....

ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 7.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

Τροχοπέδη στην υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης 7.000 ανέργων η προϋπόθεση που θέτει το ΥΠΑΝ ότι το 50% των καταρτίσεων θα πρέπει να γίνει σε διαπιστευμένες δομές του ΕΛΓΟ

Καμία πρόοδος δεν έχει επέλθει όλο αυτό το διάστημα (από τον Μάιο του 2013) στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα» του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την κατάρτιση 7.000 ανέργων και 1.500 αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν το πρόβλημα σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει ότι το 50% των καταρτίσεων θα πρέπει να γίνει σε «διαπιστευμένες δομές» του οργανισμού. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά ο κ. Χαρουντουνιάν δεν έχει καμία διαπιστευμένη δομή (η διαδικασία διαπίστευσης μόλις ξεκίνησε).

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ αναφερόμενος στην γραφειοκρατία της διαδικασίας, μας κάνει γνωστό ότι αυτό το διάστημα, η διαδικασία συγκρότησης «διαπιστευμένων δομών» έχει κολλήσει στην… πυρασφάλεια, αρμοδιότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση το Μάιο του 2013 ότι ανάδοχος του προγράμματος είναι ο ΕΛΓΟ, υπήρχε η αισιοδοξία, ότι θα ξεκινούσε μέσα στον περασμένο Ιούνιο και θα ολοκληρωνόταν ο πρώτος κύκλος των εκπαιδεύσεων έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ.

Το πρόγραμμα «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα», από την στιγμή που έγινε γνωστό έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας ανέργων αλλά και αγροτών με χαμηλό εισόδημα που το βλέπουν σαν μια καλή ευκαιρία για να ασχοληθούν πιο ουσιαστικά με τον πρωτογενή τομέα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους/ες, που διαθέτουν κάρτα ανεργίας και σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενους/ες (μέλη αγροτικών συνεταιρισμών) και υποαπασχολούμενους/ες στον αγροτικό τομέα με προϋπόθεση, α) να έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα και β) το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο όριο της φτώχειας, ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών, όπως αυτό ορίζεται κατ’ έτος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά οι Περιφέρειες που θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Έβρος, Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Δράμα
  • Θεσσαλίας: Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Τρίκαλα
  • Ηπείρου: Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα
  • Ιονίων Νήσων: Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα
  • Δυτικής Ελλάδας: Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία
  • Πελοποννήσου: Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία
  • Βορείου Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Ικαρία, Χίος
  • Κρήτης: Ηράκλειου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνου

Τα επόμενα σχέδια του ΕΛΓΟ

Επιπλέον, μιλώντας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, κ. Σέρκο Χαρουντουνιάν, σχετικά με τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει ο Οργανισμός το επόμενο διάστημα, μας πληροφορεί ότι:

  • Εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων ζήτησαν να «στηθεί» ένα νέο σύστημα παρόμοιο με αυτό του ΕΛΟΓΑΚ, για κοτόπουλα και αυγά, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι ισοζυγίων, έλεγχοι για την αποφυγή ελληνοποιήσεων κ.α.. Ήδη έχει καταρτισθεί επίσημο σχέδιο
  • Όσον αφορά τις σχολές κρέατος, ο ΕΛΓΟ είναι σε συζητήσεις με την Ένωση Κρεοπωλών να τις αναλάβει ο Οργανισμός
  • Μελετάται ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για όλες τις επαγγελματικές σχολές με στόχο να γίνουν βιώσιμες και να αναπτυχθούν
  • Για τα επόμενα τρία χρόνια όλες τις εκπαιδεύσεις των Νέων Αγροτών θα γίνονται από τον ΕΛΓΟ. Πρόθεση της διοίκησης του Οργανισμού είναι σε αυτές να συμπεριληφθεί και πρακτική εξάσκηση
  • Πρότυπα Αγροκτήματα. Την «προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε στην Κρήτη μια σύμβαση με την Περιφέρεια η οποία μας χρηματοδοτεί για την δημιουργία αμπελώνα που θα έχει τις γηγενείς ποικιλίες για την διάσωση και την διάδοση τους», μας κάνει γνωστό ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ - Δήμητρα
  • Τέλος, ο ΕΛΓΟ αναλαμβάνει τους ελέγχους για το ελληνικό σήμα που θα δίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments