....

Π. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΧΡΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 

 

Ένα χρόνιο και ντροπιαστικό εν έτει 2018 πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες ενός από τα σημαντικότερα χειμερινά τουριστικά θέρετρα της χώρας, του πανέμορφου χωριού του Αγίου Αθανασίου στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν, φαίνεται ότι οδηγείται σε λύση, έπειτα από μακρόχρονο αγώνα των πολιτών.

To πρόβλημα είναι η ελλιπής αλλά και υποβαθμισμένη υδροδότηση του χωριού, καθώς, όπως καταγγέλλουν ήδη από το 2010 οι περίπου 200 κάτοικοι, αν και το χωριό τους βρίσκεται στο «λευκό βουνό» του Καϊμακτσαλάν, οι ίδιοι δεν απολάμβαναν το βασικό αγαθό. Εξαιτίας του κακού υδροδοτικού δικτύου, η παροχή του νερού αφενός δεν είναι διαρκής, αφετέρου η κακή ποιότητά του το καθιστά ακατάλληλο, καθώς στη σύστασή του βρέθηκαν κολοβακτηρίδια, ακόμη και... λάσπη! Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν παρουσιάζονται αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι».

Οι κάτοικοι, μην μπορώντας να βρουν το δίκιο τους από τις δημοτικές αρχές, των οποίων η απάντηση, λίγο-πολύ, ήταν ότι όλα «είναι ιδέα τους», προσέφυγαν το 2014 στα δικαστήρια και εν τέλει δικαιώθηκαν:
Πλέον δημοπρατήθηκε το έργο «Κατασκευής εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τοπικής Κοινότητας Αγίου Αθανασίου», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Το έργο, συνολικού κόστους 626.016 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Έδεσσας, «το έργο αναμένεται ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης του Αγίου Αθανασίου, που ταλανίζει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους χιλιάδες επισκέπτες».

Ο Σύλλογος Οικιστών Παλαιού Αγίου Αθανασίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Δικαιωνόμαστε στο ένα σκέλος των στόχων μας. Αυτό του νέου υδροδοτικού δικτύου. Χαιρόμαστε γιατί είμαστε οι συντελεστές στο ν΄ αποκτήσει ο Οικισμός μας νέο και σύγχρονο υδροδοτικό δίκτυο για νερό ανθρώπινο, επιτέλους προς πόση, χωρίς λάσπες, διακοπές κ.λπ. Αποδείξαμε τελικά ότι το νερό ούτε κατάλληλο ήταν, ούτε επαρκές για τις ανάγκες του οικισμού. Παραμένει, όμως, ακόμα σε εκκρεμότητα η ακύρωση των υπέρογκων λογαριασμών.

»Λυπηρό παραμένει το γεγονός ότι, παρά τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης, δεν έχουμε ΚΑΜΜΙΑ επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση από τη ΔΕΥΑ Έδεσσας παρά του ότι είμαστε οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι (η ΔΕΥΑ ως δημοτική επιχείρηση έχει ακριβώς τις ίδιες παθογένειες του Δήμου Έδεσσας) για τους προφανείς λόγους».

Η αν. αντιπεριφερειάρχης κα Αηδονά-Αθανασιάδου Νανά εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη θετική εξέλιξη της πορείας των δύο προτάσεων που αφορούν περιοχές του Δήμου Έδεσσας οι οποίες παρουσιάζουν και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον:

«Η αναβάθμιση των υποδομών που θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας βασικών αγαθών, όπως το νερό, είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, προσωπικά, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Αδιαμφισβήτητα οι πόροι του ΕΣΠΑ της Π.Κ.Μ. δίνουν τη δυνατότητα να παρέμβουμε με καίριες αναπτυξιακές επιλογές, όπως τα δύο δίκτυα ύδρευσης για τις περιοχές Παναγίτσας και Αγίου Αθανασίου. Αυτό κάνουμε πράξη και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Άλλωστε, η Π.Κ.Μ. είναι η πρώτη Περιφέρεια σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που σημαίνει ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Η περιγραφή του έργου:

Η πράξη αφορά στην κατασκευή 7.500,00m δικτύου ύδρευσης (εξωτερικό υδραγωγείο) από πολυαιθυλένιο ΡΕ 100 συμπαγούς τοιχώματος (διατομών DN 200mm - PN 12.5/16atm, DN 160mm - PN 20/25atm) και σωλήνες ελατού χυτοσιδήρου (DN150mm / C40). Προβλέπονται ακόμα κατάλληλες διατάξεις υπερχείλισης, αεροεξαγωγών και εκκενώσεων. Οι αγωγοί κατασκευάζονται παραπλεύρως οδών, εγκιβωτισμένοι σε άμμο, σε ορύγματα με μέσο βάθος εκσκαφής 1,00m και πλάτος 0.70m και σε μέσο βάθος τοποθέτησης 0,90m. Η παροχή σχεδιασμού του δικτύου είναι 80,00m3/hr.

Διαβάστε την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το έργο εδώ.

 

ΠΗΓΗ :  http://www.zougla.gr/greece/article/grafiokratias-to-anagnosma-ipan-to-n...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments