....

«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ», ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Τι περιμένουν οι Αιγύπτιοι από τις συμφωνίες με την Τουρκία

Οι αιγυπτο – τουρκικές σχέσεις άρχισαν να ανακάμπτουν μετά τη ρήξη που διήρκεσε για περισσότερα από 11 χρόνια. Η αναθέρμανση των σχέσεων κορυφώθηκε πρόσφατα με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες στο Κάιρο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και τις συζητήσεις και τα ισχυρά οικονομικά σχέδια που την περιλάμβαναν με την υποστήριξη της αποκατάστασης των σχέσεων και την επίτευξη οικονομικών και επενδυτικών στόχων μεταξύ των δύο χωρών, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Ο οικονομικός φάκελος έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο των συζητήσεων μεταξύ αιγυπτιακής και τουρκικής πλευράς, οι οποίες έθιξαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, του τουρισμού και των επενδύσεων, καθώς οι δύο πλευρές σκοπεύουν να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια και να αυξηθούν οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα στα 3 δισ. δολάρια.

Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας, Δρ Σαλάχ Φαχμί, σχολίασε τους στόχους της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αίγυπτο λέγοντας ότι οι οικονομικές συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου θα αυξήσουν τον όγκο των αιγυπτιακών εξαγωγών προς την Τουρκία και θα παράσχουν επιπλέον ισοζύγιο ξένου νομίσματος ως ένας τρόπος που συμβάλλει στην άμβλυνση της κρίσης του δολαρίου, εκτός από την άντληση περισσότερων επενδύσεων.

Αυτές ενδεχομένως θα συμβάλλουν στη δημιουργία σημαντικά περισσότερων ευκαιριών εργασίας, οι οποίες αντικατοπτρίζονται «θετικά» και θα δημιουργήσουν μια αφθονία ξένων νομισμάτων που χρειάζεται η αιγυπτιακή αγορά, η οποία είναι επί του παρόντος είναι διψασμένη για σκληρό νόμισμα.

Ο Φαχμί τόνισε σε δηλώσεις του στο περιοδικό Al-Dustor ότι το θεμελιώδες και πιο σημαντικό στοιχείο για την αύξηση των επενδύσεων είναι η ξεχωριστή θέση της Αιγύπτου και η εγγύτητα της με την Τουρκία.

Η γεωγραφική θέση σε αυτή την περίπτωση θα βοηθήσει τις δύο χώρες να αναπτύξουν το εμπόριο: να επαναλάβουν τις συζητήσεις τους για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τον ερχόμενο Απρίλιο, να προωθήσουν τον συντονισμό σε υψηλό επίπεδο σε όλους τους τομείς».

Όγκος διμερούς εμπορίου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Με τη σειρά του, ο οικονομολόγος Δρ. Αλί αλ Ιντρίσι, η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο, δηλώσε ότι η επιστροφή των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας μετά από ένα διάλειμμα 11 ετών είναι πραγματικό κέρδος και για τα δύο μέρη και για την περιοχή συνολικά, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία εκ των μεγαλύτερων εταίρων στις εισαγωγές της αιγυπτιακής αγοράς, εξηγώντας ότι ο όγκος του ενδοπεριφερειακού εμπορίου ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. δολάρια μεταξύ τους.

Οι δύο χώρες θα εργαστούν για να αυξηθεί αυτός όγκος στα περίπου 15 δισ. δολάρια.

 Η προσπάθεια αύξησης των επιτοκίων των εμπορικών συναλλαγών και η αύξηση του όγκου των εισερχόμενων επενδύσεων από την Άγκυρα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους άξονες της επίσκεψης από οικονομική άποψη, εκτός από την επιδίωξη ανταλλαγής τοπικών νομισμάτων για τη μείωση της ζήτησης για το δολάριο:

 «Υπάρχουν αρκετοί άξονες συνεργασίας που εκπροσωπείται στη γεωργία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό» και την ενέργεια».

Ο Αλ Ιντρίσι πρόσθεσε: «Η Αίγυπτος πέτυχε πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο με την Τουρκία πέρυσι για πρώτη φορά σε 5 χρόνια», εξηγώντας ότι οι εξαγωγές της Αιγύπτου στην Τουρκία έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές της από την Άγκυρα ανήλθαν σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπτώσεις στην αύξηση του τουρισμού

Σε επίπεδο τουριστικού φακέλου, ο Δρ Ατέφ Αμπντέλ Λατίφ, Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτών και Τουρισμού, είπε ότι αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική και κομβική για τον τουρισμό και την οικονομία συνολικά.

 Επειδή η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που συγκεντρώνει μεγάλο όγκο επιχειρήσεων με την Αίγυπτο, τόνισε ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά από την οποία διακλαδίζονται πολλές άλλες αγορές, καθώς η τουρκική αγορά επηρεάζει τη γερμανική, τη ρωσική καθώς και τις ουκρανικές εταιρείες και αγορές.

 Επειδή ο ιδιωτικός τομέας και οι άνθρωποι του τουρισμού διαθέτουν εταιρείες σε αυτές τις χώρες, εκτός από αεροπλάνα, που θεωρούνται το σημαντικότερο μέσο μεταφοράς τουριστών στον επιθυμητό προορισμό τους, έτσι το 90% των ρωσικών εταιρειών που έστειλαν αεροπλάνα στην Αίγυπτο ανήκαν σε Τούρκους.

Μεγάλη εμπειρία και δυνατότητες των Τούρκων στον τουριστικό κλάδο

Ο Αμπντούλ Λατίφ επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι έχουν μεγάλη εμπειρία και δυνατότητες στον τουριστικό κλάδο. Η συνεργασία είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών ως ανταλλαγή εμπορίου, τουρισμού και επενδύσεων.

Είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί η συνεργασία στον κλάδο των λεωφορείων λόγω η μεγάλη εμπειρία των Τούρκων σε αυτόν τον κλάδο και η διαθεσιμότητα δυνατοτήτων και ανταλλακτικών σε μεγάλες ποσότητες.

Πρότεινε να ανοίξουν κοινά εργοστάσια μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή τουριστικών λεωφορείων, καθώς το κόστος του καθενός είχε ανέλθει στα 12 εκατομμύρια λίρες λόγω  της έλλειψης ανταγωνισμού, καθώς μία εταιρεία παράγει σχεδόν όλα τα τουριστικά λεωφορεία στην Αίγυπτο.

Προς τον στόχο: Στοχεύουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες

Ο Αμπντέλ Λατίφ πρόσθεσε ότι το σχέδιο της Αιγύπτου στοχεύει να προσελκύσει περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες σε αιγυπτιακούς προορισμούς εντός 3 ή 4 ετών, με μέσο εισόδημα ή έσοδα έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

 Η συνεργασία με την Τουρκία θεωρείται μεγάλη ευκαιρία γιατί διαθέτουν εμπειρία και θεωρείται επίσης μια χώρα με καταγωγή κοντά στην Αίγυπτο ως αποτέλεσμα της κοινής ιστορίας και της γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών:

 «Μπορούμε να επιτύχουμε γόνιμη συνεργασία σε επίπεδο εμπορίου με αεροπλάνο ή πλοίο μέσω της Μεσογείου».

Ο επικεφαλής του Ταξιδιωτικού και Τουριστικού Συνδέσμου Musafirun τόνισε ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών πέρυσι έφτασε τους 150.000 τουρίστες και αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 300.000 Τούρκους τουρίστες ετησίως, επιπλέον των Ρώσων τουριστών που φτάνουν στη «Μητέρα του Κόσμου» μέσω Τουρκίας, ζητώντας την ανάγκη ο τουριστικός τομέας να επικεντρωθεί στο αλ Μάσρι από την τουρκική πλευρά για να επωφεληθεί από την τουριστική ανταλλαγή μεταξύ «Κάιρου και Άγκυρας».

al Dostor

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments