....

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου για τον κορωνοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι γεγονός και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε τον πρώτο θάνατο ασθενούς, πλήρως εμβολιασμένου, στη Μονάδα μου. Είναι μια από τις εξαιρέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN, επισημαίνοντας πως ο άτυχος άνδρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

 

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε συμμορφωθεί πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε στη συνέχεια πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν».

Τέλος υπογράμμισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι διαρκώς αυξανόμενη, αφού η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, κάνει πιο δύσκολη τη μάχη κατά της πανδημίας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία που δίνει καθημερινά πλέον ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα.

Οι ειδικοί απευθύνουν σε κάθε τόνο δραματική έκκληση προς τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και να φορούν μάσκα.

Πλέον, τα βλέμματα των λοιμωξιολόγων είναι στραμμένα στην επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι, στην πλειοψηφία τους άτομα που επιστρέφουν από διακοπές,

Τα βασικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα»

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημαντικότερα βασικά στοιχεία για το νέο στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Μεταδίδεται γρήγορα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (4 Αυγούστου 2021), η παραλλαγή «δέλτα» έχει φτάσει σε περισσότερες από 130 χώρες. Έχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή «άλφα» ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 σε πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι κατά 55% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι εντελώς σίγουροι γιατί η παραλλαγή «δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της παραλλαγής «δέλτα» μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια άλλη πρώιμη μελέτη υποδηλώνει ότι μια μετάλλαξη στην παραλλαγή «δέλτα» μπορεί να βοηθήσει τον ιό να συνδυαστεί καλύτερα με ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο ιός είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα κύτταρα και να διαφύγει της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τους νεότερους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2.

Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο έντονα και να εμφανίζονται γρηγορότερα. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο εάν έχουν την παραλλαγή «δέλτα». Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή «άλφα».

Τα κυριότερα συμπτώματα των ασθενών με το στέλεχος «δέλτα» του SARS-CoV-2 περιλαμβάνουν:

-Πονοκέφαλο

-Πονόλαιμο

-Ρινική καταρροή

-Πυρετό

Ο βήχας αναφέρεται λιγότερο συχνά και η απώλεια της όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα κορυφαία 10 συχνότερα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα άτομα μπορεί να μπερδέψουν τα συμπτώματα με ένα κοινό κρυολόγημα και να αποφύγουν την καραντίνα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την εξάπλωση του στελέχους «δέλτα».

Πώς να προστατευτούμε

Ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech παρέχουν προστασία κατά 79% έναντι της μόλυνσης με την παραλλαγή «δέλτα» του SARS-CoV-2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης ότι παρέχει προστασία κατά 96% από την ανάγκη νοσηλείας εάν ένα εμβολιασμένο άτομο μολυνθεί από το νέο στέλεχος. Δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι κατά 92% αποτελεσματικό ως προς την αποφυγή της νοσηλείας λόγω μόλυνσης από το στέλεχος «δέλτα».

Το δυσάρεστο περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και το γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος σε πρωινή εκπομπή του Open.

Μάλιστα ο κ. Καπραβέλα τόνισε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν» ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολίασμοι παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού.

Δείτε το βίντεο:

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments