....

“ΟΥΡΑ 3Κ”: ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Στις καλένδες παραπέμπεται οριστικά (;) η περίφημη «ουρά της 3Κ». Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις που είχε δώσει τον περασμένο Απρίλιο για προκήρυξη 1.900 θέσεων σε ανταποδοτικές θέσεις δήμων έως το Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο ίδιος σήμερα στη Βουλή υποστήριξε ότι «ούτε το 2022 υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις στην καθαριότητα»!

 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως προέκυψε και από τον προγραμματισμό προσλήψεων που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο στις 4/10/21 είναι η πρόσληψη ΠΕ και ΤΕ στους δήμους προκειμένου, όπως είπε,  «οι ΟΤΑ να είναι σε θέση να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, τα οποία μπορούν να διοχετευτούν στην υλοποίηση κρίσιμων έργων τα οποία λειτουργούν προς όφελος των πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, το Νοέμβριο θα βγει από το ΑΣΕΠ προκήρυξη για 1.593 μόνιμες θέσεις ΠΕ και ΤΕ στους ΟΤΑ.

Βορίδης για εκθέσεις αξιολόγησης 3Κ

Αναφορικά με τις εκθέσεις αξιολόγησης των εργαζόμενων της 3Κ/2028, αφού ανέφερε ότι έχουν παραταθεί οι προθεσμίες για τις εκθέσεις αξιολόγησης (και) λόγω κορωνοϊού, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι της 3Κ/2018 είναι 8.132, ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους και υφίσταται έγκυρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση για 1.021, και ότι για 7.111 δεν υφίσταται έκθεση αξιολόγησης.

Επισήμανε δε, ότι σε 5.846 περιπτώσεις δεν συμπληρώθηκε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα αξιολόγησης, οπότε υφίσταται κώλυμα, ότι σε 604 περιπτώσεις δεν βαθμολογήθηκαν από το αξιολογητές ή δεν καταχωρήθηκαν τα σχετικά στοιχεία από την οικεία διεύθυνση διοικητικού προσωπικού, και ότι σε 661 περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία στο μητρώο για το αν έχουν συμπληρώσει ή όχι το απαιτούμενο εξάμηνο υπηρεσίας.

 

“Για αυτές όμως τις περιπτώσεις, όπου ανυπαιτίως δεν αξιολογούνται οι εργαζόμενοι, προχωρά η διαδικασία μονιμοποίησης τους” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αρσένης: Ο Βορίδης λέει ότι οι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι μη παραγωγικοί

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Αρσένη ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι προχώρησε “στη συγκλονιστική δήλωση ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι μη παραγωγικοί και για αυτό δε θα προσλάβει νέους… Παράλληλα όμως, δήλωσε ότι δε θα προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού στην καθαριότητα λόγω πανδημίας, παρά την κλιμάκωση του τέταρτου πανδημικού κύματος”, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25.

Και συνέχισε: “Οι δηλώσεις αυτές έρχονται, παρά την προηγούμενη δέσμευση του να προχωρήσει σε προσλήψεις 2.000 εργαζομένων στην καθαριότητα, γνωστή ως ‘’ουρά” της προκήρυξης  3Κ του 2018. Την δέσμευση αυτή έκανε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Αρσένη, τον Απρίλιο του 2021.

 

Τότε, ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε και συμβασιούχους και μόνιμους υπαλλήλους, οπότε θα προχωρήσει στις απολύσεις των συμβασιούχων για να προσλάβει μόνιμους. Κάτι το οποίο έκανε, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού στην καθαριότητα λόγω covid, μετά τον Δεκέμβρη του 2021. Ταυτόχρονα όμως, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει και σε προσλήψεις παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει τον Απρίλιο: ‘’Από το 2019 έχουν περιέλθει 133 αιτήματα φορέων για την κάλυψη συνολικού αριθμού 1.900 θέσεων στην καθαριότητα’’. Όπως πλέον δηλώνει όμως, ούτε για το 2022 υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων στην καθαριότητα”, κατέληξε ο κ. Αρσένης.

Εργατική αντεπίθεση: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση;

Πάντως, σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Αντεπίθεση» αναρωτιέται «πώς είναι δυνατόν Συνάδελφοι να μην έχουν τις προϋποθέσεις να αξιολογηθούν 7.000 εργαζόμενοι και έχουν οι 1.000 αφού ΟΛΟΙ διορίστηκαν , πάνω κάτω, το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλ. φθινόπωρο του 2019) με δεδομένο ότι ο νόμος είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ  (ν.4735 αρ.32 Παρ,1) ότι “οι αξιολογητές  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ…ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΡΑΓΕ ΤΟ 2020??? (και όχι το 2019 όπως παραπλανητικά ανέφερε ο Βορίδης) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;», καταλήγει η Εργατική Αντεπίθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, ενημερώνει ότι: “Όσον αφορά τη μονιμοποίηση των προσληφθέντων στην καθαριότητα με την προκήρυξη 3Κ του 2018, συνεχίζει ο εμπαιγμός από την πλευρά του υπουργείου, που επικαλείται μια μεταβατική διάταξη για τους εργαζόμενους κατά τα έτη 2016-2019, αποφεύγοντας να απαντήσει για ποιο λόγο δεν αξιολογήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κρατάει με αυτόν τον τρόπο, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, 7.111 εργαζόμενους (με βάση τα δικά του στοιχεία) που δεν μονιμοποιούνται, παρόλο που έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από τον νόμο, διετία. Ως αποτέλεσμα, από τους 8.132 προσληφθέντες του 2018 και 2019, μόνο 1.021 έχουν μονιμοποιηθεί”, καταλήγει ο κ. Αρσένης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments