....

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ «ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μετά από αίτημα της Σόφιας -Η διαδικασία θα γίνει στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. 

Ακόμη ένα αίτημα της Σόφιας ικανοποιούν τα Σκόπια, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις και να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα τα Σκόπια αποδέχτηκαν το βουλγαρικό αίτημα να συμπεριληφθεί και η «βουλγαρική» στις εθνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο αυτό θα γίνει στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την Ε.Ε. όταν θα απαιτηθεί η Βόρεια Μακεδονία να αναδιαρθρώσει το σύνταγμά προκειμένου να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο.
 

 

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, με δηλώσεις του στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κιρίλ Πέτκοφ στην Σόφια.
 

 

Την Τρίτη στην Σόφια πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, που δημιούργησε περεταίρω αισιοδοξία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε. Ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κιρίλ Πέτκοφ που προηγήθηκε στην βορειομακεδονική πρωτεύουσα.
 

 

Στο πλαίσιο των συναντήσεων οι δύο πρωθυπουργοί είχαν τετ α τετ συζήτηση, ενώ στη συνέχεια έλαβαν μέρος συναντήσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας που σχηματίστηκαν στους τομείς: Οικονομίας, εμπορίου και καινοτομίας, Υποδομών, μεταφορών και συνδεσιμότητας, Ευρωπαϊκής συνεργασίας - πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού και κράτους δικαίου. Επίσης: Πολιτισμού, επιστημών, εκπαίδευσης και νεολαίας.

 

Παράλληλα υπήρξε συνάντηση των συμπροέδρων της Μικτής Πολυθεματικής Επιτροπής Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα.

Ωστόσο παρά το θετικό κλίμα, ιδιαίτερα για την βελτίωση των σχέσεων στον οικονομικό τομέα, «αγκάθι» παραμένει η επίλυση διαφορών σε βασικά ιστορικά ζητήματα που -για την ώρα τουλάχιστον- οι δύο χώρες παραμένουν αμετακίνητες.

«Από εδώ και στο εξής ελπίζω πως η συνεργασία θα οδηγήσει σε καλή γειτονία, κάτι που όλοι πιστεύουμε πως θα συμβεί» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments