....

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

<--break->

Πραγματικός στόχος της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής στο Ουκρανικό ήταν η αποτροπήτης λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2


Η πολιτική ελίτ των ΗΠΑ έχει διαπιστώσει διαχρονικά ότι σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, δηλαδή αν αυτές οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι, θα αποτελούσαν τη μόνη δύναμη που θα μπορούσε να απειλήσει τα συμφέροντα τους.
 
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το πως διεξήχθησαν οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι (Πρώτος και Δεύτερος) αλλά και ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ -ΕΣΣΔ, στους μεν πρώτους Γερμανία-Ρωσία ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα στο δε δεύτερο η Γερμανία ήταν διαιρεμένη.(Δυτική και Ανατολική). 

Την παραπάνω διαπίστωση οι ΗΠΑ την αντιλήφθηκαν ξεκάθαρα, μετά την ένωση της Γερμανίας την 10ετία του 1990, όπου φάνηκε ότι είναι η μόνη ανερχόμενη δύναμη οικονομικά στη γηραιά ήπειρο.

Εδω θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Γερμανία αποτελούσε την κυρίαρχη οικονομική μηχανή στην Ευρώπη, ήδη από της αρχές του 1960. 
Η Γερμανία αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι η δίοδος προς την εξέλιξη της ως παγκόσμια γεωστρατηγική δύναμη ήταν η έξοδος προς την Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο η επαφή της με την κινέζικη οικονομία. 
 
Το έπραξε με δύο ισχυρά οικονομικά δεδομένα που ενίσχυσαν την θεωρία:Την κατασκευή του Nord Stream 2, καθώς θα της επέτρεπε οικονομική και γεωγραφική επαφή με τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά και δευτερευόντως με τη Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας που επιτευχθεί για περαιτέρω διευκόλυνση των συναλλαγών υπό την προεδρία της Γερμανίας (διόλου τυχαία) την τελευταία μέρα της προεδρίας της στην ΕΕ.

Οι ΗΠΑ γι’ αυτή την ενδεχόμενη απειλή, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να αποτρέψουν προσέγγιση Γερμανίας- Ρωσίας και να σαμποτάρουν έμμεσα την λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Νοrd Stream 2. 
 
 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπρεπε να δράση άμεσα για να πλήξει την ανοδική κυριαρχία των γερμανικών επιδιώξεων και η αφορμή δόθηκε  με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα έθεταν τις βάσεις στην Ουκρανία για να πλήξουν αφενός μεν τα γερμανικά συμφέροντα, αφετέρου δε την Ρωσία.

Ο στόχος των ΗΠΑ ήταν να αποκλείσουν πρωτίστως την γερμανική προσέγγιση με την Ρωσία. Πλέον, τον έχουν επιβάλει με την εισβολή της  Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο Nord Stream 2 είναι πια κλειστός και βέβαια η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει την αύξηση του κόστους παραγωγής των εξαγωγικών τις προϊόντων.

Η λειτουργία του αγωγού θα ήταν κερδοφόρα και για τις δυο χώρες, η μεν Γερμανία θα είχε μια αξιόπιστη πηγή καθαρής και φθηνής ενέργειας, η δε Ρωσία θα είχε σημαντική αύξηση στα έσοδα της από φυσικό αέριο. Θα ήταν μια κατάσταση win-win και για τις δύο πλευρές.

Οι ΗΠΑ όμως δεν ήθελαν να αυξηθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή το εμπόριο οικοδομεί εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη οδηγεί στην επέκταση του εμπορίου. Καθώς οι σχέσεις θερμαίνονται, αίρονται περισσότεροι εμπορικοί φραγμοί, χαλαρώνουν οι κανονισμοί, αυξάνονται τα ταξίδια και ο τουρισμός και εξελίσσεται μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Σε έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Ρωσία θα ήταν φίλοι και εμπορικοί εταίροι, δεν θα υπήρχε ανάγκη για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, για αμερικάνικα ακριβά όπλα και πυραυλικά συστήματα υψηλής ισχύος και δεν θα υπήρχε ανάγκη για το ΝΑΤΟ.

Επίσης, δεν θα υπήρχε λόγος να κλείνονται οι ενεργειακές συμφωνίες σε αμερικάνικα δολάρια ΗΠΑ ή να αγοράζει κανείς έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. Οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματικών εταίρων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα δικά τους νομίσματα, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου και δραματική αλλαγή της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ.

Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Biden δεν ήθελε τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Δεν ήταν απλά ένας αγωγός, ήταν η βάση στην οποία η Ευρώπη και η Ασία θα ερχόντουσαν κατά κάποιο τρόπο πιο κοντά σε μια τεράστια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που θα μεγάλωνε την αμοιβαία δύναμη και ευημερία τους, αφήνοντας τις ΗΠΑ εκτός.

Το ενδεχόμενο μιας πιο θερμής σχέσης μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας θα σηματοδούσε τον τερματισμό της «μονοπολικής» παγκόσμιας τάξης επί της οποίας δεσπόζουν οι ΗΠΑ τα τελευταία 75 χρόνια. Μια ρωσογερμανική συμμαχία θα απειλούσε να επισπεύσει ενδεχομένως την πτώση της υπερδύναμης.

Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον έκανε ότι μπορούσε για να σαμποτάρει αρχικά με κυρώσεις τον αγωγό Nord Stream 2 και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την Ουκρανία, ώστε να κρατήσει τη Γερμανία εντός της επιρροής της, καθώς ήταν θέμα επιβίωσης. Η Ουκρανία ήταν το «όπλο», δηλαδή το θύμα, που διαλέγει η Ουάσιγκτον για να τορπιλίσει τις προοπτικές του αγωγού Nord Stream 2 και για το σκοπό αυτό την έβαλε σαν σφήνα μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Η στρατηγική που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ ήταν γνωστή, η λεγόμενη διαίρει και βασίλευε. Η Ουάσιγκτον έπρεπε να δημιουργήσει την αντίληψη ότι η Ρωσία αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτός ήταν ο στόχος, δηλαδή να δείξει ότι ο Putin ήταν αιμοδιψής εχθρός με ιδιοσυγκρασία αλλοπρόσαλλη που κανείς δεν έπρεπε να τον εμπιστευθεί.

Η πολεμική προπαγάνδα για την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας (πριν την 24 Φεβρουαρίου ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας) είχε σκοπό την κατασκευή μιας κρίσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ώστε η Ρωσία να απομονωθεί, να δαιμονοποιηθεί, και τελικά, ακόμη και να οδηγηθεί στη διάσπαση, αλλά ο πραγματικός στόχος, ωστόσο, δεν ήταν η Ρωσία, αλλά η Γερμανία. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων. 

Όπως εξήγησε η Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nuland, σε συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 27 Ιανουαρίου: «Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Η κυβέρνηση Biden ήθελε να «οδηγήσει» τη Ρωσία σε στρατιωτική «απάντηση» προκειμένου να σαμποτάρει το Nord Stream 2 και χρησιμοποιώντας την Ουκρανία που κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις ανατολικά των εδαφών της, απειλώντας του ρωσόφωνους του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, έδωσε την αφορμή στον Putin να στείλει τα στρατεύματά του πέρα από τα σύνορα για να υπερασπιστεί τους  ρωσόφωνους κατοίκους στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 
 
Επίσης για δικλείδα ασφαλείας οι ΗΠΑ είχαν πείσει την Ουκρανική ηγεσία να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι αφορμές δόθηκαν στο Ρώσο πρόεδρο ο οποίος «οδηγήθηκε» στην απόφαση της εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ξόρκισαν την ανάληψη δράσης εκ μέρους της Ρωσίας ως απειλή για όλη την Ευρώπη, ενώ ηγέτες σε όλο τον κοσμο καταγγείλαν τον Putin ως τον «νέο Χίτλερ».

Αυτή ήταν η στρατηγική της Ουάσιγκτον με στόχο να μην αφεθεί κανένα περιθώριο στον νέο γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz να δώσει την τελική έγκριση που είναι απαραίτητη για τη χρήση του αγωγού.

Αν ο Biden κλιμάκωνε τις κυρώσεις στο Nord Stream 2, οι Γερμανοί θα αντιδρούσαν για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Η Γερμανία παροπλίζει επί του παρόντος τους πυρηνικούς σταθμούς της και χρειάζεται φυσικό αέριο για να αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα. 
 
Επίσης, η απειλή οικονομικών κυρώσεων θα ενοχλούσε τους Γερμανούς που θα τις έβλεπαν ως ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά τους θέματα. Επίσης υπήρχε   αναφορά του Αλ Τζαζίρα σε δημοσίευμα : "Οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν το έργο, μόνο τμήματα της ελίτ και τα μίντια είναι εναντίον του.

Καθώς λοιπόν η γερμανική κοινή γνώμη υποστήριζε τον Nord Stream 2, έτσι εξηγείται γιατί η Ουάσιγκτον άλλαξε προσέγγιση.
 
 Οι κυρώσεις δεν πρόκειται να λειτουργούσαν κατά της Ρωσίας, οπότε λειτούργησε το εναλλακτικό σχέδιο όπου δημιουργείτε μια μεγάλη εξωτερική απειλή, ώστε η Γερμανία θα αναγκαστεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του αγωγού.

Συμπερασματικά μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το μοτίβο των ΗΠΑ και πως χρησιμοποιήθηκαν όλοι αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί για να ασκήσουν πίεση στον ανυποψίαστο Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος φαινόταν να αγνοεί την εκστρατεία που στόχευε στον ίδιο και στη χώρα του.

Όπως θα περίμενε κανείς, το τελικό χτύπημα δόθηκε από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο το Φεβρουάριο του 2022  που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Scholz στον Λευκό Οίκο όπου  δήλωσε εμφατικά: "Εάν εισβάλει η Ρωσία... δεν θα υπάρχει πλέον ο Αγωγός Nord Stream 2.. Θα τερματίσουμε αυτό το σχέδιο." 
 

Σύμφωνα με τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ βάση μακροχρόνιου σχεδίου μελετήσαν τα γεωοικονομικά δεδομένα της γεωγραφικής περιοχής ενδιαφέροντος τους στην προκειμένη περίπτωση Γερμανίας - Ρωσίας, και τα οποία σχετίζονται με την οικονομική ισχύ (οικονομικές δραστηριότητες ως προς το γεωγραφικό περιβάλλον) διαπιστώνοντας, ότι προκαλώντας διάλυση των ρώσογερμανικών σχέσεων, εδραιώνονται ως η κυρίαρχη δύναμη στη διαμόρφωση του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

 
Ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα, δυστυχώς με ανθρώπινες ψυχές ως θύματα αλλά και την διάλυση των ουκρανικών υποδομών, έχει ως κυρίαρχο στόχο να πλήξει κυρίως τη γερμανική οικονομία. 
 
Άλλωστε η Ρωσία, μια δύναμη οικονομική όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας, εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στις παλαιές “δόξες της” της άλλοτε ΕΣΣΔ. Η δύναμή της είναι κυρίως στρατιωτική και προέρχεται από την πυρηνική ισχύ.
 
Χωρίς να υποτιμάμε τον ρόλο της στις παγκόσμιες εξελίξεις, φαίνεται ότι δεν είναι πλέον αρκετή για την θέση που επιδιώκει και γι’ αυτό  επαναπροσεγγίζει ένθερμα την ανερχόμενη δύναμη στη Ασία την Κίνα. 
 

Συντακτική Ομάδα Parousiaste

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments