....

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΤΑ 200 ΕΥΡΩ

Μέτρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βάζει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας το σενάριο για μείωση των συναλλαγών με μετρητά κάτω από το όριο των 500 ευρώ που ορίζει σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια των Μνημονίων.

 

Στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, ώστε οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους από τα μηχανήματα POS ή άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωση του ορίου για τη χρήση μετρητών κατά την πραγματοποίηση οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή, με τα ποσά άνω του ορίου των 200 ευρώ να πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με κάρτα, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Στα σχέδια είναι η επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά, με τους κλάδους που δεν είναι υποχρεωτικό το POS να αναμένεται να «λιγοστέψουν». Μεταξύ των κλάδων που σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS είναι κάποια θέατρα – κινηματογράφοι, ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές και καφενεία, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις των συγκεκριμένων κλάδων που προαιρετικά διαθέτουν μηχανήματα POS. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2022 ξεπέρασαν τα 65 δισ. ευρώ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments