Δήμος να βοηθήσει με την επίβλεψη υπαλλήλου από την Αρχαιολογική υπηρεσία.

 

Δείτε το βίντεο με τον Άγγλο Τουρίστα

 

 

 

 

 

IMG_20180907_112341 IMG_20180907_112624 IMG_20180907_112635 IMG_20180907_112711 IMG_20180907_112749 IMG_20180907_112813 IMG_20180907_113704 IMG_20180907_113739 IMG_20180907_113836
aluminum iodide

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments