....

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ

Μπορεί μόνο το περπάτημα να "ρίξει" το δείκτη της ζυγαριάς; Αν και πρόκειται για μια ήπια δραστηριότητα, οι ειδικοί τονίζουν πως κι από μόνη της αρκεί για να δούμε διαφορά στο σώμα μας, υπό την προϋπόθεση να μην γίνεται περιστασιακά αλλά να την υιοθετήσουμε ως μια καθημερινή συνήθεια. Πού όμως βοηθά το περπάτημα; Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά, μεταξύ των οποίων η καύση θερμίδων, η βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος, η μείωση της πείνας αλλά και η βελτίωση της διάθεσης μας και της ψυχικής υγείας.

Τα 10 χιλιάδες βήματα την ημέρα είναι ένας μετρήσιμος στόχος που έχει επικρατήσει και αποτελεί τη συνήθη σύσταση των ειδικών. Κατά μέσο όρο μπορεί να οδηγήσει σε καύση 300-400 θερμίδων, ανάλογα πάντα με το φύλο και το βάρος μας. Εντούτοις, όπως εξηγούν, το ζητούμενο είναι το περπάτημα (η ένταση, ο ρυθμός και η απόσταση) να μας ταιριάζει και να ακούμε τα σημάδια που στέλνει το σώμα μας.

Η αρχή για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει με 2-4 χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, που αντιστοιχούν σε 1-2 χιλιόμετρα, ενώ το περπάτημα μπορεί να γίνει συνήθεια με 4-5 χιλιάδες βήματα καθημερινά, δηλαδή να διανύουμε μια απόσταση 3-4 χιλιομέτρων. Η απώλεια κιλών γίνεται εμφανής με τη διάνυση 5-7 χιλιομέτρων σε καθημερινή βάση, δηλαδή με 7-10 χιλιάδες βήματα.

Το περπάτημα μπορεί να είναι:

Περίπατος: χαλαρό περπάτημα σε αργό ρυθμό.

Ζωηρό περπάτημα: Περπατάμε συγκεντρωμένοι, με συγκεκριμένο ρυθμό, περίπου 10-15 λεπτά το χιλιόμετρο.

Περπάτημα fitness: Μπορούμε να συνδυάζουμε το περπάτημα με άλλες ασκήσεις, όπως ρυθμική κίνηση των χεριών για μεγαλύτερη αεροβική άσκηση.

Πεζοπορία: Όταν περπατάμε με κάποιον ρυθμό σε ανώμαλο έδαφος, στην εξοχή.

Βάδην: Αυτή η κατηγορία ανήκει στα αγωνίσματα και η έντασή του είναι ένα βήμα πριν από το τρέξιμο.

Υπάρχουν και διάφορα "μέσα" που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μας. Ενδεικτικά, με ένα βηματομετρητή μπορούμε να παρακολουθούμε την καθημερινή μας πρόοδο. Επίσης να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, ενώ είναι σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς, να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο.

Πρόσφατη μελέτη είχε δείξει πάντως πως ακόμη και λιγότερα από 5.000 βήματα μπορεί να βελτιώσουν την υγεία μας. Μια ανάλυση σε περισσότερους από 226 χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έδειξε ότι 4.000 βήματα την ημέρα ήταν αρκετά για να αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Λίγα περισσότερα από 2.300 βήματα έφταναν για να ωφελήσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Σχόλια - Facebook Comments