ΠΕΛΛΑ – ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Η Πέλλα είναι ένας τόπος που προσφέρεται όσο λίγοι για εναλλακτικές και φυσιολατρικές αποδράσεις
Το Πάικο, ένα από τα ομορφότερα βουνά της χώρας μας (πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)
Η Πέλλα, κομμάτι της Κεντρικής Μακεδονίας με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, είναι ένας τόπος που προσφέρεται όσο λίγοι για εναλλακτικές και φυσιολατρικές αποδράσεις, για δραστηριότητες που φέρνουν τον ταξιδιώτη σε άμεση επαφή με τη φύση.
Πόλος έλξης για χειμερινές εξορμήσεις είναι το γνωστό σε όλους Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν, που βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και 44 χιλιομέτρων από την Έδεσσα.
Με υψόμετρο 2.524 (το τρίτο ψηλότερο όρος της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα), ο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν έχει χιονοδρομικές εγκαταστάσεις που ξεκινούν από υψόμετρο 2.018 και καταλήγουν σε υψόμετρο 2.480.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης, σηματοδοτημένες μπλε (μικρής δυσκολίας) και κόκκινες (μέτριας δυσκολίας) πίστες, 2 παιδικούς αναβατήρες, 3 συρόμενους αναβατήρες και 1 διθέσιο εναέριο αναβατήρα.
Στους πρόποδες του Βόρα, μοιρασμένη ανάμεσα στην Πέλλα και τη Φλώρινα, απλώνεται η λίμνη Βεγορίτιδα, ένα υδάτινο στολίδι ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος.
Το ήπιο ανάγλυφο με τους χαμηλούς λόφους, τα βαθυγάλανα νερά της λίμνης, οι παραλίμνιες εκτάσεις με την αξιόλογη βλάστηση συνθέτουν την ελκυστική εικόνα της περιοχής, όπου πραγματοποιούνται ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, κανό – καγιάκ κ.ά.
Το υδάτινο στοιχείο πρωταγωνιστεί και σε δύο άλλα φυσικά αξιοθέατα της Πέλλας, τον υγρότοπο του Άγρα και τον ποταμό Λουδία.
Ο υγρότοπος του Άγρα, κοντά στο ομώνυμο χωριό, δυτικά της Έδεσσας, φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό φυτικών και ζωικών ειδών.
Το διεθνές ναυταθλητικό κέντρο του Λουδία, σε μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη των Γιαννιτσών, αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και προετοιμασίας εθνικών ομάδων και συλλόγων κωπηλασίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σημαντικό κέντρο ιαματικού τουρισμού ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας αποτελούν τα Λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), που βρίσκονται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Αριδαίας. Εκεί λειτουργούν υδροθεραπευτήρια με ιαματικά νερά, γνωστά ήδη από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους.
Η περιοχή των Λουτρών Λουτρακίου, προικισμένη από τη φύση με άφθονο πράσινο, πλατάνια, καταρράκτες και τρεχούμενα νερά, προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία και εκδρομές σε ένα εξαιρετικά υγιεινό περιβάλλον.
Στους πρόποδες του Βόρα, στο χωριό Παναγίτσα, λειτουργεί ανεμοδρόμιο – κέντρο αεραθλητισμού, ιδανικό για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις με ανεμόπτερα, parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς) και αετούς. Εξάλλου, στην Παναγίτσα υπάρχει πίστα μότο-κρος.
Τέλος, στα σύνορα Πέλλας και Κιλκίς, ανάμεσα στις πεδιάδες της Αριδαίας και της Αξιούπολης, βρίσκεται το όρος Πάικο, με ψηλότερη κορυφή την Γκόλα-Τσούκα (υψόμετρο 1.650).
Το Πάικο, ένα από τα ομορφότερα βουνά της χώρας μας, με πλούσια βλάστηση, πυκνά δάση από οξιές και βελανιδιές, ρεματιές, λιβάδια και αρκετές πηγές με γάργαρα νερά, προσφέρεται για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ορειβασία.
Σχόλια - Facebook Comments