....

ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΩΝ: ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ .. ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟ

Στένωση αρτηριών: Κάποιες τροφές ωφελούν την καρδιά και λειτουργούν ως φάρμακο για τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. Τι πρεπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να προλάβετε ή να αναστρέψετε την καρδιακή νόσο.

Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα.

Εκτείνονται από τον εγκέφαλο, μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, δυνατές, ελαστικές και καθαρές από αποθέσεις και το αίμα ρέει εύκολα.

Με την αύξηση της ηλικίας συσσωρεύονται στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, ασβεστίου κλπ. με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλάκας, η οποία μειώνει και σε κάποιες περιπτώσεις εμποδίζει εντελώς τη ροή του αίματος.

Καθώς οι αποθέσεις πλάκας αυξάνονται, δημιουργείται μία κατάσταση, γνωστή ως αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλεί στις αρτηρίες στένωση και σκλήρυνση.

Οι φραγμένες αρτηρίες σε διάφορα μέρη του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, όπως μειωμένη ροή αίματος στα πόδια και τα υπόλοιπα άκρα (λόγω των φραγμένων περιφερειακών αρτηριών), στηθάγχη (πόνος στο στήθος), καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή (λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών), εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγω στένωσης των καρωτίδων αρτηριών που παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο).

Κάποιες τροφές ωφελούν την καρδιά και λειτουργούν ως φάρμακο για τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Δείτε παρακάτω τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να προλάβετε ή να αναστρέψετε την καρδιακή νόσο.

Κόψτε τα αναψυκτικά

Πάνω από 180.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, ενώ περίπου 45.000 από αυτούς τους θανάτους οφείλονται σε καρδιακή προσβολή. Τα αναψυκτικά προκαλούν αύξηση βάρους, διαβήτη και καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από δύο ροφήματα με ζάχαρη καθημερινά ήταν 40% πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιοπάθειες, ενώ οι άντρες που έπιναν περισσότερα αναψυκτικά είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα.

Λαχανικά

Οι τροφές φυτικής προέλευσης είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια και οι πιπεριές είναι καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, ειδικά βιταμίνης Β6, που βοηθούν στη μείωση της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που συνδέεται με καρδιακή νόσο) και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης,

η οποία είναι δείκτης φλεγμονής. Τα καρότα, οι ντομάτες, τα πορτοκαλί φρούτα και οι μπανάνες, είναι πλούσια σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού.

Οι άνθρωποι που τρώνε οκτώ ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Χόρτα

Σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, λάχανο, παντζάρια και γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία κατά την πέψη μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο, ένα συστατικό που ενισχύει την αιματική ροή σε όλο το σώμα και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Μπαχαρικά και βότανα

Πολλά από αυτά είναι φάρμακο για το σώμα, καθώς περιέχουν τις χημικές ουσίες που τα προστατεύουν από παράσιτα και ασθένειες. Έχει αποδειχθεί ότι το σκόρδο βελτιώνει την χοληστερόλη στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ο κουρκουμάς μειώνει τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο του αίματος. Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που αραιώνει το αίμα. Η κανέλα βελτιώνει τη ροή του αίματος και βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου.

Κρέας με μέτρο

Πολλοί τρομάζουν στην ιδέα του αποκλεισμού των τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή τους. Επιλέγετε κρέας από ζώα βιολογικής εκτροφής, χωρίς αντιβιοτικά, ορμόνες, νάτριο, τεχνητά χρώματα, παρασιτοκτόνα ή άλλα πρόσθετα.

Τα ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με χόρτο, έχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική επίδραση. Όταν τρώτε κρέας, να το συνοδεύετε πάντα με λαχανικά ή φρούτα, τα φυτοχημικά συστατικά των οποίων προστατεύουν από τις επιπτώσεις του κρέατος.

Ψάρια

Κάποια είδη ψαριών είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καλά λιπαρά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής, τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, τα τριγλυκερίδια και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 προλαμβάνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Σαρδέλες, σκουμπρί, αντσούγιες, σολομός και ρέγκα είναι τα πιο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια.

Τσάι

Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες. Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μέσω της παρεμπόδισης της απορρόφησης της κακής χοληστερόλης από το αίμα, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την υποχώρηση της φλεγμονής.

Καφές με μέτρο

Οι άνθρωποι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, συμβουλεύονταν να αποφεύγουν τον καφέ. Ο σκέτος καφές χωρίς κρέμα και τεχνητά γλυκαντικά όμως, έχει πολλά οφέλη για την υγεία και όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να φράξουν οι αρτηρίες.

Φυτικές ίνες

Οι διαλυτές ίνες που βρίσκονται στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τη βρόμη, τα φασόλια, τις φακές και τα λαχανικά, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα και προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Ανάλυση μελετών διαπίστωσε ότι μια μερίδα φασόλια μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά 5%.

Ακόρεστα λιπαρά

Το αβοκάντο, οι ελιές και οι ξηροί καρποί ανήκουν στις θρεπτικές επιλογές που αποτρέπουν το φράξιμο των αρτηριών. Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά, έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά σας.

Ειδικά τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

 

giatros-in.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments