....

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΚΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΑΣ; [ΔΙΑΒΑΣΤΕ]

«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» λέει ένα γνωμικό. Με λίγα όμως κλικ και μερικά μόνο λεπτά της ώρας η συγκεκριμένη φράση στις ημέρες μας μπορεί να «μεταφραστεί» σε «ουδέν κρυπτόν υπό τους χάκερς» καθώς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο smartphone οποιουδήποτε, στα social media του αλλά και να δουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή με μόνη προϋπόθεση να είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ.

Πώς οι χάκερς «εισέρχονται» στα social media

 

Ο Ηλίας είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και όπως λέει στο Newsbeast το να μπεις στο smartphone, στα social media κάποιου μέσω του κινητού του αλλά και το να παρακολουθήσεις κάθε κίνησή του είναι πια εύκολο.

«Το να παραβιαστούν τα social media ενός χρήστη, χωρίς φυσικά ο ίδιος να το καταλάβει, αλλά και το αποκτήσει ένας χάκερ πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο στις ημέρες, εκτός βέβαια από παράνομη υπόθεση, είναι και εύκολη» εξηγεί στο Newsbeast ο Ηλίας.


Υπάρχουν αρκετά κακόβουλα λογισμικά τα οποία με λίγα μόνο κλικ και σε μερικά μόλις λεπτά μπορούν να εγκατασταθούν στο smartphone του καθενός με στόχο να παρακολουθείται η κάθε κίνησή του.

Πώς γίνεται αυτό; Στο κινητό του χρήστη που χακάρεται έρχεται μία ειδοποίηση. Όταν ο κάτοχος του smartphone ή όποιος άλλος το έχει στα χέρια του πατήσει αποδοχή το λογισμικό κατασκοπείας εγκαθίσταται στο κινητό. «Απαιτούνται περίπου 10 με 20 λεπτά αλλά δεν πρέπει να διακοπεί η διαδικασία» μας λέει ο Ηλίας.

«Από εκείνη τη στιγμή και μετά το άτομο που επιθυμεί να ”παρακολουθήσει” τον κάτοχο του τηλεφώνου μέσω ενός άλλου κινητού λαμβάνει όλα τα μηνύματα, τις κλήσεις, ακόμη και τα σχόλια και τα likes που κάνει ο χρήστης» σημειώνει ο προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών που για ευνόητους λόγους αποκαλύπτει μόνο το μικρό του όνομα.


«Οι κλήσεις που λαμβάνει ο χρήστης του οποίου το κινητό έχει χακαριστεί ηχογραφούνται και το άτομο που τον χάκαρε μπορεί να τις ακούσει όποτε και όσες φορές επιθυμεί» αναφέρει εξηγώντας «οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί ο κάτοχος του κινητού να είναι συνδεδεμένος στο Ίντερνετ, μπορεί ο χάκερ της συσκευής να τον τραβάει φωτογραφίες και έτσι να βλέπου πού είναι».

«Εάν δεν θέλετε να σας χακάρουν ποτέ μα ποτέ μην κάνετε κλικ σε ”ύποπτους” συνδέσμους και ποτέ μην δίνεται πρόσβαση σε αναξιόπιστες εφαρμογές. Επίσης για να προστατευτείτε προσέξτε ποιοι έχουν τους κωδικούς σας αλλά και ποιοι έχουν στα χέρια τους το κινητό μας» υπογραμμίζει ο Ηλίας στο Newsbeast.

«Συνήθως σε εμάς απευθύνονται άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν τους συντρόφους τους. Παρατηρούμε πως περισσότερο επικοινωνούν με εμάς γυναίκες που έχουν υποψίες για να τον σύζυγό τους ή τον σύντροφό τους και σε μικρότερο ποσοστό άνδρες» αναφέρει.



Πόσο κοστίζει το χακάρισμα

Το κόστος της παρακολούθησης, η οποία όπως ξεκαθαρίζει ο Ηλίας σαφώς είναι παράνομη, ξεκινά από τα 500 περίπου ευρώ και αυτό αυξάνεται αναλόγως με το διάστημα που το κάθε άτομο θέλει να έχει πρόσβαση στο κινητό αλλά και στα social media του χρήστη.

Επίσης για την παρακολούθηση απαιτείται μία συσκευή smartphone, όχι iPhone στην οποία το άτομο που παρακολουθεί τον χρήστη μπορεί να λαμβάνει ό,τι μηνύματα αυτός στέλνει και δέχεται.

«Μην νομίζετε πως η παρακολούθηση είναι εύκολη υπόθεση. Τα μηνύματα έρχονται στο κινητό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να πούμε ”κωδικοποιημένα” και πολλές φορές επαναλαμβάνονται. Αυτό σημαίνει πως το άτομο που παρακολουθεί τον κάτοχο του τηλεφώνου πρέπει να είναι συνεχώς πάνω από το κινητό και να μάθει να ”διαβάζει” τις ειδοποιήσεις που έρχονται» διευκρινίζει ο Ηλίας.

«Φυσικά σε όλους εξηγούμε ότι πρόκειται για ποινικό αδικήματα και ότι εάν η παρακολούθηση αποκαλυφθεί θα έρθουν αντιμέτωποι με τον Νόμο» τονίζει ο Ηλίας.



Τα σημάδια που μπορεί να μαρτυρήσουν ότι ένα smartphone έχει παραβιαστεί

Σύμφωνα με τον Ηλία, που ασχολείται χρόνια με τα κακόβουλα λογισμικά, είναι δύσκολο εάν δεν έχει κάποιος γνώσεις επί του θέματος να καταλάβει εάν το smartphone του παρακολουθείται. «Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια τα οποία οφείλετε να τα προσέξετε και να σας κάνουν να υποπτευτείτε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά» δηλώνει.

Η μπαταρία σας αδειάζει πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως

Χωρίς το smartphone σας να έχει κάποιο πρόβλημα και χωρίς να έχετε αυξήσει τη χρήση του η μπαταρία του αδειάζει πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό «τρέχει» στο background χωρίς να το έχετε αντιληφθεί.

Καταναλώνετε περισσότερα δεδομένα αν και δεν έχετε αλλάξει συνήθειες

Τα κακόβουλα προγράμματα για να αποστείλουν τα στοιχεία χρησιμοποιούν δεδομένα οπότε μπορεί να καταναλώνετε περισσότερα από ότι συνήθως ή και η ταχύτητα με την οποία σερφάρετε να είναι πιο αργή.

Έχουν εγκατασταθεί άγνωστες εφαρμογές χωρίς να το έχετε επιτρέψει

Αν σε άσχετο χρόνο δείτε πως έχει εγκατασταθεί κάποια εφαρμογή στο smartphone σας χωρίς να το έχετε επιτρέψει θα πρέπει να υποπτευτείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην ανοίξετε φυσικά την εφαρμογή και κάντε Google Search για να δείτε περί τίνος πρόκειται.

Βλέπετε πως κάποια websites φαίνονται διαφορετικά από πριν

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να επηρεάσει το πώς φαίνονται μερικά websites. Έχετε λοιπόν τα μάτια σας ανοιχτά και παρατηρήστε τι φαίνεται διαφορετικό.

Η συσκευή σας ζεσταίνεται πολύ

Εάν υπάρχει κακόβουλο λογισμικό και τρέχει στο background μπορεί να προκαλεί υπερθέρμανση του επεξεργαστή του smartphone και έτσι αυτό να ζεσταίνεται πιο εύκολα.

Όπως συμβουλεύει κλείνοντας ο Ηλίας «εάν δείτε ότι στο κινητό σας συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ή κάτι από αυτά θα πρέπει να ανησυχήσετε και να υποπτευτείτε ότι κάποιος το έχει παραβιάσει».

 

Σχόλια - Facebook Comments