....

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ : ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η γνώση των αναγκών της αγοράς εργασίας είναι η βάση για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καθοδήγηση των νέων εργαζομένων»

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας του «Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση της απασχόλησης και μίλησε για τις ειδικότερες συνθήκες της αγοράς εργασίας στην Πέλλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κατά την τριετία 2019-2021, παρά το γεγονός ότι η απασχόληση έχει πληγεί ιδιαίτερα λόγο της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19.

 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή στην Ημερίδα:

 

«Τα ζητήματα της αγοράς εργασίας είναι τα πιο σοβαρά και σημαντικά για την τοπική κοινωνία και ολόκληρη την Περιφέρεια, η οποία αναζητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Η εξασφάλιση μίας ικανοποιητικής και δίκαια αμειβόμενης εργασίας, είναι η βάση για την προσωπική ολοκλήρωση και ευημερία όλων μας. Έτσι, η πολιτεία, οι τοπικές αρχές και φορείς οφείλουν να είναι συμπαραστάτες των πολιτών και, ιδίως, της νέας γενιάς, στην εξεύρεση εργασίας, στο πλαίσιο της βιώσιμης Ανάπτυξης. Η σημερινή δράση είναι μία μόνο από τις πολλές δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της Απασχόλησης και Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έχει δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση και διεύρυνση της αγοράς εργασίας, με πολλές διαφορετικές δράσεις, οι οποίες αφορούν την πραγματική οικονομία και αγορά εργασίας της Περιφέρειας. Η διάγνωση αναγκών της Αγοράς Εργασίας είναι η βάση μίας Στρατηγικής για την Απασχόληση και βέλτιστη αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην Πέλλα, έχουμε το παράδειγμα με τις καλλιέργειες κι αρκετά λάθη στον προγραμματισμό των αγροτικών παραγωγών που έχουν γίνει στο παρελθόν. Έτσι, πολλές φορές, χρειάστηκε να βγουν κάποιες καλλιέργειες οι οποίες δεν ήταν αποδοτικές ενώ, άλλες φορές, η ικανότητα πρόβλεψης και η καινοτομία των αγροτών μας, ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα από αγροτικά προϊόντα που είχαν υψηλή ζήτηση σε παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. 

 

Χρειάζεται λοιπόν να υπάρχει μία Στρατηγική Απασχόλησης και Ανάπτυξης του Ανθρώπινου Δυναμικού η οποία φυσικά ξεκινά με τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αν η αγορά χρειάζεται λογιστές, που είναι ένα επάγγελμα σε άνθιση στην Πέλλα, χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε περισσότερους λογιστές. Αντίστοιχα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην μεταποιητική βιομηχανία της Πέλλας, μπορούμε να δούμε τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για επιστήμονες και τεχνολόγους τροφίμων καθώς, επίσης, και για στελέχη διασφάλισης Ποιότητας. Αλλά και για οδηγούς και τεχνικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παραγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που, πλέον, δεν είναι μία εποχική δραστηριότητα, αλλά εκτείνεται σ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Αντίστοιχα και στον τουριστικό τομέα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για προσωπικό, στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης, όπως και στις υποστηρικτικές λειτουργίες και τις προμήθειες. Μπορεί η οικονομική κρίση και η περίοδος της πανδημίας του COVID να αναχαίτισαν την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας και διεθνώς, οι προβλέψεις όμως είναι πολύ ευοίωνες για τους προσεχείς μήνες. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε όλοι μας προετοιμασμένοι και έτοιμοι, ώστε να μπορέσουμε να ωφεληθούμε από τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναμένεται να ξεπροβάλλουν στο άμεσο μέλλον. Να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τη νέα γενιά σε τομείς και επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση και να παροτρύνουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες να προτιμήσουν, κατά προτεραιότητα, στελέχη από την τοπική και περιφερειακή αγορά.

 

Πολλές φορές συζητούμε για τις χρηματοδοτήσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και ξεχνούμε το πιο σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτουμε και δεν είναι άλλο από το Ανθρώπινο Δυναμικό. Είναι αλήθεια ότι πολλά νέα παιδιά έφυγαν από την Πέλλα, αναζητώντας επαγγελματικές ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, εκτός Ελλάδας. Όμως, αρκετά απ’ αυτά τα παιδιά επιστρέφουν ή θα ήθελαν να επιστρέψουν, έχοντας αποκομίσει πολύτιμες επαγγελματικές εμπειρίες, συχνά ακόμη και μέσα από απογοητεύσεις ή και αποτυχίες που δοκίμασαν, στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Επομένως, μέσα από την σημερινή ημερίδα, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη βήμα διαλόγου, αλλά και έρευνας και δράσης, για τη στρατηγική σύνδεση μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού. 

 

Οι πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εννοείται ότι δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν πολλές παράλληλες δράσεις, στον τομέα της εκπαίδευσης-κατάρτισης, προσέλκυσης και υποστήριξης νέων επενδύσεων και εξωστρέφειας και αναζήτησης νέων αγορών, για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην Πέλλα. Σε όλες αυτές τις δράσεις είναι σημαντικό να είμαστε μαζί και να καταθέτουμε τις απόψεις και τις πολύτιμες εμπειρίες μας, ώστε ο σχεδιασμός και η στρατηγική μας να βασίζονται και να λαμβάνουν υπόψη τους τα πραγματικά δεδομένα και ανάγκες της περιοχής».      


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments