....

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΥΠΕΡ ΝΔ ΣΤΟ ΑΣΕΠ;

Τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται οπωσδήποτε πρόσθετο προσωπικό για την λειτουργία του, κωλυσιεργία εκδηλώνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΑΣΕΠ που αντί να εκτελέσει άμεσα τις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες διορθώνουν την επαυξημένη μοριοδότηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες προσλήψεις, πληροφορούμαστε ότι ζητά χείρα βοηθείας από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη προκειμένου να κάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδικίες στην τακτοποίηση της εκκρεμότητας διορισμού για περισσότερους από 1000 που υπηρετούσαν ως επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. και Κέντρα Υγείας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέσπισε ειδική μοριοδότηση. Προέβλεψε, λοιπόν, 20 μόρια ανά μήνα για κάθε έναν από τους πρώτους 48 μήνες προϋπηρεσίας και από εκεί και πέρα 7 μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, έως τη συμπλήρωση 84 μηνών.

Τον Μάρτιο του 2019 εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη προκειμένου να καλυφθούν 1.116 θέσεις τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.). Όμως, όπως συμβαίνει σε πολλούς διαγωνισμούς με επαυξημένη μοριοδότηση κάποιοι από τους συμμετέχοντες αποκλείστηκαν. Έτσι, 29 υποψήφιοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας από το ΑΣΕΠ να διορθώσει την μοριοδότηση της προκήρυξης, επικαλούμενοι την αρχή της ίσης μεταχείρισης και αξίωναν τον διορισμό τους δηλαδή την ένταξή τους στους οριστικούς πίνακες διορισμού του ΑΣΕΠ.

Η προσφυγή τους, λοιπόν, έγινε αποδεκτή από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι όντως πρέπει να ενταχθούν στους οριστικούς πίνακες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΑΣΕΠ πρέπει να επανεξετάσει τους πίνακες διορισμού και να εντάξει τους 29 υποψήφιους, οι οποίοι είχαν για τους ίδιους θετική έκβαση στη δίκη.

Όμως, ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, η ηγεσία του ΑΣΕΠ φαίνεται να κωλυσιεργεί, παρότι οι δυο αποφάσεις του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστές από την ανεξάρτητη αρχή. Ο ίδιος φέρεται να ζητά νομοθετική παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για να εκτελέσει την υποχρέωση επανεξέτασης των πινάκων διορισμού όχι μόνον για τους 29 υποψηφίους, αλλά και για τους 21 υποψηφίους, οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου επανεξέταση από το ΑΣΕΠ και ακόμη 10 υποψήφιοι οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο ζητώντας ακύρωση των πινάκων διοριστέων και επανεξέτασή τους. Σημειωτέον ότι οι διοριστέοι των αρχικών πινάκων έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια εργασίας.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΑΣΕΠ τέθηκε το ζήτημα της επανεξέτασης των πινάκων, όπου, πληροφορούμαστε ότι τα μέλη συμφώνησαν κατ’ αρχήν ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κρίση του δικαστηρίου και ότι δεν πρέπει να απειληθεί η θέση όσων διορίστηκαν, καθώς – με βάση και τη νομολογία – πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματά τους. Έκπληξη, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι η ηγεσία του ΑΣΕΠ εξέφρασε τη γνώμη ότι «η διατήρηση στις θέσεις εργασίας πρέπει διασφαλιστεί από την πολιτεία» και υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο «πρέπει να συνταχθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση».

Ενδιαφέρον έχει και η νομική παρέμβαση δια υπομνημάτων των δικηγόρων, που κέρδισαν την υπόθεση στο ΣτΕ που ζητούν από το ΑΣΕΠ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει άμεσα στην μερική ανάκληση των πινάκων διορισμού και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τις θέσεις των υπηρετούντων, αλλά να επανεξετάσει τους φακέλους των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού, καλώντας τους εντός 20 ημερών και να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης.

Ως εκ τούτου, γεννώνται ερωτήματα για την στάση του ΑΣΕΠ, αφού η Ανεξάρτητη Αρχή έχει την δικαιοδοσία να διορθώσει τους πίνακες χωρίς να διαταράξει την αποκατεστημένη εργασιακή σχέση για αυτούς που έχουν ήδη διοριστεί. Επίσης, προκύπτουν ερωτήματα για ποιο λόγο η ηγεσία του ΑΣΕΠ ζητά ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία βέβαια μπορεί να τινάξει τον διαγωνισμό του 2019 στον αέρα; Μήπως όλα αυτά θυμίζουν προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση;

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments