....

ΠΟΙΟΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΟ 2019 ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

 

Χιλιάδες επαγγελματίες ή επιτηδευματίες με μπλοκάκι μπορούν να γλιτώσουν φέτος την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος, που ανέρχεται σε 500 - 1.000 ευρώ το χρόνο, ελαφρύνοντας αισθητά το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, έχει αυξηθεί ο κύκλος των επιτηδευματιών και των αγροτών, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν το 2019 το τέλος επιτηδεύματος.

Αρχικά εξαιρέθηκαν από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος, όσοι επιτηδευματίες είναι σε αδράνεια, ενώ τώρα προστίθενται στην απαλλασσόμενη κατηγορία και οι επιτηδευματίες που αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα, οι οποίοι κατοχυρώνουν την απαλλαγής για μια πενταετία.

Αναλυτικότερα, η νομοθεσία προβλέπει την απαλλαγή για μια πενταετία των επιτηδευματιών, από τη στιγμή που θα προβούν σε έναρξη επιτηδεύματος.

Έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και με απόφασή του κρίνει, ότι την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος τη δικαιούνται και όσοι επαγγελματίες αλλάζουν είδος δραστηριότητας.

Παράδειγμα, κάποιος που ασκούσε μια δραστηριότητα π.χ. σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μια πενταετία και στη συνέχεια πλήρωνε το τέλος επιτηδεύματος ή διέκοψε τη δραστηριότητά του. Κατόπιν διακόπτει τη δραστηριότητά του.

 

Στη συνέχεια αλλάζει επαγγελματική δραστηριότητα, με διαφορετικό Κωδικό Αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) και προβαίνει σε νέα έναρξη εργασιών στην εφορία.

Μέχρι τώρα, υποχρεούταν κανονικά στην πληρωμή τέλους επιτηδεύματος, καθώς η νέα έναρξη εργασιών, δεν θεωρούνταν «νέα» από την εφορία, επειδή είχε ήδη κάνει άλλη έναρξη και στο παρελθόν.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, μετά από προσφυγή δικηγόρου, ότι ο επαγγελματίας που κάνει έναρξη εργασιών δικαιούται την απαλλαγή για μια πενταετία, από το τέλος επιτηδεύματος και τη δεύτερη φορά, εφόσον πρόκειται για διαφορετική επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με την πρώτη που ασκούσε.

Την απόφαση του ΣτΕ την προκάλεσε ένας δικηγόρος, ο οποίος προέβη το 2015 σε έναρξη εργασιών με αντικείμενο τη δικηγορία - παροχή νομικών συμβουλών, ενώ παλαιότερα (το 2007) είχε προβεί επίσης σε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας, με διαφορετικό αντικείμενο όμως (την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών) για έξι περίπου μήνες. Κατά τα δύο πρώτα έτη άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου (2015 και 2016), του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος, καθώς η φορολογική διοίκηση ακολούθησε τις οδηγίες της εγκυκλίου 1223/2011.

Προσέφυγε στη δικαιοσύνη όπου και δικαιώθηκε και αναμένεται τώρα η αντίδραση της ΑΑΔΕ, η οποία υποχρεούται να ενσωματώσει στη φορολογική νομοθεσία τη σχετική απόφαση.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments