....

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Κ.Ο.Κ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Εικοσαετής είναι η παραγραφή των προστίμων Κ.Ο.Κ. για τους Δήμους, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. οι αξιώσεις των δήμων από πρόστιμα ΚΟΚ εμπίπτουν στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου του αρ. 76 του β.δ. 24-9/20.10.1958, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ. 6 του α.ν. 344/1968, υπόκεινται δηλαδή σε εικοσαετή παραγραφή «από της λήξεως του οικονομικού έτους εντός του οποίου εβεβαιώθησαν αύται οριστικώς».

Δείτε τι αναφέρει ο Προϊστάμενος ∆/νσης. Οικονοµικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Ν. Χατζηεργάτης:

«Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, για τα έσοδα των Ο.Τ.Α. ισχύει αποσβεστική προθεσμία, σύμφωνα με την παρ.1 του αρ. 2 του α.ν. 344/1968, όπως τροποποιήθηκε με την αντικατάσταση του 2ου εδαφίου από τη παρ. 2, άρ 61 παρ.2 του Ν. 1416/1984 και εφαρμόζεται για τα έσοδα που ρητά αναφέρονται σε αυτή.
Επί της εφαρμοζόμενης αυτής προθεσμίας άλλωστε, σχετικά πρόσφατα, με το αρ. 32 του ν. 4304/2014, παρατάθηκε το δικαίωμα των δήμων να βεβαιώνουν τις αξιώσεις τους από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο άρθρο.
Παράλληλα, οι αξιώσεις των δήμων από πρόστιμα ΚΟΚ εμπίπτουν στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου του αρ. 76 του β.δ. 24-9/20.10.1958, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ. 6 του α.ν. 344/1968, υπόκεινται δηλαδή σε εικοσαετή παραγραφή «από της λήξεως του οικονομικού έτους εντός του οποίου εβεβαιώθησαν αύται οριστικώς». Η αναφορά δε στο έτος βεβαίωσης του εσόδου, ως έναρξη του χρόνου παραγραφής σε αντιδιαστολή με τον προσδιορισμό αυτής σύμφωνα με το αρ. 251 του Α.Κ. (από τη γέννηση της αξίωσης και τη δυνατότητα της δικαστικής της επιδίωξης), συναρτάται με τη διαδικασία της είσπραξης που ισχύει για τα δημόσια έσοδα (ΚΕΔΕ και όχι «δικαστική επιδίωξη») και όχι με το δικαίωμα των δήμων να αξιώσουν την είσπραξη των διοικητικών κυρώσεων, που τους έχει ανατεθεί».

Σχόλια - Facebook Comments