Συνελήφθη ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Η άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές δικαστικές αρχές οι οποίες προχώρησαν στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. 

 

Παράλληλα, κινήθηκε και η έκδοση «ερυθράς αγγελίας» σε βάρος του Λαγού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο ευρωβουλευτής συλληφθεί σε ευρωπαϊκή χώρα ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έρχεται στην Ελλάδα.

Αν συλληφθεί σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε με βάση την «ερυθρά αγγελία» ενημερώνεται η Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της θα ξεκινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες που ισχύουν.

 

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα οδηγηθεί για 48 ώρες στα κρατητήρια βελγικού αστυνομικού τμήματος και ακολούθως θα βρεθεί ενώπιον δικαστή ο οποίος και θα αποφασίσει την άμεση έκδοσή του στη χώρα μας.

 

Είχε προηγηθεί η άρση της ασυλίας του, με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, λόγω της καταδίκης του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 22 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή JURI εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής. Για τη δεύτερη υπόθεση σχετικά με τη προσβολής συμβόλου, όταν ο Γιάννης Λαγός είχε σκίσει εντός του Ευρωκοινοβουλίου τη σημαία της Τουρκίας, η εισήγηση ήταν αρνητική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.