....

TΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΣΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα 30 Δεκεμβρίου οι νέοι κανόνες του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) οι οποίοι προβλέπουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την τρομοκρατία, νέες ειδοποιήσεις σχετικά με εγκληματίες και αποφάσεις επιστροφής και επιβολή απαγορεύσεων εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Στην πράξη, από σήμερα, οι εθνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να δημιουργούν "καταχώριση SIS" για όλες τις περιπτώσεις που σχετίζονται με τρομοκρατικά εγκλήματα. Μέχρι τα τέλη του 2019, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την Europol για κάθε "ειδοποίηση" που συνδέεται με την τρομοκρατία, γεγονός που θα συμβάλει στη σύνδεση των στοιχείων και των πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι νέοι κανόνες έχουν ευθυγραμμιστεί με τον νέο κανονισμό για την προστασία γενικών δεδομένων και την αστυνομική οδηγία για την προστασία των δεδομένων. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν την έκδοση "προειδοποιήσεων SIS" για άγνωστα πρόσωπα που αναζητούνται σε σχέση με έγκλημα. Επιπλέον, εισήχθη μια νέα κατηγορία συναγερμού για "αποφάσεις επιστροφής" για τη βελτίωση της επιβολής των αποφάσεων επιστροφής που εκδίδονται για τους παρανόμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών. Ταυτόχρονα προβλέπονται και ισχυρότερες διατάξεις σχετικά με τα εξαφανισμένα παιδιά και τα άτομα που έχουν ανάγκη, καθώς οι εθνικές αρχές θα μπορούν να προειδοποιούν προληπτικά για τα άτομα που χρήζουν προστασίας, εκτός από τις υπάρχουσες προειδοποιήσεις για τα αγνοούμενα άτομα.

Ορισμένες άλλες νέες λειτουργίες στο SIS θα εφαρμοστούν σε φάσεις, με απαίτηση για πλήρη λειτουργία του συστήματος στα κράτη μέλη 3 έτη μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι το SIS είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σχετικά: "Κλείνουμε σήμερα ένα κρίσιμο κενό ασφαλείας στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν την υποχρέωση να εισάγουν ειδοποιήσεις τρομοκρατίας στο ενισχυμένο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν: η διαλειτουργικότητα του SIS με τα άλλα μας πληροφοριακά συστήματα για την ασφάλεια, τα σύνορα και τη μετανάστευση στο εγγύς μέλλον θα διασφαλίσει ότι όλες οι κουκίδες συνδέονται σωστά στις οθόνες του ραντάρ μας".

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ασφάλεια στην Ένωση Τζουλιαν Κινγκ συμπλήρωσε: "το SIS αποτελεί βασικό εργαλείο για την ασφάλεια στην ΕΕ, επιτρέποντας στις εθνικές αρχές να εντοπίζουν εγκληματίες και τρομοκράτες σε όλη την Ευρώπη. Η νέα υποχρέωση δημιουργίας προειδοποιήσεων του SIS θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης - ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας - ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συστημάτων πληροφοριών μας", όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα μιας συνολικής αξιολόγησης του SIS που πραγματοποιήθηκε το 2016, εντοπίστηκαν ορισμένοι τομείς όπου θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρησιακές και τεχνικές βελτιώσεις. Οι νομοθέτες ενέκριναν τις προτάσεις της Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2018.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments