....

ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Η ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Για μεγάλα ύψη βροχής σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελοπόννησο προειδοποιεί με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΜΥ, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία Elias.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο της ΕΜΥ:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους στη Θεσσαλία

Στο μεταξύ, με την αγωνία του τι θα φέρει η κακοκαιρία Elias, ενώ ακόμη παραμένουν ανοικτές οι πληγές από το πέρασμα του Daniel ζουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία, την ώρα που η Ήπειρος πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις την ώρα και ο κρατικός μηχανισμός είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι η Τρίτη και η Τετάρτη. H Τρίτη (26/09) σύμφωνα με την πρόβλεψη θα είναι μία δύσκολη μέρα και για τμήμα της Ηπείρου, ειδικά για τους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας, ενώ την Τετάρτη (27/9) η Θεσσαλία θα είναι εκείνη όπου θα σημειωθούν τα περισσότερα φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν σύμφωνα με το meteo.gr/EAA περισσότερο την Τρίτη εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Την Τετάρτη (27/09), τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας.

Η κακοκαιρία άρχισε να πλήττει τη χώρα από το απόγευμα της Δευτέρας με ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν Τρίκαλα, Καρδίτσα και Καλάβρυτα μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ ισχυρές βροχές και χαλάζι «χτύπησαν» την Ήπειρο.

Ειδικά στα Τρίκαλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων.

Ξανά χτυπημένοι από την κακοκαιρία και είναι κάτοικοι της περιοχής Φαρκαδόνας. Με την πρώτη βροχή οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης ενώ παρασέρνουν ό,τι βρούνε στο διάβα τους από τα κατεστραμμένα πράγματα των σπιτιών που ήταν συγκεντρωμένα σε σωρούς σε διάφορα σημεία στην περιοχή.

Καταπτώσεις βράχων σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας , ενώ προληπτικά έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι. Τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) και στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων.

Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

- Επαρχιακό οδικό δίκτυο, Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων.

- Επαρχιακή οδός Κεραμιδίου-Λάρισας.

- Επαρχιακή οδός Καλαμπάκας-Κρύας Βρύσης, στο ύψος της Γέφυρας «Διάβας».

- Επαρχιακή οδός Τρικάλων-Κάτω Ελάτης, στο ύψος της Γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Βαλομανδρίου.

- Πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» πόλεως Τρικάλων.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία στη Θεσσαλία παραμένουν κλειστά λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από το πέρασμα της καταιγίδας Daniel.

Επίσης λόγω των προβλέψεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια "Daniel" να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

Καταιγίδες στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο

Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Άνοιξε η Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών

Το χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα καθώς και σε καλλιέργειες.

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) την Εθνική οδό Πατρών - Αθηνών. Μάλιστα, στο Αίγιο «κατέβηκε» το βουνό στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες να διακοπεί η κυκλοφορία η οποία έχει πλέον αποκατασταθεί.

Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από χθες το απόγευμα, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα διεξάγεται μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα, συνεργεία της «Ολυμπίας Οδού», συνεχίζουν τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στα κανάλια απορροής των υδάτων και στα φρεάτια.

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στο Ξυλόκαστρο ενώ κλειστές θα παραμείνουν Τρίτη (26/6), με απόφαση του δημάρχου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, δηλαδή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο μεταξύ λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης, στο κομμάτι που είχε καεί τον περασμένο Αύγουστο, διεκόπη λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας Καρπενησίου.

 

ΒΙΝΤΕΟ

https://www.cnn.gr/ellada/story/383713/ores-agonias-gia-tous-katoikous-s...

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments