....

ΣΥΡΙΖΑ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ - ΆΡΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΛΟΥ

ατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο. Η «καρδιά» της πρότασης νόμου αφορά την θέσπιση του πολιτικού γάμου μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου και την άρση όλων των εκκρεμοτήτων, όπως τα κληρονομικά δικαιώματα και τεκνοθεσία.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση φέρει τον τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «με την πρόταση νόμου, ικανοποιείται ειδικότερα το εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου, για όλα τα ζευγάρια. Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη, θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.
Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα μέρη κάθε είδους ζευγαριών αποκτούν πλήρως τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους συζύγους, και ιδίως μεταξύ αυτών το δικαίωμα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην ανακοίνωση του για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε πως «η κυβέρνηση αν σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 (2021/2679/(RSP)) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία με τίτλο «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας». Προηγήθηκε μια πολιτικά πρωτότυπη διαδικασία, που δείχνει την αποφασιστικότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε μια νέα σχέση με την κοινωνία βρίσκοντας ουσιαστικούς τρόπους επικοινωνίας και διάδρασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, αφού πήρε την πρωτοβουλία να διαμορφώσει ένα αρχικό σχέδιο της πρότασης νόμου, πήρε και την πρωτοβουλία να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του κόμματος, ενώ ακολούθησε σειρά εκδηλώσεων και επικοινωνιών με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, που οδήγησαν σε αναδιατύπωση και σε αλλαγές στις διατάξεις του. Πρόκειται για διαδικασία που τηρήθηκε, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα από κόμμα της αντιπολίτευσης. Η διαβούλευση και η περαιτέρω παρέμβαση στη σχετική νομοθεσία θα συνεχιστεί σαφώς και πιο ενεργά, τηρώντας τις διαδικασίες παραγωγής του νομοθετικού έργου, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Συνεχίζεται, έτσι η ιστορική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, στην πρωτοπορία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που διεκδικούν τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Είναι γνωστό ότι, σε αντίθεση με τα 3 τελευταία χρόνια αδράνειας, κατά την περίοδο 2015 -2019 στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μια σειρά από μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, ακριβώς όπως προβλεπόταν και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, (ν. 4356/2015), η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017), το δικαίωμα αναδοχής τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια (4538/2018).

Ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζεται σε 13 χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Φιλανδία, Γαλλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία) και σε 16 χώρες -μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (πέραν των παραπάνω και Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισλανδία). Επίσης, η από κοινού τεκνοθεσία από ζευγάρια ιδίου φύλου συναντάται σε αρκετές ευρωπαϊκές (Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο), όπως, άλλωστε, στις ίδιες περίπου χώρες προβλέπονται διαδικασίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.

Έτσι, με την πρόταση νόμου, ικανοποιείται ειδικότερα το εμβληματικό και πάγιο αίτημα της επέκτασης του δικαιώματος σύναψης γάμου, ανεξάρτητα από το φύλο και τα χαρακτηριστικά φύλου, για όλα τα ζευγάρια. Η πρόταση νόμου παρέχει αδιακρίτως το δικαίωμα σε κάθε τύπου γάμο, όμως στην πράξη, θα μπορεί αυτός να τελείται βασικά υπό τον τύπο του πολιτικού γάμου, ενώ υπό τον τύπο του θρησκευτικού γάμου θα μπορεί να τελείται αποκλειστικά στην περίπτωση που ένα θρήσκευμα ή δόγμα θα τον αποδέχεται.

Το δικαίωμα στον γάμο συνεπάγεται ότι αυτομάτως τα μέρη κάθε είδους ζευγαριών αποκτούν πλήρως τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους συζύγους, και ιδίως μεταξύ αυτών το δικαίωμα τεκνοθεσίας και το δικαίωμα πρόσβασης στις μεθόδους Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, χαρακτηριστικά και ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η κυβέρνηση αν σέβεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και αν αποδέχεται τη διατύπωση του Ψηφίσματος της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 (2021/2679/(RSP)) του Ευρωκοινοβουλίου, ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα, τότε οφείλει να φέρει άμεσα σε συζήτηση και προς ψήφιση την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος της χώρας».

Ολόκληρη η αιτιολογική έκθεση:

2022-06-17-1

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments